Francis Lederer

Francis Lederer

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

6. listopadu, 1899, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

25. května, 2000, Palm Springs, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1998

Louise Brooks: Looking for Lulu

Film - Dokumentární


1996

100 Years of Horror

Seriál - Dokumentární, Horor

100 Years of Horror: The Count and Company

Film - Dokumentární, Horor

100 Years of Horror: The Monster Makers

Film - Dokumentární, Horor, Sci-Fi


1991

Andere Blick, Der

Film - Dokumentární


1969

Night Gallery

Seriál - Horor, Mysteriózní, Povídkový, Sci-Fi, Fantasy


1960

The Best of the Post

Seriál - Drama


1959

Terror Is a Man

Film - Horor, Sci-Fi


1958

The return of Dracula

Film - Horor

Maracaibo

Film - Drama


1956

Velvyslancova dcera

Film - Komedie, Romantický

Lisbon

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama


1953

Stolen Identity

Film - Film-Noir, Drama


1952

Abenteuer in Wien

Film - Krimi


1950

Surrender

Film - Western, Drama, Romantický

A Woman of Distinction

Film - Komedie


1949

Captain Carey, U.S.A.

Film - Drama


1948

Million Dollar Weekend

Film - Komedie, Krimi


1946

Deník komorné

Film - Drama, Romantický

The Madonna's Secret

Film - Mysteriózní


1944

The Bridge of San Luis Rey

Film - Drama

Voice in the Wind

Film - Film-Noir, Krimi, Drama


1941

Bludný kruh

Film - Komedie, Muzikál


1940

The Man I Married

Film - Drama


1939

Půlnoc

Film - Komedie, Romantický

Confessions of a Nazi Spy

Film - Válečný, Drama


1938

The Lone Wolf in Paris

Film - Mysteriózní


1937

It's All Yours

Film - Hudební, Komedie, Romantický


1936

One Rainy Afternoon

Film - Komedie

My American Wife

Film - Komedie


1935

The Gay Deception

Film - Komedie

Starlit Days at the Lido

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Romance in Manhattan

Film - Komedie, Romantický


1934

The Pursuit of Happiness

Film - Komedie, Romantický

Man of Two Worlds

Film - Drama


1931

Das Schicksal der Renate Langen

Film

Její Veličenstvo Láska

Film - Komedie


1930

Velká touha

Film - Komedie

Detektiv des Kaisers, Der

Film

Hai-Tang

Film

Zuzana dělá pořádek

Film - Komedie, Muzikál

Der Weg zur Schande

Film


1929

Pandořina skříňka

Film - Drama

Lež Niny Petrovny

Film - Drama

Atlantik

Film - Drama, Historický

Meineid - Ein Paragraph, der Menschen tötet

Film

Maman Colibri

Film - Drama


1928

Die Seltsame Nacht der Helga Wangen

Film

Zuflucht

Film - Drama


Režisér

1958

77 Sunset Strip

Seriál - Krimi, Drama, Akční


Host

2009

1939: Hollywood's Greatest Year

Seriál - Dokumentární


1985

The 2th Annual American Cinema Awards

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

1975

Filmemigration aus Nazideutschland

Seriál - Dokumentární, Historický

Životopis

František Lederer se narodil do česko-německé rodiny, kde se naučil brilantně oba jazyky. Jeho otec byl obchodníkem s kůží a mladý František začal svůj pracovní život jako doručovatel obchodního domu v Praze. Od mladého věku se zamiloval do herectví a brzy byl na pódiu na turné po celé střední Evropě s lidmi, jako byl například herec Peter Lorre.

Již jako mladý pracoval částečně jako komparzista pro divadlo a chodil na hodiny hraní Romana Reinhardta. Po službě v rakousko-uherské císařské armádě, v první světové válce, debutoval na jevišti jako učeň v Novém německém divadle, v divadelním představení „Hořící srdce“.

V roce 1918 absolvoval studium na Akademii múzických umění v Praze a získal pevnou smlouvu v pražském divadle „Neues Deutsches“. V následujících letech často působil v Německu a zahájil tam svou Evropskou divadelní kariéru. Cestoval po své vlasti a střední Evropě a proslavil se jako idol v divadlech v Československu, Maďarsku, Rakousku a Německu. Pozoruhodný mezi jeho výkony byl jeho Romeo v inscenaci Maxe Reinhardta „Romeo a Julie“.

