Anna May Wong

Anna May Wong

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1960

The Savage Innocents

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama

Portrait in Black

Film - Drama

Just Joe

Film - Komedie


1959

Voodoo Factor, The

Film - Horor, Krátkometrážní, Sci-Fi


1949

Impact

Film - Film-Noir, Krimi, Drama


1942

Lady from Chungking

Film - Válečný

Bombs Over Burma

Film - Thriller, Válečný, Drama


1941

Ellery Queen's Penthouse Mystery

Film - Mysteriózní


1940

Meet the Stars #1: Chinese Garden Festival

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1939

Ostrov ztracených

Film - Mysteriózní, Drama

King of Chinatown

Film - Krimi, Drama


1938

Nebezpečný svědek

Film - Krimi, Drama

When Were You Born

Film - Mysteriózní, Romantický


1937

Daughter of Shanghai

Film - Krimi

Hollywood Party

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál


1934

Chu Chin Chow

Film - Dobrodružný, Komedie, Muzikál, Romantický, Fantasy

Limehouse Blues

Film - Krimi, Drama

Java Head

Film - Romantický

Tiger Bay

Film - Krimi, Drama, Romantický


1933

A Study in Scarlet

Film - Mysteriózní, Thriller


1932

Šanghajský expres

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Hollywood on Parade

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Hollywood on Parade No. A-3

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Hollywood on Parade No. A-3: Down Memory Lane

Film - Komedie, Krátkometrážní


1931

Daughter of the Dragon

Film - Krimi, Drama


1930

Radio revue

Film - Komedie, Muzikál

Flame of Love, The

Film - Muzikál, Drama

Hai-Tang

Film

Der Weg zur Schande

Film


1929

Noční život

Film - Drama

Großstadtschmetterling

Film


1928

The Crimson City

Film

Chinatown Charlie

Film - Komedie

Schmutziges Geld

Film - Drama

Across to Singapore

Film - Drama

Souvenirs

Film - Krátkometrážní, Drama, Romantický


1927

Why Girls Love Sailors

Film - Komedie, Krátkometrážní

Streets of Shanghai

Film - Drama

Honorable Mr. Buggs, The

Film - Komedie, Krátkometrážní

The Devil Dancer

Film - Drama, Romantický

Driven From Home

Film - Drama

Old San Francisco

Film - Drama

The Chinese Parrot

Film - Mysteriózní

Mr. Wu

Film - Drama


1926

Silk Bouquet, The

Film - Drama

A Trip to Chinatown

Film - Komedie

Desert's Toll, The

Film - Western

Fifth Avenue

Film - Drama


1925

Forty Winks

Film - Komedie, Drama

His Supreme Moment

Film - Drama


1924

Zloděj z Bagdádu

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Akční

Peter Pan

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy

The Fortieth Door

Film - Dobrodružný

Zkouška ženy

Film - Drama

The Alaskan

Film - Drama


1923

Žlutá růže

Film - Drama

Mary of the Movies

Film - Drama, Romantický

Tropická vášeň

Film


1922

Lotosový květ

Film - Mysteriózní, Rodinný, Drama, Romantický, Fantasy


1921

The First Born

Film - Drama, Romantický

Shame

Film - Drama

Bits of Life

Film - Drama


1920

Palčivá otázka

Film - Krimi, Romantický

Opiový král San Franciska

Film - Dobrodružný, Komedie


1919

Rudá lucerna

Film - Drama


Archivní záběry

2014

Love Is All: 100 Years of Love & Courtship

Film - Dokumentární

Životopis

„Nevidím žádný důvod, proč by Číňané nemohli líbat Angličany a naopak, a nebo proč by se mezi sebou nemohli vůbec líbat lidé jiné rasy, ...a ještě víc - proč by to měl být na plátně až takový div?"... a přesto v jejím případě to div byl. V celé její kariéře filmové herečky se stalo pouze jednou, že byla ve filmu hereckým kolegou políbena, a i to se setkalo v tehdejší Americe s nevolí. Tuto větu  pronesla drobná, ve své době nejslavnější Asiatka čínsko-amerického původu. Herečka Anna May Wong, vlastním jménem  Wong Liu  Tsong III., která se narodila dne  3.1 1905 v Los Angeles, Kalifornie v čínské čtvrti do rodiny obchodníka.

Liu byla posedlá filmem, a tak často utíkala ze školy do kina, nebo se potulovala po ulicích. Otec ji v kině vždy našel a končilo to pokaždé stejně - tělesným trestem pro neposlušnou dceru. Ze školy prý utíkala i proto, že čínská škola, do které chodila, jí připadala barbarská a zastaralá a děti prý zde byly často bity bambusovými holemi, protože údajně postrádaly schopnost sebeovládání. Otec Liu Song však nebyl vůbec rád, když ji k filmu přivedl jeho synovec James Wong Howe - později významný kameraman.

