Donna Reed

Donna Reed

Osobnostcsfd.cz

Herečka

27. ledna, 1921, Denison, Iowa, USA

14. ledna, 1986, Beverly Hills, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1983

Deadly Lessons

Film - Thriller

The Moviemakers

Seriál - Dokumentární


1979

The Best Place to Be

Film - Drama


1978

Dallas

Seriál - Drama, Romantický


1974

Yellow-Headed Summer

Film


1960

Pepe

Film - Komedie, Muzikál


1958

The Whole Truth

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

The Donna Reed Show

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama


1956

Rána na oplátku

Film - Western

Beyond Mombasa

Film - Dobrodružný, Akční

Ransom!

Film - Drama


1955

Daleké obzory

Film - Dobrodružný, Western, Historický

Příběh Bennyho Goodmana

Film - Hudební, Životopisný, Drama


1954

Když jsem naposledy viděl Paříž

Film - Drama, Romantický

They Rode West

Film - Western

Three Hours to Kill

Film - Mysteriózní, Western


1953

Odtud až na věčnost

Film - Válečný, Drama, Romantický

Dobyvatelé sedmi moří

Film - Dobrodružný

Trouble Along the Way

Film - Komedie, Drama

Gun Fury

Film - Western

The Caddy

Film - Komedie

Screen Snapshots: Hollywood Laugh Parade

Film - Komedie, Krátkometrážní

СССР Сегодня

Film - Dokumentární


1952

Bulvární plátek

Film - Film-Noir, Krimi, Drama

Hangman's Knot

Film - Western


1951

Saturday's Hero

Film - Drama


1950

Screen Actors

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1949

Chicagská uzávěrka

Film - Film-Noir, Drama


1948

Beyond Glory

Film - Drama


1947

Green Dolphin Street

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický


1946

Život je krásný

Film - Rodinný, Drama, Romantický, Fantasy

Faithful in My Fashion

Film - Komedie, Romantický


1945

Byli obětováni

Film - Válečný, Drama

The Picture of Dorian Gray

Film - Horor, Drama


1944

Mrs. Parkington

Film - Drama, Romantický

Gentle Annie

Film - Western

See Here, Private Hargrove

Film - Komedie, Válečný, Romantický


1943

Lidská komedie

Film - Komedie, Drama, Romantický

Thousands Cheer

Film - Komedie, Muzikál, Drama, Romantický

Sucker Bait

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

The Man from Down Under

Film - Drama

Dr. Gillespie's Criminal Case

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama


1942

Mokey

Film - Drama

Eyes in the Night

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Calling Dr. Gillespie

Film - Drama

Apache Trail

Film - Western

The Courtship of Andy Hardy

Film - Komedie, Drama

The Bugle Sounds

Film - Válečný, Drama

Personalities

Film - Krátkometrážní


1941

Shadow of the Thin Man

Film - Komedie, Mysteriózní, Drama, Romantický

Babes on Broadway

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

The Get-Away

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama


Hostka

1982

American Film Institute Salute to Frank Capra, The

Seriál - Dokumentární


1978

ABC's Silver Anniversary Celebration

Seriál - Hudební

The 50th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


1964

The 36th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


1963

The 35th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


1961

The 13th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1959

The 11th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1955

The 27th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


1954

The 26th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

2013

Americká 60. léta

Seriál - Dokumentární, Historický


1997

Christmas Unwrapped: The History of Christmas

Film - Dokumentární, Historický


1994

The Our Gang Story

Film - Dokumentární


1963

Hollywood Without Make-Up

Film - Dokumentární

Životopis

„Hrála jsem ve čtyřiceti filmech a pamatuji si jenom 'Jakou podprsenku si vezmeš dneska, miláčku ?' Byla to oblast velkých rozhodnutí - od krku po pupek."

Narodila se jako Donnabelle Mullenger na farmě nedaleko malého městečka Denison v Iowě, kde se nyní každoročně pořádá “Donna Reed Festival”. Stromy, které sadil její otec, stále stojí a cesta k jejich domku se dnes jmenuje Donna Reed Drive. Byla dcerou Hazel Jane a Williama Richarda Mullengerových, nejstarší z pěti dětí vychovávaných k metodistické víře. Reedová vyrůstala podobně jako mnoho dalších farmářských děvčat na americkém středozápadě. Byla ale něčím vyjímečná – svou krásou. Navštěvovala Denison High School a školu končila mezi nejlepšími deseti (v ročníku jich bylo tehdy přes osmdesát).

Vyhrála místní soutěž krásy a v roce 1938 se odebrala do Los Angeles, kde byla unešena tím, že se může za pohých pět dolarů na semestr účastnit administrativních kurzů na losangelské městské akademii (Los Angeles City College). Hnala se za svým snem, aktivně se účastnila různých studentských představení a získala i titul “Královna kolejí” (Campus Queen) - její fotografie se objevila na první straně Los Angeles Times a s ní přišly i nabídky k filmu. Podle jiné verze si ji na jednom kolejním představení všiml hledač talentů ze studia MGM. Pravdou je, že v začátcích své kariéry také pózovala „částečně oděna“ různým fotografům.

