Pascale de Boysson

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2003

Rien, voilà l'ordre

Film - Drama


1998

Le Radeau de la médu

Film - Dobrodružný, Drama


1995

Baldi

Seriál


1992

Liebesreise

Film


1988

Un médecin des lumières

Film


1986

Nazi Hunter: The Beate Klarsfeld Story

Film - Drama


1985

Ragazza dei lilla, La

Film


1983

La freccia nel fianco

Seriál - Romantický


1982

Petit Joseph

Film - Rodinný, Drama


1981

Holanďanova cesta

Film


1979

Tess

Film - Drama, Romantický


1978

Percival Galský

Film - Hudební, Válečný, Drama, Romantický

Provaz na krku

Seriál - Dobrodružný


1976

Milady

Film


1975

Bérénice

Film


1974

Oiseaux de la lune, Les

Film

De vagues herbes jaunes

Film


1973

Není kouře bez ohně

Film - Drama

Le maître de pension

Film

David, la nuit tombe

Film - Drama


1969

Madly

Film - Romantický


1967

Hedda Gabler

Film - Drama


1966

Druhá pravda

Film - Krimi, Drama


1965

Stará dáma se baví

Film - Komedie, Drama


1964

La caméra explore le temps: Mata Hari

Film

Du grabuge chez les veuves

Film - Komedie


1963

Tout ceux qui tombent

Film

La caméra explore le temps: La vérité sur l'affaire du courrier de Lyon

Film


1962

Le bureau des mariages

Film - Krátkometrážní


1961

Amélie ou le temps d'aimer

Film - Drama


1960

Moderato cantabile

Film - Drama, Romantický

Le dialogue des Carmélites

Film - Drama, Historický


1958

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1957

Pod pokličkou

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Pascale de Boysson celý svůj život zasvětila divadlu, její umělecký profil ale dokresluje také několik vedlejších rolí ve filmech dobře známých i u nás. Pocházela ze šlechtické rodiny, ovšem nijak významné, a narodila se na zámku Châtillon v Savojsku. Jako dívka z dobré rodiny dostala kvalitní vzdělání a zvláště solidní jazykovou výbavu později zúročila při práci na překladech zahraničních divadelních her.

Herectví studovala u slavných umělců Charlese Dullina a Tani Balachové, od počátku padesátých let pak vystupovala na různých pařížských scénách, v Théâtre de la Huchette a Théâtre de l′Atelier účinkovala v díle A. P. Čechova nebo H. Ibsena. Debut před filmovou kamerou absolvovala epizodní rolí v Duvivierově filmu POD POKLIČKOU (Pot bouille, 1957) v hlavní roli s Gérardem Philipem. Následně se objevila jako jedna z jeptišek v historickém dramatu ROZHOVORY KARMELITEK (Le dialogue des Carmélites, 1960), vedlejší roli barmanky ztvárnila po boku Jeanne Moreau a J. P. Belmonda ve filmu MODERATO CANTABILE (1960).

V roce 1961 se Pascale de Boysson seznámila s hercem Laurentem Terzieffem (1935-2010) a s ním pak spojila celý svůj další soukromý a převážně i pracovní život. Počátkem šedesátých let založili vlastní divadelní společnost, s níž pak vystupovali na menších scénách, převážně to bylo Théâtre de Lutece, později i Théâtre Hébertot nebo Théâtre du Vieux-Colombier. Terzieff se začal soustředit na uvádění méně známých autorů světové moderny a věnoval se hlavně režii, Pascale de Boysson překládala a upravovala texty, oba samozřejmě také hráli.

Zapálení pro divadlo limitovalo další angažmá Pascale de Boysson ve filmu a během 60. a 70. let se objevila již jen v několika vedlejších rolích. Byl to například mezinárodně oceněný film STARÁ DÁMA SE BAVÍ (La vieille dame indigne, 1966), poté doplnila hvězdné dvojice Roberta Hossein-Michele Mercier (DRUHÁ PRAVDA – La seconde vérité, 1966) nebo Alain Delon-Mireille Darc (MADLY, 1969), později ztvárnila menší roli ve slavném Polanského filmu TESS (1979), mezitím si jí i naši diváci mohli povšimnout po boku Annie Girardot v dramatu NENÍ KOUŘE BEZ OHNĚ (Il n′y pas de fumée sans feu, 1973). Častěji účinkovala v televizi, například v dobově populárním historickém seriálu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1963, 1964).

Kromě divadla a příležitostné práci před kamerou se věnovala i dabingu a její hlas zazněl například ve slavném fantastickém příběhu NEKONEČNÝ PŘÍBĚH. Co se týče divadla, v posledních letech života rozšířila svůj hraný repertoár o díla autorů zvučnějších jmen (L. Pirandello, B. Brecht), naposledy vystupovala v letech 2000-2001 v Théâtre de la Gaité-Montparnasse. Zemřela 9. srpna 2002 ve věku 70 let a až posmrtně se jí dostalo ocenění za práci na překladech divadelních textů, v roce 2003 jí byla udělena Molierova cena za překlad hry Le regard od Murraye Schisgala.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.