Pierre Blanchar

Pierre Blanchar

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1961

Černý monokl

Film - Komedie, Krimi


1960

Et ce fut la Marne

Film - Historický


1959

Káťa

Film - Drama

Du rififi chez les femmes

Film - Krimi, Drama


1950

Mon ami Sainfoin

Film - Komedie


1949

Bal Cupidon

Film

Docteur Laennec

Film - Drama


1948

Après l'amour

Film - Drama


1947

Le Bataillon du ciel

Film - Válečný, Drama


1946

Pastorální symfonie

Film - Drama

Vlast

Film - Drama, Historický


1944

Hrbáč

Film - Dobrodružný


1943

Un seul amour

Film

Secrets

Film


1942

Pontcarral, colonel d'empire

Film - Drama

Neige sur les pas, La

Film


1941

Prière aux étoiles, La

Film

Nuit de décembre

Film - Drama, Romantický


1940

Empreinte du Dieu, L'

Film - Drama


1938

Royal Divorce, A

Film - Drama, Historický

Hazardér

Film - Drama


1937

Její první ples

Film - Drama

Piková dáma

Film - Drama

Affaire du courrier de Lyon, L'

Film - Drama, Historický

Coupable, Le

Film

L'Homme de nulle part

Film - Drama

Femme sans importance, Une

Film - Drama

L'Étrange Monsieur Victor

Film - Drama

Il fu Mattia Pascal

Film - Drama

Mademoiselle Docteur

Film - Válečný, Romantický


1936

Bateliers de la Volga, Le

Film

Diable en bouteille, Le

Film


1935

Zločin a trest

Film - Film-Noir, Krimi, Drama

Amants et voleurs

Film


1934

Au bout du monde

Film - Válečný

Turandot, princesse de Chine

Film - Drama

Or, L'

Film - Sci-Fi


1933

Trojka z mravů

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama

Iris perdue et retrouvée

Film

Cette vieille canaille

Film


1932

Les Croix de bois

Film - Válečný, Drama

L'Atlantide

Film - Drama, Fantasy

Couturière de Lunéville, La

Film

Mélo

Film - Drama

Belle marinière, La

Film - Drama

Vládkyně Atlantidy

Film - Sci-Fi, Fantasy


1929

Le capitaine Fracasse

Film - Dobrodružný, Drama

Diane - Die geschichte einer Pariserin

Film


1928

Valse de l'adieu, La

Film

Marche nuptiale, La

Film


1927

Le joueur d'échecs

Film - Drama


1925

Terre promise, Le

Film


1924

Arriviste, L´

Film


1923

Aux jardins de Murcie

Film

Geneviève

Film

Juge d'instruction, Le

Film


1922

Jocelyn

Film


Režisér

1943

Secrets

Film

Un seul amour

Film


Archivní záběry

1936

Cesta ke slávě

Film - Válečný, Drama

Životopis

Francouzský herec a představitel desítek hlavních rolí v umělecky hodnotných francouzských filmech 30. a 40. let Pierre Blanchar se narodil jako Gustave Pierre Blanchard v přístavním městě Skikda v Alžírsku (tehdy to ale byla francouzská kolonie a město neslo název Philippeville). Vyrůstání na břehu moře v Pierrovi podnítilo dětskou touhu stát se námořníkem, později vystudoval námořní školu a věnoval se hydrografii. Pak ale přišla první světová válka a byl povolán do pozemní armády. Bojoval v Evropě (mimo jiné v bitvě u Verdunu), utrpěl několik zranění a zdravotní komplikace jej donutily vzdát se snu o dráze námořníka. Po první světové válce obrátil svůj zájem k herectví a začal studovat na pařížské konzervatoři.

Na prkna, která znamenají svět, vstoupil Pierre Blanchar v roce 1919, z jeho následné práce pro divadlo stojí za zmínku účinkování na jevišti Théâtre des Arts v průběhu dvacátých let. Tady se také seznámil se slavným dramatikem a režisérem Marcelem Pagnolem, s nímž navázal celoživotní přátelství. Byl to ostatně také Blanchar, který Pagnola inspiroval k napsání slavné hry Marius odehrávající se v prostředí Marseille. Pierre Blanchar tady měl pochopitelně hrát i hlavní roli, ale mezitím se upsal jinému divadlu a jeho úlohu převzal Pierre Fresnay. Ten také později hrál i v Pagnolových filmech založených na jeho divadelních hrách a Blancharovi obdivovatelé tehdy tesknili, že Fresnay sklízel úspěchy, které mohly připadnout Pierru Blancharovi. Ten nicméně zaznamenal ohlas alespoň díky hlavní roli v Pagnolově divadelní hře Jazz (taktéž v divadle Théâtre des Arts, 1926).

Souběžně s divadlem začal Blanchar pracovat i pro film a poprvé hrál ve snímku PAPA BON COEUR (1919), v průběhu následujících následujících let spadajících do němé éry se objevil v dalších deseti filmech. Z nich si pozornost zaslouží adaptace oblíbené předlohy KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1929), v níž hrál hlavní roli. Vícekrát spolupracoval s režiséry André Hugonem nebo Raymondem Bernardem, který jej pak uvedl i do zvukové éry.

