Suzy Kendall

Suzy Kendall

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2012

Berberian Sound Studio

Film - Horor, Psychologický, Thriller, Drama


1977

Adventures of a Private Eye

Film - Komedie, Krimi


1975

Bis zur bitteren Neige

Film - Drama


1974

Spasmo

Film - Mysteriózní, Thriller

Craze

Film - Horor, Komedie


1973

Torzo

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

Tales That Witness Madness

Film - Horor, Komedie, Mysteriózní, Povídkový

Storia di una monaca di clausura

Film - Drama


1972

Klíčem je strach

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Komisař Van der Valk

Seriál - Drama, Akční


1971

Assault

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

The Persuaders!

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Akční


1970

Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní, Thriller

Darker Than Amber

Film - Mysteriózní, Drama, Akční

The Gamblers

Film - Drama


1969

Špiónka beze jména

Film - Válečný, Drama


1968

Up the Junction

Film - Drama

30 Is a Dangerous Age, Cynthia

Film - Komedie, Romantický


1967

Panu učiteli s láskou

Film - Drama

The Penthouse

Film - Thriller, Drama


1966

Circus of Fear

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

The Sandwich Man

Film - Komedie

The Spies

Seriál - Mysteriózní


1965

Thunderball

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční

The Liquidator

Film - Krimi, Thriller, Akční

The Troubleshooters

Seriál - Drama

Up Jumped a Swagman

Film - Komedie, Muzikál


1964

R3

Seriál - Sci-Fi, Drama

Životopis

V Anglii, ve městě Belper v kraji Derbyshire, se jako novoroční  dárek roku 1944 narodilo do rodiny Harrison děvčátko. Rodiče ho pojmenovali Freida, ale svět showbyznysu jí od šedesátých let minulého století, zná jako Suzy Kendall. Suzy studovala malířství a design na Derby & District College of Art. Po vystudování pracovala jako módní designér ve společnosti British Celanese a poté se stala žádanou modelkou anglických fotografů. Kariéra 163cm vysoké Suzy, pak dospěla až k herectví.

Blondýnka v populárních minisukních sedmdesátých let, byla nazývána britskou „verzí", americké herečky Sharon Tate. Její filmová kariéra trvala něco málo přes deset let a je asi pravdou, že její talent nedosahoval úrovně její ženskosti. Ve filmech byla často využívána do rolí vystrašených či okouzlujících žen. Přesto než odešla ze světa showbyznysu trávit více času se svou rodinou, zanechala v kinematografii nezapomenutelnou stopu.

Během studií oděvního návrhářství, se nevyhnutelně dostala také mezi módní fotografy a zástupce médií. Díky svému vzhledu získávala okamžitě nabídky na modeling a ač sama neměla zvlášť zájem pracovat v této branži, byla polichocena komplimenty a viděla šanci dobrého výdělku. Navíc, to sama považovala za dobrý způsob, jak upozornit na své módní nápady. Podepsala tedy smlouvu s agenturou, která jí také dala jméno Suzy Kendall. K překvapení Suzy, se hrnula jedna nabídka za druhou. Netrvalo dlouho a začala dostávat filmové nabídky. Její agenti jí přesvědčili o správnosti přijmout filmové a televizní role. První role byly menšího rozsahu, ale byla mezi nimi také role Judith ve velice úspěšném krimi snímku THE LIQUIDATOR (1965). V televizi měla Suzy premiéru 24. srpna 1965, když hrála Dianu McHale v osmém díle druhé řady seriálu R3. Epizoda se jmenuje AND NO BIRDS SING. Ještě ve stejném roce se objevila v jedné epizodě seriálu THE TROUBLESHOOTERS.

