Hummie Mann

Osobnostcsfd.cz

Skladatel

Filmografie

Skladatel

2023

Vincent the Artist

Film - Animovaný


2020

The Automat

Film - Dokumentární


2005

Mistři hrůzy

Seriál - Horor

Deník

Film - Drama


2004

Zi yu zi le

Film - Komedie


2001

Parádní jízda

Film - Komedie, Western


2000

CyberWorld

Film - Krátkometrážní, Animovaný

Thomas and the Magic Railroad

Film - Dobrodružný, Rodinný, Animovaný


1999

Mračna nad Afrikou

Film - Drama, Romantický

P.T. Barnum, král cirkusu

Film - Drama

Engagement Party, The

Film - Komedie


1998

Nahé město: Vražedné Vánoce

Film - Thriller


1997

Druhá občanská válka

Film - Komedie, Sci-Fi, Válečný, Drama

Především nikomu neublížím

Film - Drama

I Am Your Child

Film - Dokumentární

Příběhy odvahy: Dvě ženy

Film - Drama


1996

Chladnokrevně

Film - Krimi, Drama

Sticks and Stones

Film - Drama


1995

Drákuloviny

Film - Komedie, Thriller, Fantasy

Konec sezóny

Film - Komedie, Krimi, Drama


1994

Útěk z vězení

Film - Drama

Cool and the Crazy

Film - Drama

Holky z polepšovny

Film - Drama

Intrikánka

Film - Komedie, Drama

Motorkářský gang

Film - Akční

Útěk do San Diega

Film - Komedie, Drama

Dragstrip Girl

Film - Drama

Rebel Highway

Seriál - Drama


1993

Bláznivý příběh Robina Hooda

Film - Dobrodružný, Komedie

The Red Coat

Film - Krátkometrážní

Benefit of the Doubt

Film - Thriller


1992

Rok komety

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický, Akční


1991

Vysoká cena zlata

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Morton & Hayes

Seriál - Komedie


1990

Box-Office Bunny

Film - Komedie, Krátkometrážní, Rodinný, Animovaný


1986

Stoogemania

Film - Komedie


1985

Alfred Hitchcock uvádí

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Životopis

Dvojnásobný držitel ceny Emmy, kanadský skladatel a aranžér Hummie Mann, spolupracoval s nejslavnějšími hollywoodskými režiséry na divadelních i televizních filmech. Jeho filmové projekty sahaly od filmu Mela BrookseBláznivý příběh Robina Hooda přes film Petera YateseRok komety, dětský film Thomas and the Magic Railroad až po film Parádní jízda režiséra Leszka Burzynského s Peterem Fondou v hlavní roli.

Pro televizi vytvořil hudbu k projektům Simona Wincera (minisérie P.T. Barnum, král cirkusu), Jonathana Kaplana (předělávka minisérie Chladnokrevně), Normana Jewisona (Picture Windows), Petera Bogdanoviche (Příběhy odvahy: Dvě ženy), Joe Danteho (Homecoming  a The Screwfly Solution), Jima Abrahamse (Především nikomu neublížím), Richarda Friedenberga (Deník), Williama Friedkina, Johna Miliuse a Ralpha Bakshiho (všechny filmy ze série Rebel Highway) a další.

Mann získal svou druhou cenu Emmy za epizodu seriálu Showtime Picture Windows, milostný příběh o pouličním hudebníkovi a začínající baletce. Skladatelova hudba zapůsobila na režiséra Jonathana Kaplana natolik, že jej najal pro hudbu k minisérii stanice CBS Chladnokrevně s Anthonym Edwardsem v hlavní roli. Čtyřhodinová minisérie podle klasického románu Trumana Capoteho o dvou mladých tulácích a vyvraždění rodiny na Středozápadě si vyžádala netradiční hudební přístup. Mann vzal texty, které skutečně napsal jeden z vrahů (amatérský skladatel), a zhudebnil je; písně se tak staly jádrem hudby, kterou hrála hrstka nástrojů včetně mandolíny a bluesové kytary bottleneck podpořené elektronickými texturami.

Kaplan říká, že legenda filmové hudby, držitel Oscara Jerry Goldsmith, doporučil Manna jako skladatele se silným smyslem pro melodii a skutečným ovládáním orchestru. Kaplan dodává: „Je velmi vzácné najít někoho, kdo je tak nadaný jako Hummie a zároveň tak motivovaný a snadno se s ním pracuje.“

Ve světě nezávislých filmů Mann složil hudbu k filmu Konec sezóny pro začínajícího režiséra Paula Warnera s Mickey Rourkem v hlavní roli. Tento film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance. Mann také složil hudbu k filmům dvou známých scenáristů, kteří se poprvé pustili do režie. Složil současnou jazzrockovou hudbu k příběhu o dospívání Sticks and StonesNeila Tolkina a také hudbu ke krátkému filmu The Red Coat pro Robin Swicord.

Dvakrát Mann spolupracoval s legendárním režisérem komedií Melem Brooksem. První Brooksovu hudbu složil k filmu Bláznivý příběh Robina Hooda, kterou kritik televize NBC Gene Shalit ocenil a přirovnal ji k hudbě legendárního Ericha Wolfganga Korngolda ke klasickým švihákům 30. a 40. let. Hudbu složil také k poslednímu Brooksovu filmu Drákuloviny, v němž hrál Leslie Nielsen.

