Sylvia Bataille

Sylvia Bataille

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1994

Un tournage à la campagne

Film - Dokumentární


1950

Julie de Carneilhan

Film


1948

Láska

Film - Drama

Aller et retour

Film - Krátkometrážní


1946

Výlet do přírody

Film - Krátkometrážní, Drama, Romantický

Brány noci

Film - Mysteriózní, Drama, Romantický, Fantasy


1945

Ils étaient cinq permissionnaires

Film - Komedie


1941

L'Enfer des anges

Film - Drama


1940

Collier de chanvre, Le

Film - Krimi

Campement 13

Film


1939

Étrange nuit de Noël, L'

Film - Krimi

Château des quatre obèses, Le

Film - Krimi, Mysteriózní

Quartier latin

Film

Serge Panine

Film


1938

À nous la jeunesse

Film - Krátkometrážní

Toulavý národ

Film - Drama


1937

Cargaison Blanche

Film - Drama

Forfaiture

Film - Drama

Affaire du courrier de Lyon, L'

Film - Drama, Historický

Vous n'avez rien à déclarer ?

Film - Komedie


1936

Zločin pana Langa

Film - Komedie, Krimi, Drama

Oeil de lynx, détective

Film - Komedie, Krimi

Rose

Film

Jenny

Film


1935

Son excellence Antonin

Film


1933

Adémai aviateur

Film - Dobrodružný, Komedie

Voix sans visage, La

Film


1930

Le Roman de Renard

Film - Komedie, Fantasy, Animovaný


Archivní záběry

2016

Un Français nommé Gabin

Film - Dokumentární

Životopis

Francouzská herečka Sylvia Bataille pocházela z rumunské židovské rodiny a narodila se v Paříži, prameny se však liší v datu – bylo to v roce 1908 nebo 1912. Její rodné jméno znělo Sylvia Maklès, ale velmi brzy se provdala a dodnes je známá pod příjmením svého prvního manžela, spisovatele Georgese Bataille (1897-1962). Sylvia Bataille získala hereckou průpravu pod vedením významného herce a pedagoga Charlese Dullina a koncem dvacátých let se začala uplatňovat v divadle i filmu, na jevišti působila se slavným Jacquesem Prévertem. Mezitím se v roce 1928 provdala za Georgese Bataille, s nímž měla dceru Laurence Bataille (1930-1986).

Před kamerou se objevila ještě v němé éře v několika druhořadých filmech, větší pozornost diváků získala až s komedií ADÉMAI AVIATEUR (1933), kde hrála po boku komiků Noël-Noëla a Fernandela. Nejslavnější roli odehrála pod vedením významného režiséra Jeana Renoira ve středometrážním snímku VÝLET DO PŘÍRODY (Une partie de campagne, 1936). Stejný režisér ji pak přizval do svého dalšího uměleckého počinu ZLOČIN PANA LANGA (Le crime de Monsieur Lange, 1936), menší příležitosti jí pak nabídli další významní tvůrci jako Marcel Carné nebo Marcel Pagnol.

Ve druhé polovině třicátých let točila Sylvia Bataille několik filmů ročně, jen zřídka ale hrála hlavní roli. Ústřední ženský part dostala například v komedii MÁTE NĚCO K PROCLENÍ? (Vous n′avez rien à declarer?, 1937), jinak doplňovala herecké obsazení po boku slavnějších hvězd, například Françoise Rosay. S tou se setkala ve filmu TOULAVÝ NÁROD (Les gens du voyage, 1938) významného režiséra Jacquese Feydera. Ve stejném roce pak ztvárnila výraznou vedlejší roli v historické kriminálce PŘÍPAD KURÝRA Z LYONU (L´affaire du courrier de Lyon, 1938).

Sylvia Bataille dostala za své filmové role cenu Prix Suzanne Bianchetti, která se dodnes uděluje mladým nadějným herečkám, mezitím se ale rozešla se svým prvním manželem a začala preferovat život v soukromí – hvězdná kariéra ji nelákala. Jejím druhým životním partnerem byl proslulý francouzský psychiatr Jacques Lacan (1901-1981), s nímž měla dceru Judith Miller (*1941), která se též věnuje psychiatrii a filozofii. S Georgesem Bataille se Sylvia rozvedla až v roce 1946 a za Lacana se provdala v roce 1951. V té době již ukončila svou kariéru u filmu, ještě po válce se objevila ve slavném titulu BRÁNY NOCI (Les portes de la nuit, 1947), naposledy stála před kamerou ve filmu JULIE DE CARNEILHAN (1950).

Sylvia Bataille měla díky rodině vazby na řadu významných osobností, již byli zmíněni oba její manželé, mezi jejími švagry byl francouzský surrealistický malíř André Masson (1896-1987), lékař a spisovatel Théodore Fraenkel (1896-1964) a spisovatel a politik Jean-Baptiste Piel (1902-1996).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.