Vanda Gréville

Vanda Gréville

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1995

Evropský film: Jiný Hollywood

Seriál - Dokumentární, Historický


1946

Faut ce qu'il faut

Film


1943

Une femme dans la nuit

Film


1941

Le Club des soupirants

Film - Komedie


1940

Menaces

Film - Drama


1935

Le monde où l'on s'ennuie

Film


1934

Or dans la rue, L'

Film


1932

Chouchou poids plume

Film - Drama

Ebb Tide

Film - Drama


1931

Milión

Film - Komedie, Muzikál

Konec světa

Film - Sci-Fi

Gentleman of Paris, A

Film - Krimi

Train des suicidés, Le

Film - Krimi

Bal, Le

Film - Komedie, Drama

Antoinettin první ples

Film - Komedie, Drama

Životopis

Herečka Vanda Gréville zazářila v několika filmech na počátku zvukové éry, její kariéra ale měla jen krátké trvání. Narodila se v Londýně do smíšeného manželství, její otec byl Skot, matka pocházela z Norska, její vlastní jméno znělo Wanda McEwan. Od dětství toužila po kariéře filmové herečky a skutečně již koncem dvacátých let se jí podařilo proniknout do filmových studií, kde v roce 1929 natočila dva krátké snímky. Osudové pro ni bylo setkání s Edmondem T. Gréville (1906-1966), později významným filmovým režisérem.

Za Edmonda Gréville se v roce 1930 provdala a spolu s ním odešla do Francie. Ačkoliv neovládala francouzštinu, Gréville jí zajistil roli v Ganceho filmu KONEC SVĚTA (La fin du monde, 1931), v jehož titulcích byla Vanda uvedena pod rodným příjmením své matky Vangen. V celoevropském měřítku ji pak zviditelnila role Vandy v Clairově přelomovém díle MILION (Million, 1931). S německým režisérem Wilhelmem Thielem natočila film JEJÍ PRVNÍ PLES, který vznikl ve francouzské a německé verzi (Le bal, 1931; Der Ball, 1931), přičemž Vanda Gréville byla jediná, která hrála v obou mutacích (německá verze se dostala i do československých kin).

Není nijak překvapivé, že točila i se svým manželem Edmondem T. Gréville (VLAK SEBEVRAHŮ - Le train des suicidés, 1931), jeden film pořídila i v rodné Anglii (A GENTLEMAN OF PARIS, 1931). V následujících letech ovšem natáčela jen sporadicky, i naši diváci se s ní znovu mohli setkat v přepisu provokativního románu LA GARCONNE (1936) s Marií Bell v hlavní roli. V režii svého manžela se pak objevila ve vedlejší, ale dějově významné roli Američanky, v dramatu OHROŽENÍ (Menaces, 1940). Opět v Grévillově režii natočila poslední film ŽENA V NOCI (Une femme dans la nuit, 1943).

Po válce se Vanda Gréville rozhodla k razantnímu kroku - opustila manžela, Francii i uměleckou kariéru. Vrátila se do rodné Británie, aby pečovala o své staré rodiče a před filmové kamery se již nikdy nepostavila. Zemřela ve Westgate-on-Sea v jižní Anglii 26. prosince 1997 ve věku 89 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.