Giselle Pascal

Giselle Pascal

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1992

Tous en selle

Seriál - Drama


1989

Nick chasseur de têtes

Seriál


1988

Fest im Sattel

Seriál - Drama

Juillet en septembre

Film - Drama


1986

Symphonie

Seriál - Drama


1984

La Femme publique

Film - Drama


1983

Otec a otec

Film - Komedie, Krimi

En haut des marches

Film


1982

Madame S.O.S.

Seriál


1980

La vie des autres

Seriál - Drama


1978

Amours sous la révolution : André Chénier et la jeune captive

Film

Médecins de nuit

Seriál - Drama


1976

Vérité tient à un fil, La

Seriál - Krimi, Thriller


1972

Mort d'un champion, La

Film


1971

Mort des capucines, La

Film


1970

Un caso di coscienza

Film - Komedie


1969

Échelle blanche, L'

Film - Drama


1967

Vyšetřovaní komisaře Maigreta

Seriál - Krimi, Drama


1963

Seul... à corps perdu

Film - Krimi


1962

Železná maska

Film - Dobrodružný, Komedie, Historický

Caméra explore le temps: L'affaire du collier de la reine, La

Film - Historický


1959

Ça n'arrive qu'aux vivants

Film - Thriller


1958

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1957

Sylviane de mes nuits

Film


1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický

Pitié pour les vamps

Film


1955

La Madone des sleepings

Film - Komedie, Drama

Mademoiselle de Paris

Film - Komedie, Muzikál


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama

Marchandes d'illusions

Film

Le feu dans la peau

Film - Drama


1953

Boum sur Paris

Film

Horizons sans fin

Film - Dobrodružný, Drama


1951

Bel amour

Film


1950

Véronique

Film

La Petite chocolatière

Film - Komedie


1949

Femme nue, La

Film - Drama


1948

Mademoiselle s'amuse

Film

Après l'amour

Film - Drama


1947

Dernier refuge

Film - Komedie, Krimi, Drama

Amours, délices et orgues

Film


1946

J3, Les

Film

Lunegarde

Film

Madame et son flirt

Film

Tombé du ciel

Film


1945

Život bohémy

Film - Drama


1943

Deux timides, Les

Film


1942

Arlésienne, L'

Film

Rozkošná příhoda

Film - Drama

Životopis

Yves Montand, monacký kníže Rainier a Gary Cooper, to jsou tři slavná jména, která prošla životem francouzské herečky Giselle Pascal a pomohla tak jejímu zviditelnění více, než její herecká práce. Giselle Pascal se narodila v Cannes jako Giselle Marie Madeleine Tallone, její rodiče byli italského původu a provozovali obchod s květinami. Giselle studovala tanec, podle některých zdrojů prošla také průpravou ke zpěvu, ale pravděpodobnější je, že se pěvecké vzdělání nedostala. Což jí ovšem nebránilo později zpívat v operetách.

V roce 1941 začala Giselle Pascal hrát divadlo ve společnosti Claude Dauphina, v téže době se také poprvé objevila na filmovém plátně. Debutovala zatím nevelkou rolí v komedii natočené podle osvědčené divadelní předlohy DVA NESMĚLÍ (Les deux timides, 1941). Film se ale do distribuce dostal až o dva roky později a mezitím Giselle Pascal dostala větší příležitosti. Další adaptací divadelní hry byl film ARLÉZANKA (L'arlesienne, 1942), kde se objevila po boku velkých hvězd jako byl Raimu nebo Gaby Morlay. První větší roli dostala v situační veselohře ROZKOŠNÁ PŘÍHODA (La belle aventure, 1942). Tady hlavní roli ztvárnil Claude Dauphin, který se ale po skončení natáčení zapojil do odboje, takže film byl německou okupační správou zakázán.

Do světa filmu uvedl Giselle Pascal režisér Marc Allégret, další významný tvůrce Marcel L'Herbier jí pak svěřil jednu z hlavních úloh ve svém filmu ŽIVOT BOHÉMY (La vie de bohème, 1943). Již v této době se herečka seznámila s monackým princem Rainierem, který za války studoval v Paříži a často navštěvoval divadla. Po válce prožila Giselle Pascal krátký románek s Yvesem Montandem (1921-1991), pak se na několik stala životní partnerkou prince Rainiera. Ten v roce 1950 převzal vládu v Monaku a od té doby byl znám jako kníže Rainier III. Giselle Pascal s ním žila v Monaku, ale kvůli častým filmovým nabídkám stále jezdila do Paříže. Prakticky každý film z poválečného období znamenal pro Giselle Pascal hlavní roli, většina z nich je ale dnes již jen málo známá. Nic to ale nemění na tom, že ve 40. a 50. letech patřila k velkým hvězdám francouzského filmu a diváci ji milovali.

Život v Monaku představoval pro Giselle Pascal četné problémy; trpěla nevraživostí knížecí rodiny, zvláště její ženské části. V souvislosti s tím se objevily spekulace o jejím původu, které ohrožovaly postavení případné budoucí manželky monackého knížete. Když byly nakonec zveřejněny podrobnosti o hereččině zdravotním stavu (údajně nemohla mít děti), plány na svatbu s knížetem Rainierem vzaly za své. V roce 1953 se pár rozešel a Giselle Pascal putovala zpět do Francie. Kníže Rainier se později oženil s americkou herečkou Grace Kelly. Giselle Pascal se v té době objevila ve hvězdně obsazených historických velkofilmech Sachi Guitryho KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m'était conté, 1954) a KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1956), znovu hrála hlavní role v dalších filmech různých žánrů.

Při natáčení filmu PODVODNÉ OBCHODY (Marchandes d'illusions, 1954) se seznámila s hercem Raymondem Pellegrinem (1925-2007), který se v následujícím roce stal jejím manželem. Žili spolu více než padesát let a zvláště v 50. letech spolu hráli v několika dalších filmech. Z manželství se narodila dcera Pascale Pellegrin (*1962), která se později také stala herečkou. V téže době se Giselle Pascal objevila jako paní de Chaulmes ve slavném dobrodružně historickém filmu ŽELEZNÁ MASKA (Le masque de fer, 1962), pak ale její kariéra u filmu stagnovala. Hrála již jen výjimečně, u nás jsme si ji mohli povšimnout v komedii OTEC A OTEC (Les compères, 1983), v 80. letech v hrála také dvakrát spolu se svou dcerou Pascale (například ve filmu NAD SCHODIŠTĚM – En haut des marches, 1983). Poslední filmovou roli ztvárnila ve filmu OD ČERVENCE DO ZÁŘÍ (Juillet en septembre, 1988), pak se ještě mihla v televizi.

Giselle Pascal zemřela v Nimes 2. února 2007 ve věku 85 let následkem krvácení do mozku. Manžel Raymond Pellegrin ji přežil jen o pár měsíců a zemřel téhož roku na podzim.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.