Když jí bylo 14 let, získala svou první velkou roli v Metro Pictures po boku ruské emigrantky Ally Nazimové ve The Red Lantern - Červená lucerna z roku 1919. Vzhledem k otcově averzi k ateliérům musela nad sebou mít Liu dohled, a tak ji matka všude doprovázela a hlídala. Dospívající Liu obsadil režisér Neilan do hlavní role filmu Dinty (1920). O rok později dostává roli *Lotosového květu* v pověstném dramatu Madamme Butterfly. Nádherné kostýmy a děj byly od poloviční sekvence filmu natočeny na barevný filmový pás a  Wongová předvedla podivuhodný, civilně vyspělý herecký výkon a následoval úspěch. Anna May Wong se stala obdivovanou „barevnou" herečkou poprvé v historii amerického filmu.

Ve filmech hrála buďto ženy jemné, nebo démonické, ale stereotyp námětů, který se jí dostával, ji nenaplňoval. Byla obdivována čínskou menšinou, měla obdivovatele mezi kosmopolitní americkou společností. Díky Douglasu Fairbanksovi si zahrála odlišnou roli – v pohádce Zloděj z Bagdádu (1924), hrála proradného a zrádcovského Mongola. Poté to byly snímky jako – In Old San Francisco, The Crimson City, A Trip of China Town. Anna May Wong měla velké přání - hrát moderní, nezávislé americké ženy, což se jí bohužel nikdy po celou dobu její kariéry nepodařilo hlavně kvůli rasismu v Americe.

Později, když odjela v roce 1928 do Evropy, natočila několik filmů ve Velké Británii a Německu. Debutovala na scéně londýnského divadla Old Vic s mladým začínajícím hercem Laurencem Olivierem ve hře Kavkazský křídový kruh. Začala studovat dikci a učila se zpívat a hovořit německy. Později se objevila i ve Vídni – v Rakousku a hostovala ve hře Frühling. Byla oceňována nejen za svůj talent, ale i krásný hlas a zpěv. V německém filmu se seznámila s Marlene Dietrich a herečkou-režisérkou Leni Riefenstahl. Zdokonalila se v němčině a začala se učit francouzsky. V Evropě ji vítali jako hvězdu. Tvář Anny May Wong se objevovala v časopisech nejen po Evropě, ale i celém světě mnohem častěji, než jiné herečky na podobné úrovni vykonané práce. Stala se mediální hvězdou. V té době ještě nebyl známý dabing, a tak se v Evropě stalo, že Anna natáčela jeden film v anglické, francouzské a německé verzi – šlo o film Hai Tang (1930).

Paramount Pictures nabídl Wongové luxusní smlouvu do Hollywoodu s příslibem hlavních rolí. Po návratu do USA v roce 1930 se Anna Wong objevila na Broadwayi ve hře "Na místě". Hra se stala  hitem a  měla 167 repríz. Poté ji převzal Paramount a film dostal název Daughter of the Dragon  a Anna roli Ling Moy - 1931. Následoval snímek Dragon Lady, Anna May zde odvedla skutečně silný herecký výkon po boku s Warnerem Olandem (švédský herec), který se stal později hlavním představitelem asiatského soukromého detektiva  - Charlieho Chana. Následoval její, jak sama tvrdila, nejlepší film - Shangai Express s Marlene Dietrich v roli Lily v režii von Sternberga s Oscarem za nejlepší kameru a Oscarovou nominací za režii.V roce 1935 Anna Wong zažila zřejmě největší zklamání své kariéry, kdy ji Metro-Goldwyn-Mayer odmítl dát hlavní roli ve filmové verzi: Pearl S. Buck  The Good Earth a místo ní si  vybral německou herečku Luise Rainer.

Rozladěná May Wong odcestovala na turné po Číně. Studovala čínskou kulturu a navštívila i rodné městečko svých rodičů. Ke konci třicátých let se spokojila s několika filmy pro Paramount Pictures, v roce 1938 When Were You Born – Mei Lei, rok 1939 King of Chinatown – doktorka Mary Ling, 1939  Island of Lost Men – King Ling. Po vypuknutí války a účasti USA ve II. světové válce se snažila ve svých rolích zobrazit vztah Číňanů a Američanů jen v tom nejlepším světle ve filmech 1942 Bombs Over Burma - role Ling Ji,  Lady from Chungking 1942 role Kwai Mei. Během druhé světové války věnovala svůj čas a nemalé finanční prostředky na pomoc čínského boje proti Japonsku.

Na veřejnost se  vrátila poprvé v roce 1949 ve filmu Impact. V roce  1950 se objevila v několika televizních vystoupeních. O rok později má vlastní TV sérii - Galerie Madame Liu-Tsong (hrála ženu-detektiva – paní Liu), první americký televizní seriál Asio-Američanky. Začala také plánovat svůj návrat k filmu, který se uskutečnil snímkem Flower Drum Song. Do roku 1961 však získala příležitost hlavně v televizi a v TV seriálech -  Mike Hamer, Climax, Dobrodružství v ráji, The Live and Legend of Watt Earp, Portrait in Black. K poslední práci před kamerou ji pozvala herečka Barbara Stanwyck v TV sérii Dragon by the Trial, role A-Shing – 1961.

Anna ve svém životě trpěla záchvaty hluboké deprese. Z nich vyplývá i její alkoholismus, kterému nakonec podlehla. Zemřela na cirhózu jater ve svém domě  2. 2. 1961 ve věku 56 let ve spánku. Anna May Wong se stala ve své době i po ní ztělesněním asijské krásy a ženskosti i pro další generaci amerických a evropských diváků.

Marta "clara.bow" Holubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.