Příchod zvukového filmu zastihl Pierra Blanchara na prahu čtyřicítky, přesto právě v následujících letech dospěl k vrcholu své filmové kariéry, vesměs v hlavních rolích odehrál řadu postav tragických romantických hrdinů, kteří se na stříbrném plátně stali jeho doménou. Ve srovnání s jinými herci té doby není Blancharova filmografie nijak bohatá, přesto ve 30. a 40. letech patřil k největším mužským idolům francouzského filmu. Prvním zvukovým filmem, kde hrál, byla adaptace Dorgelesova románu DŘEVĚNÉ KŘÍŽE (Les croix de bois, 1931). Z dalších rolí stojí za zmínku hlavní úloha ve sci-fi dramatu ZLATO (L'or, 1934), který vznikl ve francouzské a německé verzi (Blancharovou hereckou partnerkou zde byla německá herečka Brigitte Helm).

Mezinárodního věhlasu dosáhl Pierre Blanchar postavou Raskolnikova v adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et châtiment, 1935). Za tuto roli získal Volpiho pohár pro nejlepšího herce na mezinárodním festivalu v Benátkách. Velké role mu pak přinesla i další filmová zpracování ruské literární klasiky jako PIKOVÁ DÁMA (Le dame pique, 1937) nebo HRÁČ (Le joeur, 1938), v těchto letech byl ostatně nejvíce vytížen prací před kamerou a například v roce 1937 natočil osm filmů. Také další práce Pierre Blanchara pro film měla základ v participaci (znovu v hlavních rolích) na adaptacích osvědčených literárních nebo divadelních předloh, které měly ve své době úspěch, dnes se však jeví již jako zastaralé – například filmy MUŽ ODNIKUD (L'homme du nulle part, 1937) nebo JEJÍ PRVNÍ PLES (Un carnet de bal, 1937). V roce 1938 byl Pierre Blanchar pozván i do Hollywoodu a s americkou hvězdou Ruth Chatterton vytvořil ústřední pár císaře Napoleona a jeho manželky Josefíny v historickém snímku KRÁLOVSKÝ ROZVOD (Royal Divorce, 1938).

V době okupace byl Pierre Blanchar německými filmovými společnostmi vyzván i k režii. Také jako režisér sáhl Blanchar po dílech osvědčených autorů světové literární klasiky (H. De Balzac, I. S. Turgeněv), jeho vlastní filmy TAJNOSTI (Secrets, 1943) a JEDINÁ LÁSKA (Un seul amour, 1943) však neměly nijak velký úspěch (v obou titulech také znovu hrál hlavní role). Naopak velkým úspěchem byl historický film PONTCARRAL, PLUKOVNÍK CÍSAŘSTVÍ (Pontcarral, colonel d'empire, 1943) režiséra Jeana Delannoye. I v nejtěžších válečných dobách vznikaly ve Francii desítky filmů ročně a PONTCARRAL, PLUKOVNÍK CÍSAŘSTVÍ patřil k největším komerčním triumfům roku 1943. Režisér Jean Delannoy pak Blanchara obsadil do hlavní role filmového přepisu slavného románu HRBÁČ (Le bossu, 1944).

Po válce pak Pierre Blanchar zabodoval v dramatu PASTORÁLNÍ SYMFONIE (La symphonie pastorale, 1946) oceněném ve dvou kategoriích na festivalu v Cannes (tady po jeho boku stála slavná Michele Morgan). Poslední velkou příležitost v podobě hlavní role dostal v průměrné romantické veselohře MŮJ PŘÍTEL SAINFOIN (Mon ami Sainfoin, 1950), v následujících letech se věnoval výhradně divadlu, s vyšší frekvencí vystupoval na jevištích Odéon-Théâtre de France nebo Théâtre Antoine. K jeho největším úspěchům patřila vystoupení v dílech slavných klasiků, s oblibou ale přijímal i úkoly předkládané moderními autory (B. Brecht, M. Achard). K filmu se vrátil po téměř desetileté přestávce – tentokrát již ale v menších rolích – v titulech KÁŤA (Katia, 1959) a RVAČKA MEZI ŽENAMI (Du rififi chez les femmes, 1959). Definitivně naposledy vystoupil před kamerou ve vedlejší roli markýze de Villemaur v kriminální frašce ČERNÝ MONOKL (Le monocle noir, 1961).

V době své největší slávy měl Pierre Blanchar tisíce ctitelek po celé Francii, v soukromí nicméně vedl tichý a spořádaný život. Oženil se v roce 1918 s herečkou Marthe Vinot (1894-1974), s níž strávil celý další život. Měli spolu dvě dcery, mladší z nich – Dominique Blanchar (*1927) – se vydala v otcových stopách a stala se též herečkou. Pierre Blanchar zemřel 21. listopadu 1963 v Suresnes nedaleko Paříže následkem závažného nádorového onemocnění. Dnes je sice opomíjen, ale odborníci dosud zdůrazňují, že byl jedním z největších herců meziválečného období, který jen výjimečně svou prací ve filmu i divadle klesl do průměrné produkce.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.