Dorothy Stratten

Dorothy Stratten

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1981

A všichni se smáli

Film - Komedie, Romantický


1980

Galaxina

Film - Komedie, Sci-Fi


1979

Buck Rogers in the 25th Century

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Akční

Americathon

Film - Komedie

Skatetown, U.S.A.

Film - Komedie

Autumn Born

Film - Drama


1977

Fantasy Island

Seriál - Drama, Fantasy


Hostka

1979

Playboy's Roller Disco & Pajama Party

Seriál - Hudební, Komedie


Archivní záběry

1979

Buck Rogers in the 25th Century

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Akční

Životopis

Celé jméno této kanadské rodačky zní Dorothy Ruth Hoogstraten. Narodila se holandským přistěhovalcům v nemocni Armády spásy ve Vancouveru.

Jelikož měla rodina malé příjmy, musela si mladá dívka při studiu na střední škole přivydělávat jako servírka v podniku Dairy Queen. V roce 1977 sem jednou zavítal majitel nočních klubů Paul Snider. Domluvil dívce schůzku s fotografem Kenem Honeym, který občas pořizoval fotky pro Playboy. Musela se tehdy svléct do naha a jelikož nebyla plnoletá, zfalšoval Paul podpis její matky, aby mohli snímky nabídnout vydavateli Playboye. Hugh Hefner, vydavatel, byl naprosto uchvácen těmito fotografiemi a nabídl Dorothy, aby se stala jedním ze zajíčků losangelského Playboy klubu. Ta práci vzala, ale brzy jí už nestačilo být jen krásnou loutkou, měla ambice stát se herečkou.

Začala číst knihy o divadle a chodila na herecké kurzy. V roce 1979 se vdala za fotografa Paula Snidera. Brzy však nastaly hádky, Paul byl totiž chorobně žárlivý a zakazoval jí stýkat se s příteli a kolegy. V srpnu téhož roku se stala Playmate měsíce a v dubnu roku 1980 byla povýšena na Playmate roku. Najala si osobního manažera a ten se staral o její finance, protože většinu jejich peněz utratil manžel na sebe. Zkrátila si jméno na Stratten, objevovala se v několika epizodách seriálů Buck Rogers a Ostrov pokladů, zahrála si malou roli v komedii Skatetown, U.S.A. a získala titulní roli v parodii na sci-fi filmy Galaxina.

Na jednom z večírků v Hefnerově vile potkala režiséra Petera Bogdanoviche a byla jím uchvácena. Zanedlouho se stali nejlepšími přáteli a později také milenci. Obsadil ji do svého filmu A všichni se smáli, kde si zahrála po boku Audrey Hepburn. Během natáčení se z nich staly kamarádky a Audrey dala Dorothy pár rad z herectví. Vztah s milencem Peterem byl už natolik vážný, že se rozhodla rozvést se svým manželem.

14. srpna 1980 se rozhodla sbalit si všechno oblečení a opustit svého manžela. Paul ji však překvapil, vrátil se dříve. Když se dozvěděl, že chce od něj Dorothy odejít, byl nepříčetný. Zatáhl ji do ložnice a přivázal k posteli. Opakovaně ji znásilnil a nakonec jí střelil do obličeje brokovnicí. Nakonec její mrtvé tělo ještě znova znásilnil a obrátil zbraň proti sobě.

Po její smrti Peter napsal její životopis a nazval ho The Killing of the Unicorn. Snímek a všichni se smáli přišel do kin až v roce 1981 a byl věnován Dorothyině památce. Sklidil ty nejlepší recenze.

O Dorothy byly natočeny dva životopisné filmy (The Death of Centerfold: The Dorothy Stratten Story a Star 80), jeden dokument (Dorothy Stratten: The Untold Story), bylo napsáno několik knih. Objevila se na obalu programu kanadské baseballové ligy, Bryan Adams jí věnoval píseň The Best Was Yet to Come a zpívají o ní i Red Hot Chilli Peppers v hitu Californication.

leneaqua

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.