Koncem dvacátých let dvacátého století byl Lederer přiveden k filmu německou herečkou Henny Porten a jejím manželem, Wilhelmem von Kaufmannem, který byl producentem. Stal se jednou z nejpopulárnějších německých filmových hvězd, ještě než se naučil mluvit anglicky. V roce 1928 debutoval Lederer ve filmovém průmyslu filmem Zuflucht. V příštích několika letech se objevil v dalších třinácti filmových produkcích a ke své kariéře přidal dva vrcholy – Die Büchse der Pandora a Die wunderbare Lüge der Nina Petrowna. Poté odchází do Anglie a USA k divadelnímu angažmá.

Kvůli jeho líbivému vzhledu trvalo nějakou dobu, než ho kritici vzali vážně, ale jeho spolupráce s režiséry, jako je Georg Wilhelm Pabst, a účinkování ve filmech Pandořina skřínka a Atlantic, mu pomohla tento problém překonat. Lederer, který byl v této době označován jako „Franz“, snadno přešel od němých filmů k mluveným a byl na dobré cestě, stát se jednou z největších evropských mužských filmových hvězd.

V roce 1931 odcestoval Lederer do Londýna, aby vystoupil na jevišti ve hře „Volpone“ a příští rok v „Autumn Crocus“ od Dodie Smitha, kterou poté předvedl na Broadwayi pod jménem „Francis“, kde v letech 1932 a 1933 hrál na 210 představení, také hrál v divadle v Los Angeles. Jeho vystoupení upoutala pozornost a filmové nabídky z Hollywoodu.

V roce 1934 začal Lederer pracovat v Americe. Když poprvé vstoupil do filmu v roce 1928, nemluvil anglicky, dokud ho k tomu nepřinutil nástup zvuku. Se zhoršující se politickou situací v Evropě se Lederer rozhodl zůstat ve Spojených státech. V roce 1934 se zapojil do odvrácení se od války a založil Světovou mírovou federaci. V roce 1939 se stal občanem USA.

Dostával nejvyšší finanční ocenění. Irving Thalberg plánoval, aby se Lederer stal největší hvězdou Hollywoodu, ale Thalbergova předčasná smrt tomu zabránila. Lederer však i tak po mnoho let úspěšně pokračoval v práci pro film a televizi.

Vydělané peníze z herectví investoval do nemovitostí a vydělal jmění v oblasti Canoga Park v Kalifornii. Byl jedním ze zakladatelů Americké národní akademie múzických umění v Los Angeles a Mezinárodní akademie múzických umění ve Washingtonu, DC. Pořádal herecké semináře, v poradním sboru byla i jeho blízká přítelkyně herečka Joan Crawford.

Miloval učit herectví, učil ještě týden před svou smrtí v roce 2000 ve věku 100 let. Mezi jeho slavnější studenty patří Helen HuntMichael Nader a Paul Gleason. Herectví začal učit zdarma v roce 1954.

Hrál hlavní role a zahrál si s Joan BennettGinger Rogers a Claudette Colbert. V 50. letech se Lederer objevil ve filmech jen příležitostně, jeho poslední film vznikl v roce 1959. Byl oceněn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy v Kalifornii 8. února 1960. Hrál ve více než 40 filmech. Do roku 1971 se objevoval v televizních seriálech jako například Mission Impossible.

Dvacet pět let působil jako čestný starosta Canoga Park v Kalifornii. Byl také občanským aktivistou a pomáhal rozvíjet umění, vzdělávání, muzea a galerie ve své komunitě. Působil v představenstvu Amerického národního divadla a akademie, a stal se ředitelem Americké národní akademie múzických umění. Působil v místních a losangeleských občanských věcech, filantropii a politice. Působil jako komisař pro rekreaci a parky ve městě Los Angeles, získal ocenění za své úsilí o zkrášlení města a po nějakou dobu byl čestným starostou Canoga Parku.

Po dvou krátkých manželstvích, jeho třetí trvalo 59 let. Jeho první ženou byla Češka Ada Nejedlá, od roku 1920 do roku 1935. S druhou ženou Margo byl ženat od roku 1937 do roku 1940. Se třetí ženou Marion Eleanor Irvine (1920–2011) byl ženat až do své smrti v roce 2000.

V roce 2000 byl rakouskou vládou poctěn Čestným křížem za vědu a umění první třídy. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Cemetery v Cathedral City v Kalifornii.

sator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.