Florelle

Florelle

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1956

Gervaisa

Film - Drama

Le Sang à la tête

Film - Drama


1955

Oasis

Film - Dobrodružný


1952

Trois femmes

Film


1945

Caves du 'Majestic', Les

Film


1940

Sixième étage

Film


1938

Clodoche

Film


1937

Une nuit de noces

Film - Komedie

Meurtre à été commis, Un

Film - Krimi

Anges noirs, Les

Film - Drama


1936

Zločin pana Langa

Film - Komedie, Krimi, Drama

Gigolette

Film


1935

Amants et voleurs

Film

Marmaille, La

Film

Dieux s'amusent, Les

Film


1934

Bídníci

Seriál - Drama, Historický

Liliom

Film - Drama, Fantasy

Sidonie Panache

Film


1933

Procureur Hallers, Le

Film

Le grand bluff

Film

Les surprises du sleeping

Film

La Dame de chez Maxim's

Film

Deux canards, Les

Film - Drama

Femme nue, La

Film

Mariage à responsabilité limitée

Film


1932

L'Atlantide

Film - Drama, Fantasy

Fils improvisé, Le

Film

Merveilleuse journée, La

Film - Komedie

Monsieur, Madame et Bibi

Film - Komedie

The Mistress of Atlantis

Film - Dobrodružný, Romantický, Fantasy

Passionnément

Film

Vládkyně Atlantidy

Film - Sci-Fi, Fantasy

Tumultes

Film - Drama


1931

Žebrácká opera

Film - Hudební

Nuits de Venise

Film

Atout coeur

Film - Drama

Autour d'une enquête

Film

Vacances

Film

L'Opéra de quat'sous

Film - Komedie, Krimi, Muzikál

Faubourg Montmartre

Film - Drama

Joker, Le

Film - Krimi


1930

Amour chante, L'

Film - Komedie

Amor solfeando, El

Film - Komedie

Mon coeur incognito

Film

Poignard malais, Le

Film


1923

Affaire de la rue de Lourcine, L'

Film - Mysteriózní

Accordeur, L'

Film - Krátkometrážní


1922

Gonzague

Film


1912

Le Masque d'horreur

Film - Horor, Krátkometrážní

Životopis

Francouzská herečka Florelle natočila přes padesát filmů, ale vzhledem ke své hlavní profesi kabaretní a muzikálové zpěvačky se jen zřídka dostala k roli v hodnotnějších titulech. Narodila se jako Odette Rousseau v Les Sables d'Olonne na západním pobřeží Francie, kde byl její otec obchodníkem. Na rozdíl od jiných dívek v té době měla plnou podporu své matky k umělecké dráze. Matka totiž pracovala jako pokladní v kabaretu na pařížském Montmartru a svou dceru na pódium doslova protlačila.

Ještě před první světovou válkou, tedy před dosažením zletilosti, absolvovala Florelle jako zpěvačka turné v Rakousku-Uhersku, Rumunsku a Turecku, za první světové války pak účinkovala v kulturních programech ve vojenských špitálech. Počátkem dvacátých let projela s Henri Garatem jižní Ameriku jako hvězda revue To je Paříž, v letech 1928-1929 bylo pak představení obnoveno pro turné po Evropě, mezitím působila v předních pařížských kabaretech a divadlech s hudebním repertoárem. Začala se objevovat i před kamerou, příležitosti dostávala především od významného režiséra Henriho Diamant-Bergera, její práce pro film byla ale ve dvacátých letech jen okrajovou záležitostí.

Je pochopitelné, že jako populární zpěvačka si Florelle svou hvězdnou slávu na stříbrném plátně odbyla až po nástupu zvuku a jen v letech 1930-1932 natočila přes dvacet filmů. Zmínku si zasluhuje jeden z prvních, ŽEBRÁCKÁ OPERA (L′opéra de quat'sous, 1931) slavného německého režiséra G. W. Pabsta, s nímž později ještě natočila film VLÁDKYNĚ ATLANTIDY (Die Herrin von Atlantis, 1934). Zajímavé příležitosti dostala i od dalších významných režisérů, například Roberta Siodmaka (NEPOKOJE – Tumultes, 1932) nebo Raymonda Bernarda (BÍDNÍCI – Les Misérables, 1933), jinak je ale nutno říci, že většina filmů z počátku třicátých let, v nichž Florelle hrála hlavní i menší role, spadá do průměru až podprůměru dobové produkce v žánru komedie a melodramatu.

Ve druhé polovině třicátých let začala Florelle své aktivity omezovat. Dosáhla věku, v němž začala být diskutabilní její pozice v rolích rozverných slečinek, a co se týče zpěvu, v tomto oboru ji začala překonávat Suzy Solidor. Mezitím ale dále točila filmy, ovšem mnohem méně častěji, souvisí s tím i soukromý život – Florelle v té době žila v nepříliš šťastném manželství s Ahmedem Amarem, který patřil k rodině provozující jeden z největších cirkusů v Evropě. Zmínku si zaslouží Renoirův film ZLOČIN PANA LANGA (Le crime du Monsieur Lange, 1936). Za druhé světové války přestala Florelle vystupovat úplně, po skončení války se sporadicky vracela na jeviště i k filmu. Manželku hlavního podezřelého hrála v kriminálce SKLEPY V HOTELU MAJESTIC (Les caves du Majestic, 1945), matku hlavního hrdiny pak ztvárnila ve zfilmovaném Zolově románu GERVAISE (1956). Ve svém posledním filmu ZKRVAVENÁ HLAVA (Le sang à la tête, 1956) byla pak nevlastní matkou Jeana Gabina.

Po definitivním ukončení své umělecké dráhy se Florelle vrátila do rodného města, kde po nějaký čas provozovala kavárnu. Zemřela 28. září 1974 ve věku 76 let zapomenutá, chudá a nemocná.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.