Yvonne Printemps

Yvonne Printemps

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1951

Le voyage en Amérique

Film - Komedie


1950

Valse de Paris, La

Film - Komedie, Muzikál


1948

Condamnés, Les

Film


1943

Je suis avec toi

Film - Romantický


1939

Duel, Le

Film


1938

Adrienne Lecouvreur

Film - Drama

Trois valses, Les

Film


1934

La dame aux camélias

Film - Drama, Romantický


1926

Camille

Film - Krátkometrážní, Drama

Životopis

Slavná francouzská zpěvačka a herečka Yvonne Printemps se narodila v Ermontu (dnes předměstí Paříže) jako Yvonne Willigniolle Dupré (respektive Wigniolle). Již jako dítě jevila mimořádné vlohy k tanci a zpěvu a ve dvanácti letech začala tančit v pařížské revue La Cigale, k tanci připojila i zpěv a krátce nato zapůsobila v operetním žánru jako zpěvačka. Přezdívku „Printemps“ (jaro) vycházející z jejího mladistvého elánu přijala později jako umělecký pseudonym.

Zlomem v kariéře Yvonne Printemps byl rok 1919, kdy se jejím manželem stal významný umělec širokého záběru Sacha Guitry (1885-1957). Yvonne s ním hrála v řadě jeho divadelních her; Sacha Guitry ve svém díle často volně pracoval s historickou tématikou, většinou osvěženou moderními dialogy. Do tohoto okruhu spadá i hudební komedie Mozart, v jejíž hlavní roli zazářila právě Yvonne Printemps a kromě úspěšných vystoupení ve Francii s ní absolovala i triumfální turné po USA (1925). O několik let později pak slavila úspěch v hlavní roli muzikálu Conversation Piece (1934), který byl prezentován v Londýně a na Broadwayi, nutno ale dodat, že Yvonne Printemps angličtinu neovládala, svůj part se naučila zpaměti a neúčinkovala v celém představení.

Yvonne Printemps byla velkou osobností francouzského divadelního jeviště, ve filmu se za svou kariéru objevila jen devětkrát. Poprvé to bylo v němém filmu UN ROMAN D'AMOUR ET D'AVENTURES (1918), kde po jejím boku stál budoucí manžel Sacha Guitry. Nevelkou roli pak odehrála v dalším němém filmu, stěžejní v její kariéře byl zfilmovaný román DÁMA S KAMÉLIEMI (La dame aux camélias, 1934). V průběhu natáčení našla Yvonne zalíbení ve svém hereckém partnerovi, jímž byl tehdy věhlasný francouzský herec Pierre Fresnay (1897-1975). Jejich vztah nabyl takové intenzity, že krátce po premiéře filmu se rozvedla s Guitrym a na dalších čtyřicet let spojila svůj osobní život s Fresnayem. Pierre Fresnay byl dvakrát rozvedený, k novému sňatku postrádal motivaci, nicméně s Yvonne žil v partnerském vztahu až do své smrti.

Po boku Pierra Fresnaye hrála Yvonne Printemps titulní roli ve filmu TŘI VALČÍKY (Les trois valses, 1938), partnerský pár vytvořili také v dramatu ADRIENNE LECOUVREUR (1938) slavného režiséra Marcela L'Herbiera, ústřední dvojici ztvárnili i titulu JE SUIS AVEC TOI (Jsem s tebou, 1943). Pierre Fresnay v průběhu okupace pracoval pro německou společnost Continental Film, a proto byl po válce vystaven perzekuci. Na oficiálním seznamu kolaborantů se objevila i Yvonne Printemps, oba se ale časem mohli vrátit ke své práci. Na rozdíl od Fresnaye hrála Yvonne Printemps především divadlo, její domovskou scénou se stalo Fresnayem provozované Théatre Michodiére.

Jako ústřední pár se Yvonne Printemps a Pierre Fresnay objevili znovu v poválečných filmech LES CONDAMNÉS (1948) a LA VALSE DE PARIS (1950). Pro Yvonne bylo její poslední rolí vystoupení ve filmu LE VOYAGE EN AMÉRIQUE (1951; také tady hrál Fresnay). Nadále ale hrála v divadle, do konce 50. let účinkovala na scéně Théatre Michodiére. Yvonne Printemps zemřela v Paříži 18. ledna 1977 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.