Bill Strother

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2006

Silent Clowns

Seriál - Dokumentární


1985

American Masters

Seriál - Dokumentární, Životopisný, Historický


1923

O patro výš

Film - Komedie, Thriller, Romantický

Životopis

Po střední škole začal pracovat v obchodu s nemovitostmi. Když měl v rámci této práce zorganizovat aukci, zjistil, že propagační letáky nedorazily, a proto prohlásil, že vyleze na soudní budovu, aby přitáhl dav. O jeho záměru se ale dozvěděl tisk a zveřejnil jej v novinách. Ráno se pak před budovou nashromáždilo kolem 5 000 lidí, aby se podívali, jak Bill Strother – lidský pavouk (jak byl tiskem nazván) vyleze na budovu soudu. Když Bill uviděl tu masu lidí, nezbývalo mu, než opravdu vyšplhat po zdi na budovu. Díky této propagací později obchod s nemovitostmi vydělal asi 35 000 amerických dolarů. Tím začalo období jeho lezectví. 

Lezl na různé typy budov, například na pětipatrovou budovu Bank of Commerce, a své výstupy často obohacoval o různé kousky, třeba předstíral uklouznutí nebo špatné zachycení. Zároveň nešplhal jen kvůli nemovitostem, ale často i pro různé charitativní organizace. V roce 1918 během akce pro Červený kříž spadl z budovy v Long Branch v New Jersey a nějakou dobu se zotavoval. 

Při lezení na mezinárodní banku v Los Angeles v roce 1922 ho uviděla tehdejší hvězda němého filmu Harold Lloyd, který později Strotherův výstup použil jako inspiraci k filmu O patro výš z roku 1923. Tam Harold Lloyd po vzoru Billa Strothera na konci vyleze na dvanáctipatrovou budovu, aby zpropagoval obchod s látkami a aby získal srdce jedné dívky. Právě v tomto filmu si Strother zahrál roli Lloydova přítele Limpyho Billa, což byla jeho jediná filmová role.

Lezecká kariéra mu skončila v roce 1930, kdy se usadil se svojí ženou, zdravotní sestrou, kterou potkal v nemocnici po svém pádu. Nějakou dobu provozoval hotel ve Virginii, než mu byla nabídnuta práce Santy Clause v jednom obchodě. To Strothera nijak nezaujalo, proto si vyžádal směšně vysokou mzdu 1 000 dolarů týdně a myslel si, že ho nechají na pokoji. Obchod ale překvapivě souhlasil, a proto je od té doby Strother často označován jako nejlépe placený Santa té doby. Zemřel při autonehodě v roce 1957 ve věku 61 let.

Joudec

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.