Phoebe Cates

Phoebe Cates

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2001

Nepovedený večírek

Film - Komedie, Drama


1999

VH-1 Where Are They Now?

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1997

Scratch the Surface

Film - Dokumentární


1994

Princezna Caraboo

Film - Komedie, Mysteriózní, Drama


1993

Těla v klidu a v pohybu

Film - Drama, Romantický

My Life's in Turnaround

Film - Komedie


1991

Tak už dost, Frede!

Film - Komedie, Fantasy


1990

Gremlins 2

Film - Horor, Komedie, Fantasy

Miluji tě k smrti

Film - Komedie, Krimi

Largo Desolato

Film


1989

Shag

Film - Komedie, Drama

Srdce jihu

Film - Drama


1988

Zářivá světla velkoměsta

Film - Drama


1987

Schůzka s andělem

Film - Komedie, Romantický, Fantasy


1985

Lace II

Film - Drama


1984

Gremlins

Film - Horor, Komedie, Fantasy

Lace

Film - Drama


1983

Soukromá škola

Film - Komedie, Romantický

Baby Sister

Film - Drama


1982

Zlaté časy na Ridgemont High

Film - Komedie, Drama

Ráj

Film - Dobrodružný, Romantický


Hostka

2017

The 71st Annual Tony Awards

Seriál - Hudební


2009

Oscar's Red Carpet 2009

Seriál - Publicistický


2005

The 62nd Annual Golden Globe Awards 2005

Seriál - Publicistický


2004

The 58th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1991

The 63rd Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

2020

Skin: A History of Nudity in the Movies

Film - Dokumentární

Životopis

"Děti jsou dnes mnohem nezávislejší než byli jejich rodiče... sexuálně vyzráváme mnohem dříve, než starší generace..."

Phoebe Belle Cates pochází z New Yorku, narodila se jako prostřední ze tří sester (starší je Valerie, mladší Alexandra). Otec byl předním broadwayským producentem a televizním průkopníkem, strýc rovněž produkoval v TV (často spolu s jejím otcem) a stojí také za několika výročními předáváními Oskarů. Rodiče otce a babička z matčiny strany byli ruskými Židy, dědeček z matčiny strany čínský Filipínec. Catesová navštěvovala newyorské umělecké školy a v desíti zatoužila po kariéře tanečnice. Se stipendiem studovala školu amerického baletu, po vážném zranění kolene však musela s tančením v patnácti letech přestat. S úspěchem se krátce věnovala modelingu, objevovala se na titulních stránkách časopisů pro náctileté ("Seventeen", "Tiger Beat" apod.), aby se nakonec rozhodla pro herectví. Ač byl otec z branže, z dceřina nasměrování zrovna dvakrát nadšený nebyl.

V sedmnácti debutovala jako Sarah v dobrodružném snímku RÁJ (1982), ve kterém se také několikrát předvedla v rouše Evině a ke kterému nazpívala i titulní píseň. Této role údajně později litovala a zařekla se, že podobný film už nikdy točit nebude. Hned v komediálním dramatu ZLATÉ ČASY NA RIDGEMONTSKÉ STŘEDNÍ (1982) ale vystřihla v bikinách památnou svlékací scénu - při natáčení filmu si prý užila spoustu legrace. Následovala Christine Ramsey z komedie SOUKROMÁ ŠKOLA (1983), pro kterou nazpívala dvě písně ("Just One Touch" a "How Do I Let You Know"). Pozdější role už byly umírněnější, "teenagerovské" fantasy komedie jako GREMLINS (1984) se sequelem z roku 1990 nebo slabší snímek TAK UŽ DOST, FREDE! (1991). V roce 1984 ji časopis Harper's Bazaar zařadil mezi deset nejkrásnějších žen Ameriky a byla údajně inspirací pro jednu postavičku japonského komiksu a animovaného seriálu "Kimagure Orange Road" (1987).

V roce 1989 si vzala o patnáct let staršího herce Kevina Klinea, kterého poznala během zkoušek na roli Chloé pro VELKÉ ROZČAROVÁNÍ (1983). Na plátně se s manželem sešla dvakrát, a to v komediích MILUJI TĚ K SMRTI (1990) a PRINCEZNA CARABOO (1994). Žijí v New Yorku a mají spolu dvě děti. Syn Owen Joseph Kline se narodil v roce 1991 a dcera Greta Simone Kline o tři roky později. V polovině 90. let se Phoebe stáhla, aby se mohla věnovat svým dětem. V roce 2001 se s oběma dětmi vrátila před kamery: komedie NEPOVEDENÝ VEČÍREK (2001), který režírovala její velmi dobrá kamarádka, Jennifer Jason Leighová (seznámily se při natáčení "Zlatých časů"). V roce 2005 otevřela na newyorské Madison Avenue svůj vlastní butik s názvem "Blue Tree". Ve stejném roce zklidil syn nadšené kritiky za roli v dramatu OLIHEŇ A VELRYBA (2005).

Na divadle debutovala v roce 1984 v mimobroadwayské produkci Rozovova "Hnízda tetřeva hlušce", rok nato se objevila ve hře "Rich Relations" (Bohaté vztahy) Davida Hwanga a na svém kontě má i roli Niny z Čechovova "Racka" (v San Diegu) nebo Julii z shakespearovské produkce "Romea a Julie" (Goodmanovo divadlo v Chicagu). Odmítla roli Sarah Tobias ve ZNÁSILNĚNÍ (1988), stejně jako Clarice v MLČENÍ JEHŇÁTEK (1991). Kvůli těhotenství zase nemohla přijmout roli Annie v remaku HLAVA RODINY (1991). Svůj čas dnes dělí mezi jejich venkovské sídlo v severní části státu New York a luxusní byt na Manhattanu. Pokud zrovna nedoprovází svého úspěšného muže do divadla nebo na natáčení, účastní se různých premiér a beneficí. Nejraději ze všeho prý ale pořádá večírky, na kterých se svými kamarádkami probírá klepy.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.