První setkání s italským filmem přišlo při natáčení „bondovky" THUNDERBALL (1965) se Seanem Connerym. Ve filmu se Suzy setkala s italskými herci, Adolfo Celim a Lucianou Paluzzi. V roce 1966 hrála Natashu v mysteriózním hororu CIRCUS OF FEAR. Ve stejném roce se jako Sue objevila v komedii THE SANDWICH MAN. Výraznější roli, Barbary Willason, pak dostala v thrilleru THE PENTHOUSE (1967). V dramatu o mladém učiteli (Sidney Poitier), TO SIR, WITH LOVE (PANU UČITELI S LÁSKOU), hrála Suzy Gillian Blanchardovou.

V roce 1968 se Suzy setkala se svým nastávajícím manželem, slavným anglickým hercem a hudebníkem Dudleym Moorem (19.4.1935-27.3.2002), v romatické komedii 30 IS A DANGEROUS AGE, CYNTHIA. Seznámili se během natáčení tohoto filmu a zanedlouho, v červnu 1968, měli svatbu. Právě Dudley byl tím, kdo přesvědčil Suzy k účasti na natáčení kooprodukčního válečného filmu FRÄULEIN DOKTOR (ŠPIÓNKA BEZE JMÉNA). Snímek byl mimochodem prvním filmem italské herečky Silvie Monti. Snímek, ale nedosáhl očekávaného úspěchu. Nicméně, kariéra Suzy nabrala na obrátkách rolí Julie v giallo snímku L'UCCELLO DALLE PIUME DI CRISTALLO (1970), ve kterém hrála přítelkyni podezřelou z vraždy a nakonec se sama stane terčem skutečného vraha. Film měl mezinárodní úspěch a byl režijním debutem Daria Argenta, který si okamžitě získal své prestižní místo u fanoušků hororu.

I přes úspěch chtěla Suzy opustit svou kariéru a stát se matkou. V té době však kariéra Dudleyho Moora zaznamenala celosvětový úspěch a pro něj to nebyl ten správný čas pro výchovu dětí. Tyto neshody a rostoucí čas strávený odděleně, byl konečnou příčinou rozvodu, v září roku 1972. Nicméně, i po rozvodu zůstaly jejich vztahy na přátelské úrovni a po smrti Dudleyho se Suzy se svou dcerou i druhým manželem zúčastnili zádušní mše za Moora.

Suzy po rozvodu nadále pokračovala v práci a většinou hrála „ohrožené" hrdinky v „béčkových" filmech. I mezi těmito filmy jsou ale velmi povedené snímky, jako například  I CORPI PRESENTANO TRACCE DI VIOLENZA CARNALE (1973), jeden z povedených giallo snímků Sergia Martina s podmanivou hudbou bratří De Angelisů. Suzy si zde zahrála jednu z hlavních rolí, studentky Jane. Snímek je známý také pod názvem TORSO. Dalším zajímavým filmem s účastí Suzy, je Lenziho SPASMO (1974).

Kariéra pro ní neznamenala to nejdůležitější a tak se znovu vdala, splnila si sen stát se matkou a filmový svět opustila. Druhým manželem Suzy se stal v červnu roku 1978 Alexandr James Christopher Harper, zjednodušeně nazývaný Sandy Harper. Se Sandym má Suzy dceru Elodie. Suzy napsala se svým přítelem Patem Wellingtonem roku 1980 knihu „Natural Appeal: Fragrant Natural Preparations for the Care of Skin, Hair and Body", volně přeloženo „Voňavé přírodní přípravky pro péči o pleť, vlasy a tělo, kniha kosmetických tipů".

Suzy dnes žije v Londýně se svým druhým manželem Sandym Harperem a jejich dcera Elodie je novinářkou v ITV Anglia. Režisér Peter Strickland natočil v roce 2012, v hlavní roli s Toby Jonesem, zajímavý horor o filmovém zvukaři, který přijíždí do Itálie pracovat na děsivém hororu. Film s názvem BERBERIAN SOUND STUDIO, získal mnoho ocenění i nominací, ale hlavně byl pro fanoušky Suzy Kendall opět příležitostí, spatřit jí na filmovém plátně po 35 letech. Osmašedesátiletá Suzy zde hrála matku hlavního hrdiny a v závěrečných titulcích je uváděna jako "special guest screamer".

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.