Jean Stelli

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka, Scenárista/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie
Životopis

Francouzský režisér Jean Stelli má na svém kontě třicet filmů, k několika dalším napsal scénář, výjimečně se uplatnil i v jiných profesích. Pocházel z Lille a jeho vlastní jméno bylo Jules Elie Ernoult. Začínal jako herec, původně v divadle, ve dvacátých letech se v menších rolích objevil i ve filmu. Zároveň působil jako novinář, nakonec ale podlehl světu filmařiny a jako asistent režie se podílel na několika filmech Juliena Duviviera. Pod jeho vedením později pracoval například na slavném filmu GOLGOTA (1934), začal také psát scénáře.

K samostatné režii se Jean Stelli dostal koncem třicátých let a jeho debutem bylo melodrama KLENOTNÍK DURAND (Durand bijoutier, 1938). Hvězdnější herecké obsazení se mu podařilo prosadit až do dalšího filmu O ŽLUTÝ TRIKOT (Pour le maillot jaune, 1939) a tento milostný příběh odehrávající se na Tour de France zaznamenal výrazný divácký úspěch. V době německé okupace Francie byl velkým triumfem sentimentální příběh MODRÝ ŠÁTEK (Le voile bleu, 1942), který se tehdy promítal i v našich protektorátních kinech.

Filmy různých žánrů realizoval Jean Stelli i v poválečném období, v každém hráli nejslavnější herci té doby, připomeňme dnes již zapomenutou pohádkově laděnou romanci BARBIZONOVO POKUŠENÍ (La tentation de Barbizon, 1946), v níž se před kamerou poprvé objevil Louis de Funes. Výrazný komerční úspěch zaznamenal snímek POSLEDNÍ LÁSKA (Le dernier amour, 1949) s dohasínající hvězdou Annabellou v hlavní roli. Na přelomu padesátých a šedesátých let natočil Stelli čtyři filmy s tématikou práce elitního oddělení francouzských tajných služeb, tzv. druhé kanceláře, ve všech čtyřech hrál hlavní roli Franck Villard. První tři filmy se setkaly s příznivým diváckým ohlasem a přesáhly miliónovou hranici v návštěvnosti kin, poslední z nich ale měl již jen velmi průměrnou odezvu. V roce 1961 tak Jean Stelli ukončil práci pro film jako režisér, později ale psal ještě scénáře, naposledy je jako scénárista podepsán pod filmem GIBRALTAR (1964).

Jean Stelli zemřel v Grasse v jižní Francii 2. února 1975 ve věku 80 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.