Pierre Gaspard-Huit

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1993

Shiva und die Galgenblume - Der letzte Film des Dritten Reiches

Film - Dokumentární


Režisér

1974

Paul et Virginie

Seriál - Romantický


1973

Neveu d'Amérique, Le

Seriál - Dobrodružný


1972

Tesoro del castello senza nome, Il

Film - Dobrodružný


1970

Bas de cuir

Seriál - Dobrodružný


1969

Lovec jelenů

Film - Dobrodružný

Die Lederstrumpferzählungen

Seriál - Dobrodružný, Western


1968

Statečný Mohykán

Film - Dobrodružný, Western

Preria

Film - Dobrodružný


1966

À belles dents

Film - Drama


1964

Gibraltar

Film - Thriller


1962

Shéhérazade

Film - Dobrodružný, Drama


1961

Kapitán Fracasse

Film - Dobrodružný, Historický


1958

Kristýna

Film - Drama, Romantický


1957

Lavanderas de Portugal, Las

Film


1956

La Mariée est trop belle

Film - Komedie, Romantický

Paris canaille

Film - Komedie


1955

Sophie et le crime

Film - Krimi, Drama


1953

Marche glorieuse, La

Film - Dokumentární

Coeur frivole ou La galante comédie, Le

Film - Krátkometrážní


Scenárista

1961

Kapitán Fracasse

Film - Dobrodružný, Historický


1958

Kristýna

Film - Drama, Romantický


1955

Série noire

Film - Krimi, Drama


Host

2007

Un jour, un destin

Seriál - Dokumentární, Životopisný, Historický

Životopis

Francouzský režisér Pierre Gaspard-Huit nemá na svém kontě početně nijak bohatou filmografii, v poválečném období ale vytvořil několik úspěšných titulů v různých žánrech. Narodil se v nevelkém městě Libourne ve vinařském kraji na jihozápadě Francie, i zahraniční zdroje ale připouštějí, že o jeho původu a mládí není příliš mnoho informací. K prvním pracovním kontaktům s filmem se dostal již jako dvacetiletý koncem třicátých let, kdy se stal asistentem režie u nenáročné situační komedie ŽÁRLÍŠ? (Étes-vous jalouse?, 1937).

Po delší odmlce v době druhé světové války se u filmu začal prosazovat znovu po roce 1945, opět byl asistentem režie, podílel se na několika scénářích a na přelomu 40. a 50. let natočil tři krátké filmy. Jeho debutem ve formátu celovečerních filmů byla kriminálka SOPHIE A ZLOČIN (Sophie et le crime, 1955) s mladičkou Marinou Vlady v hlavní roli. Hned se svým prvním filmem překročil Gaspard-Huit miliónovou hranici v návštěvnosti kin, ještě větší úspěch zaznamenal se svým dalším filmem, komedií PAŘÍŽSKÁ CHÁTRA (Paris canaille, 1955).

Krátce nato zabodoval s dalším mimořádně úspěšným filmem NEVĚSTA JE PŘÍLIŠ KRÁSNÁ (La mariée est trop belle, 1956) v titulní roli se začínající Brigitte Bardot. V komediálním žánru realizoval v koprodukci se Španělskem film PORTUGALSKÉ PRADLENY (Las lavanderas de Portugal, 1957), který je dnes sice jen málo známý, ve své době ale pomohla účast tehdy populárních herců (Jean-Claude Pascal, Anne Vernon) a jen ve francouzských kinech jej viděly bezmála tři milióny diváků. Mimoto psal Pierre Gaspard-Huit nadále i scénáře pro jiné režiséry, některé z nich podepsal pseudonymem Michel Clermontet.

K třímiliónově návštěvnosti v kinech se Gaspard-Huit přiblížil i svým dalším filmem KRISTÝNA (Christine, 1958), který se ovšem především stal životním mezníkem pro oba představitele hlavních rolí Alaina Delona a Romy Schneider. Z další režisérovy tvorby je u nás dobře známý snímek KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961), adaptace osvědčené literární předlohy s Jeanem Maraisem v hlavní roli.

Díky diváckému ohlasu svých filmů z přelomu 50. a 60. let dostal Gaspard-Huit i později možnost pracovat na koprodukčních projektech s mezinárodním hereckým obsazením (ŠEHEREZÁDA – Shéhérézade, 1963), na předchozí komerční úspěch se mu ale již nepodařilo navázat. Jeho posledním samostatným filmem bylo drama NA CUCKY (À belles dents, 1966), poté se již jen jako spolurežisér podílel na dvou francouzsko-rumunských koprodukcích (STATEČNÝ MOHYKÁN – Ultimul Mohican, 1968; LOVEC JELENŮ – Vinatorul de cerbi, 1969).

V sedmdesátých letech pracoval již jen v televizi, jeho poslední samostatnou prací byl třináctidílný seriál PAUL A VIRGINIE (Paul et Virginie, 1974), pak ještě napsal několik televizních scénářů. Od počátku osmdesátých let žije v soukromí, jeho manželkou je herečka Marie-Christine Desmarets. Veřejnosti se naposledy připomněl v roce 2002 rozhovorem ke své ojedinělé spolupráci s Louisem de Funèsem v již zmíněném filmu KAPITÁN FRACASSE.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.