Gabrielle Dorziat

Gabrielle Dorziat

Osobnostcsfd.cz

Herečka

15. ledna, 1880, Epernay, Marne, Francie

30. listopadu, 1979, Biarritz, Akvitánie, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1965

Tomáš lhář

Film - Drama

Frédéric le gardian

Seriál - Dobrodružný

Un mari à un prix fixe

Film


1963

Germinal

Film - Drama

Cyrano a D'Artagnan

Film - Dobrodružný


1962

Opice v zimě

Film - Komedie, Drama

Gigot

Film - Komedie

Climats

Film - Drama


1959

Káťa

Film - Drama

Drôles de phénomènes

Film - Komedie


1958

Polikuschka

Film

Auferstehung

Film - Drama

La dame de pique

Film


1957

Špioni

Film - Drama


1956

Mitsou

Film - Komedie


1955

Nagana

Film - Dobrodružný


1954

Le Fil à la patte

Film - Komedie

Allô allô

Film - Krátkometrážní

Madame du Barry

Film - Historický

Les Deux Orphelines

Film - Dobrodružný, Drama


1953

Čin lásky

Film - Válečný, Drama, Romantický

Traviata '53

Film

Little Boy Lost

Film - Drama


1952

Boží soud

Film - Drama, Historický

La Vérité sur Bébé Donge

Film - Psychologický, Thriller, Drama

So Little Time

Film - Válečný, Drama, Romantický

Il figlio di Lagardère

Film - Dobrodružný


1950

Né de père inconnu

Film

Domani è troppo tardi

Film - Drama

Ballerina

Film - Drama


1949

Manon

Film - Krimi, Drama


1948

Ruy Blas

Film - Historický

Les Parents terribles

Film - Drama

Une grande fille toute simple

Film - Komedie


1947

Monsieur Vincent

Film - Životopisný, Drama, Historický

Miroir

Film - Drama


1946

Désarroi

Film

Ange qu'on m'a donné, L'

Film

Adieu chérie

Film


1945

Échec au roy

Film - Komedie

Falbalas

Film - Komedie, Drama, Romantický

Fausse alerte

Film - Komedie, Romantický


1943

Stín minulosti

Film - Drama

Loup des Malveneur, Le

Film - Drama

Le Voyageur de la Toussaint

Film - Krimi, Drama


1942

Soyez les bienvenus

Film - Komedie

Journal tombe à cinq heures, Le

Film - Drama

L´Appel du bled

Film

Patricia

Film


1941

Premier rendez-vous

Film - Komedie


1940

De Mayerling à Sarajevo

Film - Drama, Historický

Homme qui cherche la vérité, L'

Film


1939

Konec dne

Film - Drama

Derrière la façade

Film - Drama


1938

Mollenard

Film - Drama

Le Drame de Shanghaï

Film - Drama

Chaleur du sein, La

Film

Êtes-vous jalouse?

Film


1937

Amour veille, L'

Film - Komedie, Drama

La dame de Malacca

Film - Komedie, Drama

Le Mensonge de Nina Petrovna

Film - Válečný, Drama, Romantický

Monsieur Breloque a disparu

Film - Komedie


1936

Mayerling

Film - Drama

Kurýr na jih

Film - Drama

Samson

Film - Drama

Mrně

Film


1921

L'Infante à la rose

Film

Životopis

Gabrielle Dorziat byla od mládí významnou osobností francouzského divadla, ve filmu se ale prosadila až v poměrně vysokém věku. Narodila se ve starobylém městě Epernay ve východní Francii a její pravé jméno znělo Marie Odilie Leonie Gabrielle Sigrist, až jako herečka později přijala pseudonym Dorziat (v některých pramenech také jako D'Orziat). Svou dívčí touhu po herectví realizovala studiem na Pařížské konzervatoři a na divadelním jevišti debutovala v roce 1900. Brzy se stala oblíbenou představitelkou elegantních dívčích typů, její počátky jsou spojeny především s divadlem Théâtre du Vaudeville, později ale vystupovala i na dalších scénách. Hrála v klasických kusech, časem ale našla svou polohu v řadě her moderních autorů, jako byli Jean Cocteau, Jean Giraudoux nebo Jean-Luc Bernard.

