Anne Dorval

Anne Dorval

Osobnostcsfd.cz

Herečka

8. listopadu, 1960, Noranda, Quebec, Kanada

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Mini-Jean et Mini-Bulle

Seriál - Komedie, Animovaný

Toopy and Binoo: The Movie

Film - Animovaný

Quitter la nuit

Film - Drama


2022

La Nuit où Laurier Gaudreault s'est réveillé

Seriál - Thriller, Drama


2021

Gazebo

Seriál - Komedie


2020

Super Agent Jon Le Bon

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Akční, Animovaný


2019

Matthias a Maxime

Film - Drama

14 dní, 12 nocí

Film - Drama

Mouche

Seriál - Komedie

Jaeborn by Numbers

Film - Krátkometrážní


2018

Léo

Seriál - Komedie


2017

Žárlivá ženská

Film - Komedie


2016

Život za život

Film - Drama

Il était une fois … Mommy

Film - Dokumentární


2014

Mami!

Film - Psychologický, Drama

Miraculum

Film - Drama

Kykyryký

Film - Rodinný, Animovaný


2013

Naprosto úžasná

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama


2011

Le sens de l'humour

Film - Komedie


2010

Imaginární lásky

Film - Drama, Romantický


2009

Zabil jsem svou matku

Film - Psychologický, Životopisný, Drama


2008

Les Parent

Seriál - Komedie


2006

La vie secrète des gens heureux

Film - Drama


2005

Le Coeur a ses raisons

Seriál - Komedie, Romantický


1992

Montréal rétro

Film


Hostka

2007

Rencontres de cinéma

Seriál - Životopisný


2004

Tout le monde en parle

Seriál - Komedie, Talk-show

Životopis

Anne Dorval je kanadská televizní, divadelní a filmová herečka, moderátorka a dabérka. Je známá pro své herecké schopnosti a pro svůj neodolatelný humor během veřejných vystoupení, hrála v asi třiceti divadelních hrách, přibližně ve dvaceti televizních seriálech a televizních filmech a ve více než deseti celovečerních filmech. Svůj hlas propůjčila také dabingu – téměř osmdesáti postavám ve filmech.

Narodila se v kanadském městě Rouyn-Noranda, které se nachází v kanadském frankofonním regionu Québec, ale vyrůstala společně s jejími rodiči Madeleinou Larouche a Gaetanem Dorvalem v nedalekém městě Trois-Rivières, které je druhé nejstarší kanadské město. Divadlo ji přitahovalo již v raném věku a již od devíti let napodobovala své učitele a taktéž se stala herečkou místního divadelního souboru. Jak sama přiznává, když byla jako dítě plachá a stydlivá, tak se herectví pro ni rychle stalo nutností, prvkem svobody, který jí umožnil překonat ostych tím, že vstoupila do bot někoho jiného. Ráda hrála mnoho různých postav, což jí umožnilo nechat zapomenout na sebe a především nevidět sebe, protože cítila, že na podiu leží její štěstí!

V patnácti letech se pokusila o konkurz na dramatickou školu nazvanou National Theatre School of Canada, ale byla odmítnuta kvůli jejímu mladému věku. Následující rok byla pozvána, aby se vrátila, ale místo toho se rozhodla navštěvovat Conservatoire d'art dramatique de Montréal, kde získala diplom v roce 1983.

V roce 1985 získala svou první divadelní roli, když hrála postavu Aurory v divadelní hře „Aurore, l'enfant martyre“, kterou režíroval René Richard Cyr. Byl to začátek dlouhé divadelní kariéry, protože mladá herečka dostávala jednu roli za druhou. Postupně se stávala stále známější, když se objevila ve hrách jako Sofoklova „Elektra“ a Molièrova „Škola pro manželky“ z roku 1990, za kterou získala Gascon-Rouxovu cenu za nejlepší herecký ženský výkon.

Ve filmovém světě se nejvíce proslavila díky své spoluprací s režisérem Xavierem Dolanem, který byl jejím velkým fanouškem a který ji požádal, aby hrála v jeho prvním filmu Zabil jsem svou matku. Od té doby spolupracovali mnohokrát a stali se blízkými přáteli. S tímto režisérem se poprvé setkala, když mu bylo patnáct, pracovali ve stejné budově, oba dělali francouzský dabing pro různé filmy. Xavier zaslechl Anne pracovat, vešel do nahrávací místnosti a nabídl jí scénář, který napsal a který si přečetla a slušně ho odmítla.

Herečka měří 163 centimetrů a narodila se ve znamení Štíra. Má dvě děti, prvorozenou Alici Coalller (*1994) a druhorozeného syna Louise Coalliera (*1997). Obě děti se narodily během manželství s kanadským hercem Marcem-André Coallierem, které trvalo od roku 1992 do roku 2005, kdy se rozvedli. Od roku 1991 do roku 2006 byli oba mluvčími nadace OLO, která spolupracuje s rodinami na podpoře zdravých stravovacích návyků. Herečka byla také ambasadorem 15. ročníku Festivalu Mondial des arts pour la jeunesse (Světový festival umění pro mladé publikum) v roce 2005.

Anne mimo jiné vyučovala na Conservatoire d'art dramatique de Montréal a na National Theatre School of Canada. Kromě herectví je také talentovanou zpěvačkou. Její písně můžeme slyšet na mnoha výběrových albech. Jejími nejznámějšími písněmi jsou „Miss Pepsi“ a „Mommy, Daddy“.

Tomáš "Trajektt" Troller

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.