Maurice Escande

Maurice Escande

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1970

Le Cinéma de papa

Film - Komedie, Drama


1966

Martin Soldat

Film - Komedie


1964

Comment épouser un premier ministre

Film - Komedie


1963

Zvířata

Film - Dokumentární


1960

Et ce fut la Marne

Film - Historický

Tréteaux, racontez-nous

Seriál - Dokumentární


1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický


1955

Napoléon

Film - Drama

Syn sladké Caroline

Film - Romantický


1953

Des quintuplés au pensionnat

Film - Komedie

La dame aux camélias

Film


1952

Jouons le jeu

Film - Komedie

Buridan, héros de la tour de Nesle

Film


1951

Coq en pâte

Film - Komedie

L'étrange Madame X

Film - Drama


1950

Amour et compagnie

Film


1949

Monseigneur

Film - Komedie, Drama


1948

Le Diable boiteux

Film - Historický

Člověk člověku

Film - Drama

La renégate

Film - Drama


1947

Hymenée

Film


1946

L'Affaire du collier de la reine

Film - Drama

Capitan, Le

Film


1945

Farandole

Film

Échec au roy

Film - Komedie

Père Goriot, Le

Film - Drama

Bifur 3

Film


1944

La Vie de plaisir

Film - Drama


1943

Kapitán Fracasse

Film - Drama


1942

Patricia

Film

Femme que j'ai le plus aimée, La

Film

Étoiles de demain

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1941

Diamant noir, Le

Film

Madame Sans-Gêne

Film


1940

Moulin Rouge

Film - Muzikál

Paris - New York

Film


1938

Marseillaisa

Film - Historický

Belle revanche, La

Film

Café de Paris

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller


1937

Danseuse rouge, La

Film

Liberté

Film

Messager, Le

Film - Drama

Cinderella

Film - Muzikál


1936

Demi vierges, Les

Film

Deux gamines, Les

Film

Deux gosses, Les

Film

Garçonne, La

Film - Drama

Petites alliées, Les

Film - Komedie, Válečný, Drama

Tout va très bien madame la marquise

Film


1935

Domino vert, Le

Film

Dora Nelson

Film - Drama

Époux scandaleux, Les

Film

Jeunes filles à marier

Film

Lucrèce Borgia

Film - Drama, Historický


1933

Gendre de Monsieur Poirier, Le

Film - Komedie


1932

Embrassez-moi

Film - Komedie

Les trois mousquetaires

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický, Akční


1931

La Chance

Film


1925

Damnation de Faust, La

Film

Nantas

Film


1922

Molière, sa vie, son oeuvre

Film - Dokumentární


1921

Ferme du choquart, La

Film

Fromont jeune et Risler aine

Film - Drama

Mademoiselle de la Seiglière

Film

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Krátkometrážní


1920

Essor, L'

Film - Drama, Romantický


1918

Simone

Film


Archivní záběry

2019

Les Trésors de Marcel Pagnol

Film - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Významný herec a také divadelní ředitel Maurice Escande pocházel z rodiny diplomata, narodil se sice v Paříži, ale větší část dětství strávil na Dálném Východě. Po návratu do Francie měl studovat na lyceu St.Louis, ale po shlédnutí jednoho divadelního představení na populární scéně Théâtre de l'Odéon se rozhodl pro dráhu herce. Začal studovat na pařížské konzervatoři, kam byl přijat bez větších problémů. Studium přerušila první světová válka, jíž se Maurice Escande zúčastnil jako řadový voják a v roce 1918 završil herecká studia získáním první ceny v oboru komedie. Hned po absolutoriu byl přijat do angažmá v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française a této scéně pak s přestávkami zůstal věrný dlouhá léta. Poprvé Comédie Française opustil v roce 1925 a následující léta strávil na bulvárních scénách, ve třicátých letech pak hrál v Théâtre Pigalle nebo v Théâtre de l'Athénée.