Velkolepá symfonická hudba ke dvěma Brooksovým filmovým parodiím ostře kontrastuje s Mannovou akusticko-kytarovou hudbou k thrilleru Donalda Sutherlanda a Amy IrvingBenefit of the Doubt, a vzletnou okouzlující hudbou k filmu Petera Yatese Rok komety, která kombinovala orchestrální zvuky se skotskými etnickými prvky. Yates, režisér filmů Bullittův případ a Hlubina, našel v Mannově hudbě k filmu Rok komety „svěžest a energii“. Časopis Film Score Monthly označil tuto hudbu za jednu z „deseti nejvíce nedoceněných hudebních skladeb desetiletí“ a v roce 1992 byla nominována v kategorii Nejlepší hudba – drama nebo romantické drama v rámci britských filmových hudebních cen.

Mezi Mannovy nejprovokativnější projekty patří dva seriály pro stanici Showtime. Mann se podílel na hudbě Marca Shaimana k hitům jako Samotář v Seattlu, Pár správných chlapů a Pan Sobota večer a orchestroval a dirigoval Shaimanovu hudbu k filmům Dobrodruzi z velkoměsta a Addamsova rodina. Jeho orchestrace můžeme slyšet také ve filmech jako Vlastní pravidla, Ženy v balíku, Bez řečí, Addamsova rodina 2, Misery nechce zemřít, Sestra v akci, Zemřít mladý a For the Boys a spoluaranžoval píseň „Places That Belong to You“ pro nejprodávanější soundtrackové album Barbry StreisandPán přílivu. Složil také hudbu ve stylu Carla Stallinga k Box Office Bunny, prvnímu kreslenému filmu s králíkem Bugs Bunnym, který byl uveden do kin po 26 letech.

Pro televizi Mann složil hlavní znělku a podkres pro kultovní seriál Roba ReineraMorton & Hayes (CBS). Za aranžmá pro populární seriál Měsíční svit získal dvě nominace na cenu Emmy a za aranžmá úvodního čísla Billyho Crystala pro televizní přenos předávání Oscarů v roce 1992 obdržel cenu Emmy.

Pro divadlo Mann aranžoval nový materiál pro turné Debbie Reynolds k představení „The Unsinkable Molly Brown“. Vytvořil nové aranžmá pro Piu Zadoru v představení „Funny Girl“ v Long Beach Civic Light Opera a aranžoval hudbu pro několik dalších jihokalifornských divadelních představení, včetně „Babes in Toyland“, „Kiss Me Kate“, „The Merry Widow“ a „Perfectly Frank“  Je autorem hudby k rozsáhlému muzikálu „Robin Hood: für liebe und gerechtigkeit“, který vznikl v Německu, a také dirigoval Londýnský symfonický orchestr v Abbey Road Studios v Londýně pro nahrávku obsazení.

Jeho původní dětská divadelní adaptace Prokofjevova „Peter and the Wolf“, na níž spolupracoval s dramaturgyní Allison Gregory, měla premiéru v Seattle Children's Theater v roce 2006 a odehrála se s mimořádným úspěchem více než 110 představení. Od té doby bylo představení uvedeno v dalších 12 městech po celých Spojených státech a deník Seattle Times jej označil za „nejlepší dětské představení roku 2006“. Koncem roku 2008 bylo představení uvedeno také v New Yorku v Manhattan Children's Theater a na podzim roku 2009 absolvovalo národní turné po více než 40 městech.

Druhý Mannův dětský muzikál vznikl na motivy „Brementownských muzikantů“ a premiéru měl v dubnu 2010 v Seattle Children's Theater. Spolupracoval také s dramatikem Johnem Olivem a textařkou a skladatelkou Sue Ennis na vánoční černé komedii s názvem „A Slaying Song Tonight“, která měla velmi úspěšný profesionální workshop a scénické čtení v Minneapolis v Playwright Center v lednu 2009.

Mann se narodil v Montréalu a hudbu začal studovat v sedmi letech. Naučil se hrát nejen na klavír, ale také na zobcovou flétnu, kytaru, klarinet a hoboj. V roce 1976 absolvoval s vyznamenáním prestižní bostonskou Berklee College of Music a v roce 1980 se přestěhoval do Los Angeles, kde začal orchestrovat a skládat hudbu pro nejlépe hodnocené seriály jako Fame, Měsíční svit, Knots Landing, Alf a Simpsonovi. Na začátku roku 1998 předal člen fakulty Berklee a světoznámý vibrafonista Gary Burton Mannovi cenu Berklee Distinguished Alumnus Award.

Kromě své bohaté skladatelské kariéry je Mann tvůrcem a hlavním instruktorem Pacific Northwest Film Scoring Program, který je hudebním oddělením Seattle Film Institute. Vedl také kurzy filmové kompozice ve Skotsku a Dánsku. Po četných návštěvách Číny jako hostující přednášející a po pozvání k účasti jako hostující řečník na 2. mezinárodním filmovém festivalu v Pekingu byl požádán, aby se připojil k organizaci De Tao Masters a přednášel a vedl workshopy v Pekingu a Šanghaji. V květnu 2010 byl pozván, aby vedl workshop filmové kompozice na filmovém festivalu v Dakhla v Maroku, a časopis Variety ho ve své zprávě o vlivu na vzdělávání za rok 2010 uvedl jako „lídra ve vzdělávání“.

Byl zakládajícím prezidentem a dlouholetým členem správní rady Seattle Composers Alliance a deset let působil jako guvernér severozápadní pobočky Národní akademie nahrávacích umění a věd. V letech 2009–2011 dojížděl do Chicaga, kde působil jako odborný asistent skladby a orchestrace v magisterském studijním programu „Composition for the Screen“ na Columbia College Chicago. Získal plné stipendium k získání titulu DMA (doktor hudebních umění) v oboru filmové kompozice na Salfordské univerzitě v anglickém Manchesteru a úspěšně dokončil a obhájil svou diplomovou práci.

Ajm "griph" Mýmr

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.