Marguerite Moreno

Marguerite Moreno

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1957

Étoiles ne meurent jamais, Les

Film - Dokumentární


1951

Mademoiselle Modiste

Film - Komedie


1948

Assassin est à l'écoute, L´

Film - Krimi


1947

Rendez-vous à Paris

Film - Komedie, Drama

Chemins sans loi

Film - Drama

Éventail, L'

Film - Komedie

Jeux sont faits, Les

Film - Drama


1946

Idiot

Film - Drama

Malheurs de Sophie, Les

Film

Návrat nežádoucího

Film - Drama


1945

Carmen

Film - Muzikál


1944

Collection Ménard, La

Film - Komedie


1943

Camion blanc, Le

Film

Donne-moi tes yeux

Film - Drama

Douce

Film - Drama

Secrets

Film

Sévillane, La

Film


1941

Prière aux étoiles, La

Film

Étrange Suzy, L'

Film - Komedie


1940

Le Danube bleu

Film

Surprises de la radio, Les

Film


1939

Eusèbe député

Film

Derrière la façade

Film - Drama

Château des quatre obèses, Le

Film - Krimi, Mysteriózní

Jeunes filles en détresse

Film - Drama

Ma tante dictateur

Film - Komedie

Ils étaient neuf célibataires

Film - Komedie


1938

Quatre heures du matin

Film

Femmes collantes, Les

Film - Komedie

Route enchantée, La

Film - Komedie, Muzikál

Barnabé

Film - Komedie

Accroche-coeur, L'

Film - Komedie, Drama

J'étais une aventurière

Film

Chaleur du sein, La

Film

Bourrachon

Film


1937

Ces dames aux chapeaux verts

Film - Komedie

Coupable, Le

Film

Fessée, La

Film - Komedie

Piková dáma

Film - Drama

 Le Mot de Cambronne

Film - Krátkometrážní

Les Perles de la couronne

Film - Komedie

Boulot aviateur

Film

Regain

Film - Drama


1936

Román podvodníka

Film - Komedie

Faisons un rêve...

Film - Komedie

Gigolette

Film

Jeunes filles de Paris

Film

Mes tantes et moi

Film

Tout va très bien madame la marquise

Film

Train de plaisir

Film - Komedie, Romantický


1935

Dieux s'amusent, Les

Film

Jim la houlette

Film


1934

Bídníci

Seriál - Drama, Historický

Paris-Deauville

Film

Primerose

Film - Komedie

Casanova

Film - Komedie, Drama

Reine de Biarritz, La

Film

Voilà Montmartre

Film - Komedie

Aristo, L´

Film - Komedie


1933

Pour ętre aimé

Film - Drama

Rien que des mensonges

Film

Sexe faible, Le

Film - Komedie

Le chasseur de chez Maxim's

Film


1932

Le Cordon Bleu

Film - Komedie

Cognasse

Film - Komedie

Miche

Film

Mon coeur balance

Film

L'agence O-Kay

Film - Komedie

Poule, La

Film


1931

Mejor es reir, Lo

Film

Sola

Film - Drama

Halfway Up the Sky

Film - Drama, Romantický

Cinópolis

Film

Marions-nous

Film - Komedie


1930

Cendrillon de Paris

Film

Dans une île perdue

Film - Drama

Chérie

Film

Un trou dans le mur

Film - Komedie

Paris la nuit

Film

Paramount en parade

Film - Muzikál


1929

Le capitaine Fracasse

Film - Dobrodružný, Drama


1923

Emprise, L'

Film

Accordeur, L'

Film - Krátkometrážní


1922

Gonzague

Film

Mauvais garçon, Le

Film

Vingt ans après

Film


1916

Debout les morts!

Film - Krátkometrážní, Válečný

Životopis

Marguerite Moreno, vlastním jménem Lucia Marguerite Monceau, pocházela z Paříže a v průběhu třicátých let se zařadila mezi významné herečky střední generace ve francouzském filmu. Již dlouhá léta předtím ale patřila k předním osobnostem francouzského divadla v čele s nejslavnější scénou Comédie Française. Herectví studovala na pařížské konzervatoři, kde získala první cenu za tragédii a tento úspěch ji již v roce 1890 přivedl do angažmá v Comédie Française. Na tomto jevišti se Marguerite Moreno uvedla velmi slibně postavou královny v historické hře Ruy Blas, později její doménou byla klasická dramata (Othello, Hamlet), brzy ale začala účinkovat i v moderně francouzských současníků. Herectví Marguerite Moreno kladlo důraz na nevšední kombinaci zjevu antické krásky s nepříjemným chraplavým hlasem, který ovšem její osobnosti dodával zvláštní nezaměnitelný půvab. Umělecký pseudonym Moreno přijala po své matce španělského původu.