Krátce po prvních profesionálních krocích na jevišti si Maurice Escande vyzkoušel i filmové herectví. Poprvé se objevil ve filmu SIMONE (1918), ale i když se mu režiséři snažili poskytovat velké herecké příležitosti, Escande se v němé éře filmu spíše vyhýbal a ve dvacátých letech natočil jen další tři filmy. Nové možnosti se před ním otevřely s příchodem zvukového filmu, kdy se jeho aristokratický zjev a uhlazené způsoby staly vyhledávaným artiklem pro středně velké role v historických filmech či přepisech klasických literárních předloh. První, zatím bezejmennou postavu, odehrál ve filmu ŠTĚSTÍ (La chance, 1931), v následujících letech pak točil několikrát ročně.

Filmografie Maurice Escanda je výčtem převážně skutečných historických postav nebo fiktivních osob, často hrál i ve filmech ze současnosti, jeho doménou ale vždy byli šlechtici nebo muži z vyšší společnosti. Postavu vévody Buckinghama hrál v první zvukové verzi slavných TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1932), v umělecky hodnotném dramatu LUKRÉCIE BORGIA (Lucrece Borgia, 1935) ztvárnil jednu z ústředních postav, vévodu Gianna Borgiu. V ambiciózním, ale nepříliš úspěšném projektu Marcela Pagnola ZEŤ PANA POIRIERA (Le gendre de Monsieur Poirier, 1933) dostal středně velkou příležitost jako vlivný přítel hlavního hrdiny.

V roce 1934 přijal Maurice Escande opět angažmá v Comédie Française, kam se vrátil na výzvu slavné herečky Cécile Sorel (1873-1966). Ještě v roce 1934 pak stihnul vystoupit v pěti představeních, podobně často stál na jevišti i v následujících letech, vzhledem k repertoárovému zaměření Comédie Française se objevoval především v dílech francouzských klasiků (Corneille, Racine, Moliére, Musset), z hlavních rolí můžeme připomenout Cyrana v Rostandově Cyranovi z Bergeracu. Stejně jako ve filmu, tak i v divadle ztvárňoval často vysoce postavené osobnosti, například v historické hře Orlík (L'aiglon) hrál knížete Metternicha, toto představení bylo ale v době okupace zakázáno. S divadlem také absolvoval četná turné po celé Francii.

Nadále spolupracoval také s filmem, jednu z mála hlavních rolí odehrál jako sochař Auguste Bartholdi, autor sochy Svobody, ve filmu SVOBODA (Liberté, 1937). Další dějově důležité postavy z francouzské historie hrál ve filmech MADAME SANS-GENE (1941) nebo KAPITÁN (Le capitaine, 1945), postavu intrikánského kardinála Rohana pak ztvárnil v dramatu z předrevoluční Francie AFÉRA S NÁHRDELNÍKEM (L'affaire du collier de la reine, 1946). Mezitím také dostal jednu z mála svých hlavních rolí – v opět historickém filmu KRÁLOVA PROHRA (Échec au roi, 1944) se převtělil do osoby Ludvíka XIV. Význam i počet jeho filmových rolí po druhé světové válce sice poklesl, nemohl ale chybět ve výpravných a na velké herecké osobnosti bohatých titulech jako NAPOLEON (Napoléon, 1955) nebo KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conte, 1956).

Své působení v Comédie Française korunoval Maurice Escande funkcí generálního ředitele, kterou v tomto divadle zastával v letech 1960-1970. Největší francouzská divadelní scéna se po celou předchozí dekádu potýkala s obecnou krizí a Escande dokázal v průběhu svého funkčního období oživit zájem o divadlo, dal příležitost mladým režisérům, rozšířil repertoár o hry moderních autorů a jeho zásluhou bylo také angažování řady dnes již slavných herců. Výrazné bylo také jeho pedagogické působení. Filmování se v této době již spíše vyhýbal a v průběhu šedesátých letech se objevil jen ve dvou filmech. Jeho poslední vystoupení před kamerou je spojeno s filmem CINÉMA DE PAPA (1970).

Maurice Escande byl krátce ženatý, jeho manželkou byla v letech 1921-1922 herečka Mary Marquet (1895-1979), kolegyně z Comédie Française a také filmová hvězda dvacátých let. Jejich manželství se rozpadlo již po několika měsících, mimo jiné kvůli Escandově odlišné sexuální orientaci, o které se ovšem tehdy nemluvilo ani nevědělo. Maurice Escande zemřel v Paříži 11. února 1973 ve věku 80 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.