Rémi Laurent

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1986

Křižovatky

Seriál - Válečný, Drama, Romantický

Vítejte v Malé Africe

Film - Komedie


1982

Dárek

Film - Komedie

Une glace avec deux boules ou je le dis à maman

Film - Komedie, Drama


1981

Plouffe, Les

Film - Drama

La cassure

Film - Thriller, Drama


1980

My budoucí hvězdy

Film - Komedie, Muzikál


1979

C'est dingue... mais on y va

Film - Komedie


1978

Klec bláznů

Film - Komedie

Seize ans de Jérémy Millet, Les

Film - Krátkometrážní


1977

Zklidni hormon, vojáku!

Film - Komedie


1976

Pozdrav tu paní!

Film - Komedie

Naše malé angličanky

Film - Komedie, Romantický


Host

1975

Les rendez-vous du dimanche

Seriál - Hudební, Talk-show

Životopis

Rémi Laurent patřil na přelomu 70. a 80. let k oblíbeným francouzským hercům mladé generace, za svůj krátký život ale stihnul natočit jen 11 filmů. Jen některé z nich zůstávají dodnes v povědomí (i našich) diváků, především předčasné úmrtí nadějného herce však dodnes udržuje dodnes jeho popularitu a na francouzském internetu lze o něm najít několik webových stránek, které provozují jeho dávné fanynky.

Rémi (celým jménem Rémi François Simon Laurent) pocházel z průměrné rodiny, jeho otec byl zemědělským inženýrem, matka pracovala jako zdravotní sestra. Narodil se v Suresnes, ale vyrůstal v Paříži, přes přísnou výchovu jevil značný temperament a malou úctu k autoritám. Již v dětství propadl muzice, hrál na klavír, oblíbil se především rokenrol a později se prosadil také jako hudební skladatel. Kromě toho četl a přes literaturu se dostal k dalšímu zájmu – herectví. V patnácti letech se přihlásil do hereckých kurzů a tam si jej vyhlédl režisér Michel Lang, který připravoval film NAŠE MALÉ ANGLIČANKY (A nous les petites anglaises, 1976). Nenáročná komedie s nijak objevným námětem vsadila na neokoukané tváře a ze sedmnáctiletého Rémi Laurenta (který tu hrál jednu z hlavních rolí) se rázem stal miláček dívčího publika. Film se navíc s pěti a půl milióny diváků stal druhým nejúspěšnějším titulem v kinech za rok 1976.

V následujících letech sklidil Rémi Laurent další úspěchy s filmy natočenými režisérem Michelem Gérardem, mezinárodní věhlas mu ale přinesla až účast ve slavné komedii KLEC BLÁZNŮ (La cage aux folles, 1978). Mezitím se začal objevovat také v televizi, kde hrál v seriálech, a svůj hudební talent mohl uplatnit kompozicemi k několika krátkým filmům. Za zmínku stojí i obnovená spolupráce s režisérem Michelem Langem, který mu dal další velkou příležitost v muzikálu VŠECHNY HVĚZDY (Tous vedettes, 1981), kde hrál (a zpíval) po boku slavné anglické tanečnice Leslie Caron. V dalším Langově filmu, komedii DÁREK (Le cadeau, 1982), se Laurent musel spokojit s menší rolí, díky Claudii Cardinale ovšem film s úspěchem prošel celou Evropou. Mezitím začal hrát také divadlo, v režii Roberta Hosseina se objevil na jevišti Théâtre de Boulogne-Billancourt ve hře Bouřlivé výšiny.

V Laurentově filmografii převažují komedie, sám herec si proto nejvíce cenil jediné dramatické příležitosti, kterou mu poskytla postava novináře Bouchera v kanadském filmu PLOUFFEOVI (Les Plouffe, 1981). Tato rozsáhlá rodinná sága z období druhé světové války vznikla na základě stejnojmenného úspěšného románu a především v Kanadě se filmu dostalo několika prestižních ocenění (kromě Laurenta se zde z francouzských herců objevila slavná Stéphane Audran, která hrála postavu jeho matky). V Kanadě získal Rémi Laurent nominaci na cenu Genie Award pro nejlepšího zahraničního herce.

Zhruba v letech 1986-1987 začal Rémi Laurent pociťovat první příznaky smrtelné choroby. On sám vyslovil slovo AIDS jen jednou v době, kdy diagnóza ještě nebyla potvrzena. O nemoci ani možnostech nákazy herec již nikdy nemluvil, bylo ale obecně známo, že jeho životem prošla řada žen, spekulovalo se i o zkušenostech s drogami. V seznamu jeho přítelkyň figuruje mimo jiné jméno herečky Anne Caudry (1957-1991), která později taktéž zemřela v důsledku nemoci AIDS. Rémi Laurent byl od roku 1984 ženatý, jeho manželkou byla maďarská tanečnice a herečka Emöke Masznyik. Mezitím dále pracoval, i když jej jeho široké pole aktivit značně vysilovalo, v letech 1986-1987 naposledy exceloval na jevištích Théâtre Marigny a Théâtre de Paris, rokem 1987 se uzavřela i jeho tvorba pro film, televizi, ať již herecká nebo hudební.Rémi Laurent zemřel v jedné z pařížských nemocnic 14. listopadu 1989 ve věku 32 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.