Thomas Newman


(Thomas Montgomery Newman)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,  Skladateľ,

Narodený: 20.10.1955

Miesto Narodenia: Los Angeles, Kalifornie, USA

Herecká Filmografie:

  1. 81st Annual Academy Awards, The (2009)  
  2. 79th Annual Academy Awards, The (2007)

Skladateľská Filmografie:

  1. Hľadá sa Dory (2016)  
  2. Pasažieri (2016)  
  3. Druhý báječný hotel Marigold (2015)  
  4. Spectre (2015)  
  5. Most špionov (2015)  
  6. Sudca (2014)  
  7. Get On Up - Príbeh Jamesa Browna (2014)  
  8. Zachráňte pána Banksa (2013)  
  9. Vedľajšie účinky (2013)  
  10. Skyfall (2012)    
  11. Newsroom, The (2012)
  12. Lauren (2012)
  13. Železná lady (2011)  
  14. Správcovia osudu (2011)  
  15. Farba citov (2011)    
  16. Báječný hotel Marigold (2011)  
  17. Dlh (2010)  
  18. Bratia (2009)
  19. Wall-E (2008)  
  20. Núdzový východ (2008)  
 

...více

Životopis

Thomas Montgomery Newman se narodil 20. října 1955 v Los Angeles v americké Kalifornii matce Martha Louise a otci, slavnému skladateli, Alfredu (známému například díky znělce studia 20th Century Fox). Vzdělání získal na univerzitě Yale a v roce 1984 se začal naplno věnovat skládání filmové hudby svým debutem LEHKOMYSLNÍ.

Až do roku 1994 však nebyl obecně známý, což změnily až dvě nominace na Oscara za snímky MALÉ ŽENY a VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK. Třetí nominací pro něj bylo drama Diane Keaton HRDINOVÉ MÉHO DĚTSTVÍ v roce 1996. Roku 1999 složil hudbu k filmu AMERICKÁ KRÁSA, kde použil v hlavní roli perkusní nástroje, čímž se snažil odlehčit, jak sám uvádí, morální nevhodnost filmu. Za ni pak byl nominován počtvrté. Tímto se však stal dvorním skladatelem režiséra Sama Mendese a pátou nominaci mu tak přinesl Mendesův snímek CESTA DO ZATRACENÍ v roce 2002. Šestou a sedmou nominací se staly filmy HLEDÁ SE NEMO roku 2003 a LEMONY SNICKET: ŘADA NEŠŤASTNÝCH PŘÍHOD v roce 2004.

Poosmé byl nominován za hudbu k Soderberghovu BERLÍNSKÉMU SPIKNUTÍ v roce 2006, kdy také během úvodního ceremoniálu udělování Oscarů řekl režisér Errol Morris, že Newman byl nominován osmkrát a nikdy Oscara nezískal. Thomas odpověděl, že to bylo pouze sedmkrát, ale dnes je to poosmé. A tak se i skutečně stalo, když zvítězil soundtrack Gustava Santaolally k filmu Babel.

Po dvouleté pauze složil hudební doprovod k filmu WALL-E (2008) režiséra Andrewa Stantona, za nějž byl nominován nejen za nejlepší hudbu k filmu, ale také za nejlepší filmovou píseň. Obě nominace opět neproměnil a stal se tak nejneúspěšnějším žijícím skladatelským kandidátem na Oscara.

Své Oscarové statistiky komentuje slovy: "Prohry vás zocelují. Líbí se mi být smolařem."
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.