Pierre Renoir

Pierre Renoir

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1952

Boží soud

Film - Drama, Historický


1951

Knock

Film - Komedie


1950

Furet, Le

Film - Krimi


1949

La Ferme des septs péchés

Film - Drama

Menace de mort

Film

Mystère de la chambre jaune, Le

Film - Krimi

Scandale aux Champs-Élysées

Film - Krimi


1948

Cargaison clandestine

Film - Drama

Grande volière, La

Film - Komedie, Drama

La dame d'onze heure

Film - Thriller


1947

Coïncidences

Film

Les Trafiquants de la mer

Film - Dobrodružný


1946

Mission spéciale

Film - Thriller, Drama

Capitan, Le

Film


1945

Děti ráje

Film - Drama, Romantický

Marie la Misère

Film

Père Goriot, Le

Film - Drama

Le mystère Saint-Val

Film - Krimi, Drama

Peloton d'exécution

Film - Drama


1944

Le Voyageur sans bagage

Film - Drama


1943

Loup des Malveneur, Le

Film - Drama

Madame et le mort

Film - Krimi

Tornavara

Film


1942

Loi du printemps, La

Film - Komedie

L´Appel du bled

Film

Journal tombe à cinq heures, Le

Film - Drama

Macao, l'enfer du jeu

Film - Drama

Dernier atout

Film - Krimi, Drama


1941

L'Embuscade

Film

Ceux du ciel

Film

Histoire de rire

Film

Pavillon brûle, Le

Film


1939

Pièges

Film - Muzikál, Thriller, Romantický

Nadia la femme traquée

Film

Nord-Atlantique

Film

Serge Panine

Film


1938

Marseillaisa

Film - Historický

Paradis de Satan, Le

Film - Dobrodružný

Légions d'honneur

Film

Patriote, Le

Film - Drama

Piste du sud, La

Film - Dobrodružný

Le Récif de corail

Film - Dobrodružný, Drama

Révolté, Le

Film

L'Affaire Lafarge

Film - Krimi, Drama

Mollenard

Film - Drama

Maison du Maltais, La

Film - Drama


1937

Homme sans coeur, L´

Film

Nuits blanches de Saint Pétersbourg, Les

Film - Drama

Boissière

Film

Citadelle du silence, La

Film - Drama


1936

Île des veuves, L'

Film

Loups entre eux, Les

Film

Sous les yeux d'occident

Film - Drama

Quand minuit sonnera

Film


1935

Pevnost ztracených

Film - Drama

Tovaritch

Film

Zkáza pevnosti Ksur

Film - Dobrodružný

Připravte k boji

Film - Válečný, Drama


1933

Paní Bovaryová

Film - Drama

Agonie des aigles, L'

Film - Drama, Historický


1932

Noc na křižovatce

Film - Krimi


1928

Morgane la sirène

Film


1925

Děvče od vody

Film - Drama, Romantický


1918

Marion de Lorme

Film - Drama, Romantický


1911

Digue, La

Film

Životopis

Francouzský herec Pierre Renoir má kořeny ve významné umělecké rodině, jeho otec byl slavný malíř Auguste Renoir (1841-1915), matka Aline Charigot-Renoir (1854-1915) bývala švadlenou, později často seděla modelem pro obrazy svého manžela. Pierre Renoir byl nejstarším ze tří bratrů, jeho mladší sourozenci Jean (1894-1979) a Claude (1901-1969) se později též prosadili u filmu. Pierra ovlivnilo vyrůstání v umělecky založené rodině a od dětství jej zajímalo divadlo. Vystudoval herectví na pařížské konzervatoři a v roce 1907 zahájil profesionální dráhu na divadelních jevištích. Z účasti v první světové válce si odnesl vážné zranění levé ruky s doživotními následky.

Renoir původně účinkoval převážně v odlehčeném repertoáru okrajových scén, mezi jeho působiště později patřila například divadla Théatre de l'Odéon nebo Théatre de l'Ambigu. Nedlouho po svém vstupu na jeviště byl přizván i před filmovou kameru a debutoval v němém snímku HRÁZ (La digue, 1911) později slavného režiséra Abela Gance. Renoir však neměl zájem o film a věnoval se především divadlu, do konce němé éry natočil jen další tři filmy. Mezitím ve dvacátých letech navázal pracovní kontakty s významným hercem Louisem Jouvetem a zařadil se mezi jeho blízké spolupracovníky a přátele. Tou dobou bylo Renoirovou domovskou scénou divadle Comédie des Champs-Elysées, kde hrál především v kusech moderních autorů, jako byli Jean Giraudoux nebo Marcel Achard.