Její první filmy, to byly jen malé role v THE GET AWAY a SHADOW OH THE THIN MAN (oba 1941). Od filmu BABES ON BROADWAY (1941) s Mickeym Rooneym a Judy Garlandovou ji v MGM začali obsazovat do významnějších úloh: THE BUGLE SOUNDS (1942), THE COURTSHIP OF ANDY HARDY (1942) a THE MAN FROM DOWN UNDER (1943). V roce 1944 se její jméno na plakátech ke komedii SEE HERE, PRIVATE HARGROVE (1944) objevilo na prestižním druhém místě hned za Robertem Walkerem. Hrála zde prodavačku v kantýně, se kterou se seznámí právě rukující zpravodaj. Objevila se i po boku Johna Waynea a Roberta Montgomeryho ve válečné „agitce“ BYLI OBĚTOVÁNI (1945) a v posledním roce války zazářila jako Gladys Hallwardová v adaptaci oblíbené novely Oscara Wildea OBRAZ DORIANA GRAYE (1945), byla to do té doby její nejlepší role. Tento milostný příběh, zasazený do Londýna roku 1890, obdržel smíšené kritiky, ale ohlas mezi diváky byl velmi slušný. Donna se zařadila mezi hollywoodskou elitu.

V roce 1946 zazářila ve svojí asi nejznámější roli, jako Mary Baileyová, žena Jamese Stewarta v klasice Franka Capry ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1946). Tento nadčasový příběh, který po svém uvedení téměř propadl, se postupem let stal neodmyslitelnou součástí (amerického) svátečního televizního programu. Ve filmu se také představili Lionel Barrymore a Thomas Mitchell. Do scény, kde Reedová spolu se Stewartem háže kameny na starý dům, původně plánoval režisér využít dublérku. Reedová, která byla na střední škole výbornou baseballovou hráčkou, však házela velmi dobře. A na plátně je to vidět. Rok poté hrála Ann Danielsovou v BEYOND GLORY (1948) s Alanem Laddem. Ve filmu-noir, dramatu CHICAGO DEADLINE (1949), opět s Laddem, byla obsazena do zatím nejsilnější role svojí dosavadní kariéry. Na dlouho dobu to bylo jedno z nejlepších hollywoodských mysteriózních dramat a vedlo si velmi dobře také kasovně.

S nástupem 50. let dostávala čím dál tím větší role, povětšinou ale obětavých a spořádaných „dívek od vedle“. O to víc se roce 1953 zaskvěla jako salónní prostitutka Alma ve slavném Zinnemannově válečném romantickém dramatu ODTUD AŽ NA VĚČNOST. Byla tak dobrá, že byla nominována na cenu Akademie pro “nejlepší herečku ve vedlejší roli”, která jí taky nakonec i připadla. Porazila tehdy takové „veteránky“ jako byla Thelma Ritterová nebo Marjorie Rambeauová. Hvězdně obsazený film (Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerrová, Frank Sinatra...) byl rovněž vyhlášen nejlepším filmem - posbíral celkem osm Oskarů. V pozdějších letech si Donna občas posteskla, že odmítla i jiné, odvážnější role, podobné té, za kterou dostala cenu Akademie. V témže roce si zahrála s Jerry Lewisem a Deanem Martinem v „golfové“ komedii THE CADDY (1953). Ztvárnila také postavu Sacajawey ve westernu THE FAR HORIZONS (1955), příběhu o Lewisově - Clarkově expedici s Charltonem Hestonem a Fredem MacMurrayem.

Navzdory uznání a hollywoodské prestiži začala její kariéra stagnovat. Po dokončení THE WHOLE TRUTH (1958) s manželem založili vlastní produkční společnost - Todon Productions – a uvedli její talent do nově nastupujícího média, televize. V „The Donna Reed Show“ (1958-66) uchvacovala svým rafinovaným šarmem a stala se zosobněním typické americké provinční matky. Série byla hitem následujících osm let. A Donna zapůsobila, a to tak, že byla v letech 1959-1962 každoročně nominována na prestižní cenu Emmy pro „nejlepší herečku“. V televizi byla mnohem populárnější než na plátně. Po ukončení produkce se na chvíli z šoubyznysu stáhla, aby se vrátila v několika televizních filmech. Reedová byla protiatomovou aktivistkou a protestovala i proti válce ve Vietnamu. V roce 1967 založila sdružení „Another Mother for Peace“.

V sezóně 1984-1985 dočasně nahradila Barbaru Bel Geddesovou v úloze “Miss Ellie” v seriálu „Dallas“. Když se pak Bel rozhodla v následující sezóně vrátit, byla Reedová z natáčení propuštěna (dozvěděla se to údajně od jednoho novináře během dovolené v Paříži). „Dallas“ byl jejím posledním veřejným vystoupením, obvinila produkční společnost z porušení smlouvy a krátce před svou smrtí obdržela blíže neurčenou sedmimístnou „odškodňovací“ sumu. Reedová zemřela v Beverly Hills na rakovinu slinivky, se kterou bojovala dva roky. Do oslav 65. narozenin jí chybělo několik dní. Pohřbena byla na Westwood Village Memorial Park Cemetery v Los Angeles.

Jejím prvním mužem byl William Tuttle, ale manželství vydrželo pouhé dva roky (1941-1943). S producentem Tony Owenem (1907-1984), jejím druhým mužem, měla čtyři děti - dvě z nich adoptovali v Illinois. S Owenem se Donna rozvedla v roce 1972 a o čtyři roky později se provdala potřetí, tehdy si vzala armádního plukovníka ve výslužbě Grovera W. Asmuse (1926-2003). Na své kořeny a dětství na farmě však Donna nikdy nezapomněla. Po její smrti založil Grover v Denisonu fond („Donna Reed Foundation“) na podporu mladým hercům. Organizace tam každoročně pořádá již zmíněný festival, dále různé výukové a scénáristické workshopy a spravuje dnes také herecké centrum nesoucí Donnino jméno.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.