Henri Vidal

Henri Vidal

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1959

Anděl na zemi

Film - Komedie, Romantický

Voulez-vous danser avec moi ?

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama

La Bête à l'affût

Film - Thriller, Drama

Naufrageurs, Les

Film - Dobrodružný, Drama

Pourquoi viens-tu si tard?

Film


1958

Buď hezká a mlč

Film - Komedie

Pensione Edelweiss

Film - Drama


1957

Pařížanka

Film - Komedie

Šeříková brána

Film - Krimi, Drama, Romantický

Action immédiate

Film - Komedie, Krimi

Charmants garçons

Film - Komedie, Romantický

Une manche et la belle

Film - Drama


1956

Cinépanorama

Seriál - Dokumentární

Les Salauds vont en enfer

Film - Drama


1955

Napoléon

Film - Drama

Le Port du désir

Film - Drama

Série noire

Film - Krimi, Drama


1954

Attila

Film - Drama

Orient Express

Film - Hudební, Drama, Romantický


1953

Scampolo 53

Film


1952

Les Sept péchés capitaux

Film - Drama

Art. 519 codice penale

Film - Drama

La jeune folle

Film - Drama

C'est arrivé à Paris

Film


1951

Vedettes sans maquillage

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Passante, La

Film

L'étrange Madame X

Film - Drama


1950

Quai de Grenelle

Film - Krimi, Drama


1949

Fabiola

Film - Drama, Historický

Belle que voilà, La

Film

Paradis des pilotes perdus, Le

Film - Drama


1947

Krysy

Film - Drama

Éventail, L'

Film - Komedie


1946

Étrange destin

Film


1944

Anděl noci

Film - Drama


1943

Port d'attache

Film - Komedie


1941

Montmartre-sur-Seine

Film

Životopis

Henri Vidal patřil k významným hercům čtyřicátých a padesátých let, na jeho dodnes trvající popularitě má podíl i jeho předčasná smrt, která jej zastihla v plném pracovním nasazení ve věku 40 let. Pocházel ze střední Francie a narodil se v malém městečku Royat, startem k jeho herecké kariéře bylo vítězství v mužské soutěži krásy Apollo, v níž exceloval v roce 1939. Usadil se v Paříži a zcela bez hereckých zkušeností byl angažován pro hlavní mužskou roli v muzikálové komedii MONTMARTRE NAD SEINOU (Montmartre-sur-Seine, 1941), v níž byla jeho partnerkou slavná zpěvačka Edith Piaf.

Do konce války natočil další tři filmy, objevil se i na divadelních prknech, školení herci však měli výhrady k jeho projevu, Vidalův vzestup mezi přední osobnosti francouzského filmu se ale nedal zastavit. Ještě za války se oženil s Michèle Cordoue (1920-1987), dcerou bohatého pařížského obchodníka. Jejich manželství skončilo rozvodem po třech letech (1946) a teprve s druhým manželem, režisérem Yvesem Allégretem, se Michèle dostala jako herečka také k filmu. Po válce zaujal Henri Vidal v Clémentově filmu KRYSY (Les maudits, 1947). Osudové pro něj pak bylo natáčení italsko-francouzského antického velkofilmu FABIOLA (1949), v němž se setkal s hvězdnou herečkou Michèle Morgan. Jejich sblížení vyvrcholilo sňatkem v roce 1950 a pochopitelně, že se znovu setkali i před kamerou.

V příběhu z irské občanské války MLADÁ ŠÍLENÁ (La jeune folle, 1952) se setkal se svou první manželkou Michèle Cordoue, naopak se současnou ženou Michèle Morgan vytvořil ústřední pár například v melodramatu ZÁHADNÁ PANÍ X (L′étrange Madame X, 1951). I když v počátcích své herecké kariéry koketoval Henri Vidal i s divadlem, od konce čtyřicátých let se prakticky výhradně věnoval filmování. S Robertem Hosseinem a jeho manželkou Marinou Vlady hrál Henri Vidal v kriminálce DAREBÁCI KONČÍ V PEKLE (Les salauds vont en enfer, 1956), za zmínku stojí i jeho vystoupení v historických filmech (ATTILA, KRÁL HUNŮ – Attilla – il flagello di Dio, 1954; NAPOLEON - Napoléon, 1955).

Závěr Vidalovy herecké kariéry nepříznivě ovlivňoval alkohol a drogy, na to navazovaly časté deprese, přesto paradoxně poslední rok života byl tím jeho nejplodnějším. Znovu se po jeho boku objevovaly krásné mladé herečky jako Mylène Demongeot (BUĎ HEZKÁ A MLČ – Sois belle et tais-toi, 1958), Brigitte Bardot (CHCETE SE MNOU TANČIT? – Voulez-vous danser avec moi?, 1959) nebo Romy Schneider (ANDĚL NA ZEMI – Ein Engel auf Erden, 1959), naposledy také točil se svou manželkou Michèle Morgan (PROČ PŘICHÁZÍŠ TAK POZDĚ? – Pourqui viens-tu si tard?, 1959).

Četné zdravotní problémy vycházející ze sebezničující životosprávy vyústily v infarkt, jemuž Henri Vidal podlehl v prosinci 1959 ve věku 40 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.