Yvette Lebon

Yvette Lebon

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1971

La cavale

Film


1970

Cannabis

Film - Krimi, Drama, Akční


1969

Je, tu, elles...

Film - Fantasy


1967

Toutes folles de lui

Film - Komedie

Vicomte règle ses comptes, Le

Film - Krimi, Drama


1966

Agent X 13

Film - Akční


1963

La máscara de Scaramouche

Film - Dobrodružný


1962

Ulisse contro Ercole

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční


1960

Il sepolcro dei re

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Nuits de Raspoutine, Les

Film - Drama, Historický


1959

Una gran señora

Film - Komedie


1957

Les Mystères de Paris

Film


1956

Maruzzella

Film - Komedie, Muzikál


1955

Sophie et le crime

Film - Krimi, Drama


1954

Il cavaliere di Maison Rouge

Film - Dobrodružný, Historický


1952

Il boia di Lilla - La vita avventurosa di Milady

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1946

Amours de Blanche Neige, Les

Film - Romantický


1945

Paméla

Film

Monsieur Grégoire s'évade

Film


1942

Destin fabuleux de Désirée Clary, Le

Film - Komedie, Drama

Moussaillon, Le

Film - Drama


1941

Romance de Paris, La

Film


1940

Homme qui cherche la vérité, L'

Film


1938

Abus de confiance

Film - Drama

Cantinier de la coloniale, Le

Film - Komedie


1937

Romarin

Film

Trois artilleurs au pensionnat

Film - Komedie

Chanteur de minuit, Le

Film


1936

Marinella

Film

Coup de vent

Film

Mariages de Mlle Lévy, Les

Film


1935

Divine

Film

Carův kurýr

Film - Dobrodružný


1934

Zuzu

Film - Krimi, Muzikál, Romantický

Chéri de sa concierge, Le

Film - Komedie


1932

Il est charmant

Film


1931

Rive gauche

Film


Archivní záběry

2016

Un Français nommé Gabin

Film - Dokumentární


2011

Amour et sexe sous l'Occupation

Film - Dokumentární, Válečný

Životopis

Letos stoletá francouzská herečka Yvette Lebon se v médiích nevyskytuje prakticky již čtyřicet let, přesto jí náleží významná pozice mezi hvězdami francouzského filmu předválečné éry. Narodila se v Paříži jako Simone Lebon, později užívala umělecké jméno Yvette, respektive Ivette. Od mládí se věnovala tanci, absolvovala též kurzy malířství. Malířům také stála jako modelka, souběžně na přelomu 20. a 30. let začala hrát divadlo. Její nevšední krása neunikla pozornosti filmařů a již ve dvaceti letech ji do vedlejší role obsadil mezinárodně proslulý režisér Alexander Korda ve filmu LEVÝ BŘEH (Rive gauche, 1931).

Širší popularitu získala díky Marcu Allégretovi, jenž ji angažoval do muzikálově laděné kriminálky ZOUZOU (1934) se slavnou Josephine Baker v hlavní roli. Rok 1936 jí pak přinesl již dvě hlavní role, zvláště film MARINELLA (1936), v němž byl jejím partnerem populární zpěvák Tino Rossi, zaznamenal výrazný komerční úspěch. Vedle umělecky málo hodnotných filmů dostala Yvette Lebon i zajímavější příležitosti, výraznou vedlejší roli ztvárnila například v Decoinově psychologickém příběhu ZNEUŽITÍ DŮVĚRY (Abus de confiance, 1937). Z osobního hlediska měl pak pro ni význam film GIBRALTAR (1938). V tomto válečném dramatu hrál hlavní roli Roger Duchesne (1906-1996), s nímž se Yvette Lebon sblížila a následně se z nich stali manželé. Kromě práce ve filmu slavila Yvette Lebon úspěchy také na divadelních jevištích, její doménou byly nenáročné, ale značně populární operety.

Z její válečné filmografie zasluhuje zmínku zajímavé drama TEN, KDO HLEDÁ PRAVDU (L'homme qui cherche la vérité, 1940). Po boku slavného zpěváka Charlese Treneta hrála v nenáročné, ale úspěšné hudební komedii PAŘÍŽSKÁ ROMANCE (La romance de Paris, 1941). Jako sestra hlavní hrdinky se pak objevila v historickém snímku PODIVNÉ OSUDY DESIRÉE CLARYOVÉ (Le destin fabuleux de Desirée Clary, 1942). V této době byla Yvette Lebon s Duchesnem již rozvedená a podle některých zdrojů byla blízkou přítelkyní významného dramatika a režiséra Sachi Guitryho (1885-1957). V době těsně po válce odehrála velkou roli manželky titulního hrdiny (Bernard Blier) v komedii PAN GRÉGOIRE PRCHÁ (Monsieur Grégoire s'évade, 1945).

Kariéra Yvette Lebon byla na několik let po válce přerušena; za okupace totiž točila filmy pro německou společnost Continental Film, s Němci se také stýkala v rámci společenských událostí a navíc žila luxusním stylem života, který stejně jako u mnoha jiných budil nelibou pozornost. Na rozdíl od četných jiných hereček nebyla sice přímo obviněna z kolaborace, ale případnému postihu se vyhnula tím, že se nějakou dobu zdržovala na venkově. Nelichotivý obraz Yvettina působení za války navíc ve svých pamětech podala její herecká kolegyně Corinne Luchaire.

Až po několika letech oslovil Yvette Lebon italský režisér Vittorio Foltacavi, který jí svěřil velké role ve svých historických filmech MYLADY A MUŠKETÝŘI (Il boia di Lilla, 1952) a RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Il cavaliere di Maison Rouge, 1953). V obou případech šlo o adaptace románů Alexandra Dumase a kromě Yvette Lebon hráli v těchto filmech také další francouzští herci. Přestože již překročila čtyřicítku, Yvette Lebon okouzlila Itálii i západní Evropu svým půvabem a oba filmy zaznamenaly nečekaný úspěch. Teprve pak si na ni vzpomněli i francouzští filmaři a před kameru se na domácí půdě vrátila s filmem SOPHIE A ZLOČIN (Sophie et le crime, 1955), kde hrála jednu z vedlejších rolí. Obnovení kariéry se však nekonalo, Yvette Lebon pak natočila několik dalších filmů v Itálii a Španělsku, naši diváci ji mohli vidět například ve francouzském dobrodružném snímku SCARAMOUCHE (La máscara de Scaramouche, 1963). Po několika dalších menších rolích uzavřela svou filmovou dráhu titulem JÁ, TY, ONI (Je, tu, elles..., 1972).

Od konce čtyřicátých let byl druhým manželem Yvette Lebon filmový producent Nat Wachsberger (1916-1992) a právě on stál za jejím návratem před kameru v padesátých letech. Po ukončení aktivní herecké kariéry žije Yvette Lebon v soukromí, objevovala se ale na různých společenských akcích a až do vysokého věku ohromovala svou vitalitou a výrazně mladším zjevem, ještě v 70. letech byla vyhledávanou tváří pro titulní stránky časopisů. V povědomí diváků zůstává dodnes díky filmům ze 30. a 40. let vydávaných v posledních letech na DVD.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.