Svůj názor na umění filmu změnil Pierre Renoir až s nástupem zvuku, kdy jej k novému návratu před kameru přesvědčil jeho mladší bratr, tehdy již renomovaný režisér Jean Renoir (1894-1979). Pod bratrovým režijním vedením hrál Pierre Renoir postavu komisaře Maigreta v detektivce NOČNÍ KŘIŽOVATKA (La nuit du carrefour, 1932). Tímto filmem se velmi slibně uvedl mezi charakterní herce u filmu a brzy začal být vyhledávaným představitelem pro středně velké až hlavní role v titulech dramatického žánru. Svou mohutnou postavou a strohým hereckým projevem byl Renoir předurčen pro postavy autoritativní a chladné, není tedy divu, že v jeho filmografii mají převahu role důstojníků nebo málo sympatických osobností z historie. Generačně i hereckým typem lze Renoira přirovnat k o něco slavnějším kolegům, jako byl Raimu nebo Harry Baur.

Ve spolupráci s bratrem Jeanem natočil Pierre Renoir ještě filmy PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1933), kde hrál manžela titulní hrdinky, později pak historický titul MARSEILLAISA (1937), kde zajímavým způsobem pojal postavu krále Ludvíka XVI. Ze skutečných historických postav stojí pak za zmínku ještě prospěchářský kancléř Pahlen ve filmu PATRIOT (Le patriote, 1938) zasazeném do doby vlády ruského cara Pavla I. Na druhou stranu je nutno přiznat, že pokud Renoir hrál přímo hlavní roli, ne vždy se jednalo o umělecky hodnotný film, což se týká například melodramatu MUŽ BEZ SRDCE (L'homme sans coeur, 1936).

Z několikeré spolupráce s režisérem Marcelem L'Herbierem vyniká umělecky hodnotný a nadčasový film PEVNOST MLČENÍ (La citadelle du silence, 1937). Zajímavý osud měl exotický dramatický příběh MACAO, PEKELNÁ HRA (Macao, l'enfer du jeu, 1939), který byl původně natočen s rakouským hercem Erichem von Stroheimem. Ten ale jako Žid musel emigrovat a jeho postava Wernera von Krall byla ve filmu přeobsazena právě Renoirem. Také v době války byl Renoir hojně obsazovaným hercem, v letech 1939-1945 hrál v bezmála dvaceti filmech, za zmínku stojí například kriminálka POSLEDNÍ TRUMF (Dernier atout, 1942).

Po osvobození se pak divákům velmi zdařilým způsobem připomněl ve slavném filmu DĚTI RÁJE (Les enfants du paradis, 1945), velké role hrál také ve filmových adaptacích literárních předloh, například v dramatu OTEC GORIOT (Le pere Goriot, 1945). Ke skutečným historickým postavám se vrátil zdařilou kreací nesympatického vévody Arnošta Bavorského v dramatu BOŽÍ SOUD (Le jugement du Dieu, 1949). Svou práci pro film uzavřel Pierre Renoir rolí lékárníka ve veselohře KNOCK (1951); na místě je také poznamenat, že komedie tvoří v jeho filmografii jen nepatrnou položku a většina z jeho 65 filmů spadá do žánru dramat, detektivek nebo historických snímků. Pierre Renoir zemřel v březnu 1952 krátce před svými 67. narozeninami v nemocnici následkem pooperačních komplikací.

Pierre Renoir byl třikrát ženatý, poprvé se oženil v roce 1914 s herečkou Verou Sergine (1884-1946) a žil s ní jedenáct let. Rozvedli se v roce 1925 a Renoir se pak podruhé oženil s herečkou Mary-Louise Iribe (1900-1930), s níž založil filmovou produkční společnost Les Artistes réunis. Ani toto manželství však nemělo dlouhého trvání a skončilo rozvodem ještě před Maryinou předčasnou smrtí. Později se Pierre Renoir oženil potřetí a opět s herečkou – byla jí Elisa Ruis (1917-1998). Světu filmu zůstal věrný i Pierrův jediný syn Claude Renoir (1914-1993), který již od třicátých let patřil k velmi zaměstnaným filmovým kameramanům. V rodinné tradici dnes pokračují příslušníci další generace, především Claudova dcera, herečka Sophie Renoir (*1965).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.