Od svých hereckých počátků se Moreno věnovala také recitaci a jevištní prezentaci textů současných francouzských spisovatelů. Mezi mladými umělci našla také řadu přátel a i svého prvního manžela. Od poloviny 90. udržovala vztah se symbolistickým básníkem Marcelem Schwobem (1867-1905), který se v roce 1900 stal jejím manželem. Schwob však již v té době trpěl vážnou chorobou, která nakonec vedla k jeho předčasnému úmrtí.

Mezitím Marguerite Moreno opustila Comédie Française a připojila se k divadelní společnosti Sarah Bernhardt (1903), po smrti prvního manžela se pak podruhé provdala za herce Jeana Darragona a odcestovala s ním do Argentiny. V jižní Americe Marguerite Moreno nadále hrála divadlo a věnovala se také výuce herectví (po sedm let tady vedla pobočku pařížské konzervatoře), před první světovou válkou se pak vrátila do Francie. Krátce nato absolvovala svůj debut na filmovém plátně a hrála v krátkometrážním válečném filmu DEBOUT LES MORTS (1916).

I později točila v němé éře, ale nijak často, ve dvacátých let se více věnovala spisovatelské činnosti. Když v roce 1923 zemřel Jean Darragon, Marguerite Moreno se již jako dvojnásobná vdova angažovala v kompletaci a vydávání díla svého prvního manžela Marcela Schwoba. Později se provdala potřetí a jejím třetím manželem se stal významný spisovatel švýcarského původu Blaise Cendrars (1887-1961). Z hereččiny nijak početné filmografie dvacátých let stojí za zmínku historický film KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1929).

Teprve nástup zvukového filmu plně zhodnotil široký herecký rejstřík Marguerite Moreno, která se tak v průběhu třicátých let stala jednou z nejvytíženějších hereček své generace. I když v této době pracovala až na devíti filmech ročně, nutno přiznat, že málokdy se dostala ke stěžejní roli – film té doby si žádal především idoly nejmladší generace, kvalitními výkony ve vedlejších rolích však Marguerite Moreno na sebe strhávala zaslouženou pozornost. Výrazné kreace předvedla například ve filmových zpracováních klasických předloh, například v historickém dramatu BÍDNÍCI (Les misérables, 1934), CARMEN (1945) nebo IDIOT (L'idiot, 1946). Z tohoto typu postav vyniká jedna z mála jejích hlavních rolí, a sice v Puškinově PIKOVÉ DÁMĚ (Le dame pique, 1937).

Několikrát herečku přizval ke spolupráci významný režisér a dramatik Sacha Guitry, který jí poskytl výrazné vedlejší role ve svých umělecky hodnotných filmech ROMÁN PODVODNÍKA (Le roman d'un tricheur, 1936) nebo DEVĚT SVOBODNÝCH (Ils étaient neuf célibataires, 1939), ve výpravném historickém eposu PERLY Z KORUNY (Les perles de la couronne, 1937) se Marguerite Moreno uvedla ve dvojroli královny Kateřiny Medicejské a císařovny Eugénie. Řadu divácky vděčných příležitostí dostala Moreno také v nenáročných komediích, kde hrála často přísné tety; některé takové její postavy se objevily i v názvech filmů, například MOJE TETY A JÁ (Mes tantes et moi, 1936) nebo MOJE TETA... DIKTÁTORKA (Ma tante... dictateur, 1939).

S příchodem druhé světové války Marguerite Moreno svou práci pro film i divadlo výrazně omezila, v letech 1940-1945 natočila jen devět filmů, což je ve srovnání s předchozí dekádou značný početní pokles. Po osvobození své aktivity obnovila, ovšem vzhledem k vysokému věku již jen v menší míře, nicméně například v roce 1947 se objevila ve čtyřech filmech. Do této doby spadá také její triumfální návrat na divadelní jeviště, kde v roce 1945 excelovala v představení Bláznivá ze Chaillot. Po dokončení svého posledního filmu VRAH JE POSLOUCHÁ (L'assassin est a l'écouté, 1948) odešla Marguerite Moreno na venkov do jihozápadní Francie, kde již řadu let vlastnila krásný dům (dnes funguje jako hotel) a chtěla zde strávit zasloužený odpočinek v soukromí. Mnoho času jí už ale nebylo dopřáno, protože zemřela nedlouho poté – 14. července 1948 ve věku 76 let. Krátce před smrtí se vrátila ke psaní a vydala své paměti pod názvem Vzpomínky na celý život (Souvenirs d'une vie, 1948). Význam herečky dokládá několik monografií, které o ní ve Francii v posledních letech vyšly, v reedici byly v roce 2002 znovu vydány i její paměti.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.