Madeleine Rousset

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický

Marie-Antoinette reine de France

Film - Drama


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama


1950

Sans tambour ni trompette

Film


1948

Gigi

Film - Komedie


1947

Chemins sans loi

Film - Drama

La Dame de Haut-le-Bois

Film


1946

Malheurs de Sophie, Les

Film


1945

Échec au roy

Film - Komedie


1944

Le bal des passants

Film


1943

Andělé hříchu

Film - Drama


1942

Návštěva z temnot

Film - Drama, Romantický, Fantasy


1939

Den začíná

Film - Krimi, Thriller, Drama

Životopis

Herečka Madeleine Rousset je dnes již dávno zapomenutou osobností francouzského filmu, po druhé světové válce ale krátce útočila na pozici velké hvězdy stříbrného plátna. Narodila se v Paříži a s divadlem začala koketovat na začátku druhé světové války, kdy zároveň jako sedmnáctiletá debutovala ve filmu DEN ZAČÍNÁ (Le jour se leve, 1939). V průběhu okupace se v menších rolích objevila v několika dalších titulech.

S koncem války v ní producenti spatřovali slibnou kombinaci Danielle Darrieux a Michèle Morgan, svou vznešenou vizáží byla Madeleine Rousset předurčena k úlohám elegantních krásek francouzské historie. Poprvé se do historického kostýmu oblékla jako slavná herečka Adrienne Lecouvreur ve filmu KRÁLOVA PROHRA (Échec au roi, 1944), titulní roli pak hrála v příběhu z 19. století LES MALHEURS DE SOPHIE (1946) režisérky Jacqueline Audry. Ve výrazné vedlejší roli se představila v Radotově filmu CESTY BEZPRÁVÍ (Chemins sans loi, 1947).

Pozici hvězdy kostýmních filmů však vzápětí převzala Martine Carol a kariéra Madeleine Rousset již na přelomu 40. a 50. let začala upadat. Objevila se sice ještě v několika historických filmech, její filmografii uzavírá snímek MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie-Antoinette, la reine de France, 1956), kde její postava nesla jméno osobnosti z francouzské historie (paní de Tourzel), musela se ale spokojit s epizodním výstupem s pouhou jednou větou ve scénáři. V průběhu padesátých let přesunula Madeleine Rousset těžiště svého působení na divadelní jeviště, hrála napříkad ve hře Gigi, v jejíž filmové adaptaci se objevila již v roce 1949 i v kinech, později účinkovala v řadě populárních her, mimo jiné z díla Marcela Acharda.

V srpnu 1978 trávila Madeleine Rousset dovolenou na Krétě, kde záhadně zmizela u vesnice Loutron na jižním pobřeží ostrova. Její tělo se nikdy nenašlo a byla prohlášena za nezvěstnou, je ale pravděpodobné, že za dosud nevyjasněných okolností zemřela.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.