Pascal Duquenne

Pascal Duquenne

Osobnostcsfd.cz

Herec

8. srpna, 1970, Vilvoorde, Bruxelles, Belgie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2015

Zbrusu Nový zákon

Film - Komedie, Fantasy


2009

Pan Nikdo

Film - Sci-Fi, Drama, Romantický, Fantasy


2006

The Room

Film - Thriller, Drama


2003

Komisař Moulin: Zbojník

Film - Krimi


1996

Osmý den

Film - Komedie, Drama


1991

Toto hrdina

Film - Drama


1987

La marche du siècle

Seriál - Dokumentární


1976

Komisař Moulin

Seriál - Krimi, Drama

Životopis

Pascal Duquenne, herec a umělec s Downovým syndromem se narodil 8. srpna 1970 v Vilvoorde v Belgii. V současné době žije v Bruselu.

Pascal Duquenne se začal zajímat o umění již od dětství, zejména pak jako člen souboru Créahm (soubor sdružuje umělce s mentálním postižením) v Bruselu, se kterým se podílel na mnoha tanečních a divadelních kreacích. Osud mu byl přikloněn, když si ho právě během jednoho z těchto představení souboru Créahm všiml režisér Jaco Van Dormeal, který Pascalovi o několik let později nabídl jednu ze svých prvních filmových rolí.

Jako první Jaco obsadil Pascala ve filmu TOTO HRDINA z roku 1991. Film samotný sklidil úspěch, ale Pascal na svoji velkou roli stále čekal. Tato role přišla v roce 1996. Pascal se stal známým díky Jaco Van Dormealovi, který ho obsadil do role v dramatu OSMÝ DEN, kde po boku Daniela Auteuiliho ztvárnil postavu mladého George trpícího právě Downovým syndromem. Za tuto roli získal v roce 1996 cenu za nejlepší mužský herecký výkon na filmovém festivalu v Cannes a Joseph Plateau Awards na mezinárodním festivalu Flander-Gentu. Film Osmý den měl díky svému spojení dvou zcela psychicky odlišných lidí velký úspěch a přispěl svojí tématikou ke změně pohledu společnosti právě na osoby s postižením a k lepšímu přijetí těchto osob.

Od roku 2000 je Pascal zapojený jako člen rytecké dílny Créahm v Bruselu. Používá monotyp a vytváří portréty a busty žen v černé a bílé barvě. Jeho práce odráží formální prostředky jednoduchého střízlivého pozadí, rysy obličeje a subjekt zobrazený v několika řádcích nebo několika černými skvrnami. Tato forma léčby dává sílu a odhodlání těm, kteří pronikají do pracovního světa.

V roce 2002 bylo v Belgii založeno sdružení, které je pojmenováno právě jako Pascalův film, tedy Osmý den, jehož cílem je integrace osob se zdravotním postižením tím, že vytváří autonomní komunity. V roce 2004 bylo Pascalovi uděleno Králem Albertem II. občanské vyznamenání Velitele Řádu koruny Belgie. V roce 2009 se objevil v reklamě pro virtuálního operátora Simyo.

Prozatím naposled jsme měli možnost Pascala zahlédnout ve filmu PAN NIKDO z roku 2009, který režíroval opět Jaco Van Dormeal. Pascal Duquenne a Jaco Van Dormeal jsou si souzeni, neboť spolu pracovali již na třech filmech a doufejme, že jejich spolupráce nekončí.

Pavel "PauloZ" Ivičič

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.