První zkušenost s filmem učinila Gabrielle Dorziat až jako zralá herečka při natáčení němého titulu L'INFANTE À LA ROSE (1921), pak se ale nadále věnovala výhradně divadlu. Ani nástup zvukového filmu ji nijak neoslovil, až později došlo ke zlomu a zatímco jiné herečky její generace pomalu pomýšlely na penzi a před kamerou se vyskytovaly jen sporadicky a v menších rolích, Gabrielle Dorziat se v pětapadesáti letech stala hvězdou francouzského filmu. V roli císařovny Alžběty se objevila v historickém dramatu MAYERLING (1935), čerpajícím z pohnuté epizody života rakousko-uherského dvora.

Gabrielle Dorziat jako překvapivě pozdě objevená osobnost francouzského filmu začala točit několikrát ročně a během tří dekád hrála v bezmála sedmdesáti filmech. Byla oslovována pro středně velké až hlavní role matek či manželek hlavních hrdinů, ztvárňovala elegantní dámy středního a vyššího věku, převážně z lepší společnosti. Za pozornost stojí fakt, že její filmografie je přehlídkou vesměs kvalitních a umělecky hodnotných filmů, jen zřídka participovala na snímcích průměrných nebo dokonce podprůměrných. Je to dáno tím, že ji vyhledávali schopní režiséři a také tím, že jako vážená a zasloužilá členka nejslavnějšího divadla Comédie Française si mohla vybírat, v čem bude hrát.

Z druhé poloviny třicátých let stojí za zmínku její velká role tyranské manželky hlavního hrdiny v dramatu MOLLÉNARD (1937), v menší roli se objevila v dodnes vysoce hodnoceném filmu KONEC DNE (Le fin du jour, 1939). Poměrně velkými hereckými úkoly byla znovu opakovaně pověřována v historických filmech jako Z MAYERLINGU DO SARAJEVA (De Mayerling à Sarajevo, 1940) nebo STÍN MINULOSTI (Le baron fantôme, 1943). Stěžejní postavu markýzy de Maintenon pak vytvořila ve filmu KRÁLOVA PROHRA (Échec au roy, 1944) z doby vlády Ludvíka XIV. Po válce a krátce po ní na ni čekaly další příležitosti v umělecky významných filmech, objevila se například v prvním francouzském oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947). V roce 1949 byla oceněna zvláštní trofejí jako nejlepší francouzská herečka.

Po významově menších rolích v dalších kvalitních filmech (MANON, 1949) kritici pochvalně přijali její výkon v roli markraběnky Josefy v – opět historickém – filmu BOŽÍ SOUD (Le jugement du Dieu, 1949). Poválečné francouzské filmy měly značný ohlas i v zahraničí a pro Gabrielle Dorziat to znamenalo, že na prahu sedmdesátky dosáhla mezinárodního věhlasu, což vedlo k nabídkám k práci i mimo Francii, takže na přelomu 40. a 50. let točila například v Itálii, Británii a dokonce i USA (SO LITTLE TIME, 1952). V roce 1952 byla také členkou poroty mezinárodního filmového festivalu v Cannes.

Kromě divadla a filmu koncem padesátých let pracovala příležitostně i pro televizi, počátkem další dekády se objevila ve snímcích po boku budoucích hvězd o dvě generace mladších – například s Jean-Paul Belmondem ve filmu OPICE V ZIMĚ (Un singe en hiver, 1962). Ve Francii a s dalšími francouzskými herci pak hrála v americkém filmu GIGOT (1962) nominovaném na Oscara. Svou dlouhou kariéru ukončila Gabrielle Dorziat matky hlavní hrdinky ve filmu MUŽ ZA PEVNOU CENU (Un mari a prix fixe, 1965).

Gabrielle Dorziat byla vdaná, ale do manželského svazku vstoupila poměrně pozdě – svatbu slavila v roce 1925 v Káhiře. Jejím manželem se stal hrabě Michel de Zogheb; pocházel z aristokratické rodiny z Blízkého Východu, která dlouhodobě sídlila v Egyptě a Michel byl mimo jiné bratrancem egyptského krále Fauda. Michel de Zogheb zemřel v roce 1964 a v té době se Gabrielle stáhla do ústraní.

Za svou uměleckou činnost byla Gabrielle Dorziat dekorována nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, Čestnou legií. Zemřela v Biarritz 30. listopadu 1979 následkem infarktu ve věku 99 let a pohřbena je v Boulogne-Billancourt. Poctou její osobnosti je název divadla v rodném Epernay (Théâtre Gabrielle Dorziat).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.