Jeanne Helbling

Jeanne Helbling

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1945

Dernier métro

Film - Krimi, Drama

Jeux de femmes

Film - Komedie


1939

Feu de paille, Le

Film - Drama

Grey contre X

Film - Krimi

Gangsters du château d'If , Les

Film


1938

Historky Elysejských polí

Film - Komedie, Drama, Historický

Trois valses, Les

Film

Ange que j'ai vendu, L'

Film


1937

Sarati, le terrible

Film - Drama

Fauteuil 47, Le

Film - Komedie


1936

Studentka Helena Vilfurová

Film - Drama, Romantický

Brigade en jupons, La

Film - Komedie


1935

Quelle drôle de gosse!

Film - Komedie

Son excellence Antonin

Film

Couturier de mon coeur

Film - Komedie

Paris mes amours

Film


1934

Bibi-la-Purée

Film


1933

Bouton d'or

Film

Coralie et Cie

Film


1932

Le Cordon Bleu

Film - Komedie

Billet de logement, Le

Film

Crime du Bouif, Le

Film

Avec l'assurance

Film - Komedie

Embrassez-moi

Film - Komedie

Mon ami Tim

Film - Drama


1931

Buster se marie

Film - Komedie

L'aviateur

Film - Komedie

Père célibataire, Le

Film - Komedie

La piste des géants

Film - Western

Une histoire entre mille

Film - Romantický

Nuit d'Espagne

Film - Drama

Durand contre Durand

Film


1930

Contre-enquête

Film - Krimi

Une femme a menti

Film


1929

Mascottchen

Film

Trois jeunes filles nues

Film - Komedie

Der Held aller Mädchensträume

Film

Jalousie du barbouillé, La

Film


1928

Tire-au-flanc

Film - Komedie


1927

La glace à trois faces

Film - Drama

Das Geheimnis des Abbe X

Film - Drama

Charité

Film

Six et demi onze

Film - Drama, Romantický


1926

Le Juif errant

Film

Berceau de dieu, Le

Film - Drama

Capitaine Rascasse, Le

Film - Drama


1925

Chaussée des géants, La

Film


1924

Arriviste, L´

Film

Mandrin

Film - Dobrodružný

L'aventurier

Film

Les grands

Film - Drama


1923

Un bon petit diable

Film

Survivre

Film - Drama


1922

Roquevillard, Les

Film

Životopis

Francouzská herečka Jeanne Helbling se narodila jako Johanna Marie Helbling na francouzsko-německém pomezí v porýnském městě Thann. Její rodiče Adolph Helbling a Maria Christen pocházeli z Alsaska, nicméně měli německý původ, krátce po Jeannině narození se ale usadili v Paříži (1907). O cestě Jeanne Helbling k filmovému herectví se toho příliš mnoho neví, ale svou dětskou touhou stát se filmovou herečkou realizovala velmi brzy a již jako sedmnáctiletá debutovala po boku Charlese Boyera ve filmu LE GRILLON DU FOYER (1920). Následně pak točila několik filmů ročně, většina z nich je ale dnes neznámá i ve Francii, u některých z nich neznáme ani všechny tvůrce, kteří se na nich podíleli. V její filmografii se nicméně začaly objevovat tituly v režii později slavných režisérů jako byl Julien Duvivier, André Hugon nebo Léon Mathot.

Na rozdíl od řady jiných hereček Jeanne Helbling bez problémů zvládla přechod do zvukového filmu, navíc díky vyrůstání v německé rodině ovládala kromě francouzštiny i němčinu, což jí umožnilo točit také v Německu. První větší roli ve zvukovém filmu dostala po boku slavného Bustera Keatona ve francouzské verzi komedie BUSTER SE ŽENÍ (Buster se marie, 1931), krátce nato odehrála velké úlohy v sentimentálním příběhu LÍBEJ MĚ (Embrassez-moi, 1932) nebo v detektivce BOUIFŮV ZLOČIN (Le crime du Bouif, 1932). I nadále hrála v několika filmech ročně, ne všechny ale splňovaly požadavky na vyšší umělecké kvality, její doménou byla spíše průměrná melodramata a komedie.

Z práce Jeanne Helbling ve třicátých letech stojí za zmínku ambiciózní historické projekty jako HISTORKY ELYSEJSKÝCH POLÍ (Remontons les Champs-Elysées, 1938) nebo TŘI VALČÍKY (Trois valses, 1938), kde ztvárnila postavu francouzské císařovny Eugenie. Na dlouhou dobu posledním filmem byl melodramatický příběh o generačním konfliktu dvou herců – otce a syna – POŽÁR (Le feu de paille, 1939).

Po dobu druhé světové války se Jeanne Helbling pro svět umění zcela odmlčela. Hned po začátku okupace se připojila k protiněmeckému odporu a ve svém bytě v Neuilly se podílela na organizaci odbojových akcí. U ní doma se scházeli nejen příslušníci francouzského odboje, ale i zahraniční agenti. Jako členka odboje užívala Jeanne Helbling krycí jméno Chantal a do historie vstoupila ustavující schůzí Rady národního odporu, která se konala právě v jejím domě (1943). Jednou byla zatčena gestapem a i pak byla pod policejním dohledem, těžkou dobu okupace se jí však podařilo přestát a po osvobození se jí dostalo ocenění od generála Charlese de Gaulla. V návaznosti na spolupráci s britskými agenty pak obdržela i Řád britského impéria.

Po válce se Jeanne Helbling krátce vrátila k filmování. V režii Maurice de Canonge natočila kriminálku POSLEDNÍ METRO (Dernier métro, 1945), o rok později se pak objevila v komedii ŽENSKÉ HRY (Jeux de femmes, 1946), v obou fimech však hrála jen menší role. V témže roce se provdala za Američana francouzského původu, Henryho Garina, a spolu s ním odešla do Spojených států. Ve věku třiačtyřiceti let tak definitivně uzavřela svou hereckou kariéru a na jejím kontě zůstalo okolo šedesáti němých a zvukových filmů. Do Francie se příležitostně vracela a při jedné ze svých posledních návštěv dostala od ministerstva kultury Řád umění a literatury (Ordre des Arts et Lettres). Zemřela v New Yorku 6. srpna 1985 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.