Erich Wolfgang Korngold

Erich Wolfgang Korngold

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

Filmografie

Herec

1956

Magic Fire

Film - Životopisný, Drama


1935

A Dream Comes True

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Skladatel

2023

Petr Popelka a Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Film - Hudební


2002

E.W.Korngold: Mrtvé město

Film - Hudební, Drama


2001

České pěvkyně v Americe

Film - Dokumentární, Hudební


1983

Tote Stadt, Die

Film - Hudební, Drama, Romantický, Fantasy


1956

Magic Fire

Film - Životopisný, Drama


1947

Escape Me Never

Film - Drama


1946

Deception

Film - Drama

Devotion

Film - Životopisný, Drama

Of Human Bondage

Film - Drama


1944

Between Two Worlds

Film - Drama, Fantasy


1943

The Constant Nymph

Film - Hudební, Drama, Romantický


1942

Kings Row

Film - Mysteriózní, Drama, Romantický


1941

The Sea Wolf

Film - Dobrodružný, Drama


1940

Pán sedmi moří

Film - Dobrodružný, Romantický


1939

Soukromý život Alžběty a Essexe

Film - Životopisný, Drama, Romantický, Historický

Juarez

Film - Životopisný, Drama, Historický


1938

Dobrodružství Robina Hooda

Film - Dobrodružný, Romantický, Akční


1937

The Prince and the Pauper

Film - Dobrodružný, Drama

Another Dawn

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický


1936

Anthony Adverse

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

The Green Pastures

Film - Drama

Give Us This Night

Film - Muzikál


1935

Captain Blood

Film - Dobrodružný, Akční

Životopis

Hudební skladatel romantické, dramatické - filmové hudby, ale také autor nadčasových oper, syn prominentního rakouského hudebního kritika Julia Korngolda, Erich Wolfgang Korngold, se narodil v Brně dne 29. 5. předminulého století v roce 1897 (tehdy ještě Rakousko-Uherské monarchii). Ještě nyní je jeho operní hudba podrobována hloubkovému zkoumání, hodnocení a opět jsou připravovány obnovené premiéry jeho děl.

Už jako dítě byl tento geniální hudebník interpretem Zlaté kantáty Gustava Mahlera, který jej nazval hudebním géniem. V jedenácti letech složil první balet Sněhulák - The Showman, který se stal senzací ve Vídni ve Dvorní opeře, jehož premiéry se účastnil celý císařský dvůr. Franzi Josefovi věnoval koncert pro Piano – Sonata N. 2. V roce 1916 sklidil úspěch s operou Violanta a Polycratův prsten - Ring of Polycrates. V roce 1920 se stala v Německu úspěšnou opera Die tote Stadt – Mrtvé město – premiéra tehdy proběhla jako novinka hned ve dvou městech a ve stejný den - v Hamburgu a v Kolíně nad Rýnem.

V době, kdy pracoval na dalším operním díle podle námětu E. A. Poea Maeterlinck, je pozván Maxem Reinhardem do USA, kam se po čase přestěhoval, kde však také záhy zjistil, že o jeho práci operního skladatele není příliš zájem, ale byla mu nabídnuta filmová hudba. Tato druhá etapa jeho života přinesla nádhernou a nezapomenutelnou filmovou hudbu, která atmosféru snímků úspěšně dotvářela, dokreslovala a vylepšila. A tak se stal v Americe nesmírně uznávaným skladatelem filmové hudby, což nás jako filmové diváky zajímá zřejmě nejvíc.

Jeho hudba provázela filmy jako: Sen noci Svatojánské, The Prince and the Pauper. Za film The Adventures of Robin Hood 1938, s Erolem Flynnem, získal Oscara za jedinečnou filmovou hudbu a dále pak nominaci na snímky Captain Blood a The Private Lives of Elizabeth and Essex, pochvalné kritiky sklidil i za film Anthony Adverse z roku 1936. Napsal také materiál k nové symfonii Op. 40 pro violinový koncert. Pro Hollywood také upravoval hudbu ke zfilmovaným operetám Netopýr a Krásná Helena. Napsal hudbu pro 21 filmů, poslední k filmu Escape Me Never - 1947.

Často se vracel do Evropy, nejvíce do Rakouska, kam byl zván jako dirigent, naposledy v roce 1938. Bylo pro něj štěstím, že se včas vrátil do Ameriky, protože krátce poté začali být Židé stíháni i v Rakousku. Každou filmovou hudbu považoval za další operu i když beze zpěvů, a tak také ke skládání přistupoval. Vznikala tak veledíla uchvacující svou nápaditostí, dynamikou a působivostí, která má na nás účinek dodnes. Občanem USA se stal v roce 1943.

O osobním životě Korngolda toho není mnoho známo. Jak se dnes říká, nebo píše, střežil si velmi důkladně své soukromí. Ví se jen, že měl Erich ještě mladšího bratra. Rodina se přestěhovala a žila s ním ve Státech. Pokud bylo známo, měl Erich se svým otcem neustálé spory ohledně vybočení ze skladatelské činnosti a jeho jak říkával otec:".....nedůstojné zaměření se na filmovou hudbu..." Otec zemřel v USA v roce 1945, a E. Wolfgang se rozhodl vrátit zpět ke koncertní a operní hudbě. Nemohl se dočkat konce války, aby konečně navštívil své milované Rakousko.

V té době vytvořil skvostná romantická hudební díla. Na svém kontě má mimo jiné více jak 36 koncertních skladeb, opusy, skládal písně, duchovní hudbu, klavírní a komorní skladby, šest oper, z toho jednu komickou s názvem Die stumme Serenade z roku 1954, na svých dílech se podílel také jako dirigent. Upravoval a aranžoval klasická díla. Jeho skladby byly natočeny na dvaceti dlouhohrajících nosičích a stále jsou prodávány v současné době na CD s jeho filmovou hudbou.
Erich Wolfgang Korngold zemřel v Hollywoodu 29. 11. 1957 ve věku 60 let.

Marta "clara.bow" Holubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.