Lisette Lanvin

Lisette Lanvin

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie
Životopis

Francouzská herečka Lisette Lanvin patřila k hvězdám meziválečného filmu, svou kariéru ale ukončila dobrovolně krátce po roce 1945. Narodila se jako Elisabeth Etiennette Marie Caremil ve starobylém městě Grasse ve francouzských Alpách, její otec pracoval jako kuchař, ale padl za první světové války. Mladá Elisabeth jako spousta jiných dívek snila o herecké kariéře, což ji přimělo k odchodu do Paříže, kde začala pracovat jako telefonistka v obchodním domě.

Začátek její herecké dráhy je spojen s epizodním výstupem ve zfilmované Straussově operetě NETOPÝR (Le chauve-souris, 1931), kterou ve Francii realizoval Karel Lamač s Anny Ondrákovou v hlavní roli. Po několika dalších menších rolích se dostala k první hlavní úloze v komedii SLEČNA U VOLANTU (Une femme au volant, 1933), která byla uvedena i v tehdejším Československu. Její doménou se staly nenáročné veselohry a melodramata, další hlavní role jí nabídly filmy jako MLÁDÍ (Jeunesse, 1934) nebo ŽENA ŽÁDNÉ DŮLEŽITOSTI (Une femme sans importance, 1937).

Velké herecké příležitosti ale časem dostala i v kvalitních titulech dramatického žánru, hrála například ve filmech NIČEVO: ZASTAVTE PALBU (Nitchevo, 1936) nebo JENNY (1936). Menší postavy odehrála také v historických velkofilmech Sachi Guitryho PERLY Z KORUNY (Les perles de couronne, 1937) a HISTORKY ELYSEJSKÝCH POLÍ (Remontons des Champs Elysées, 1938). Poslední hodnotné herecké výkony podala v dramatech BOUŘE (Orage, 1938) a DIVOKÁ BRIGÁDA (La brigade sauvage, 1938).

V roce 1939 se Lisette Lanvin provdala za důstojníka Guy Mortiera a šťastný manželský život ji přiměl prakticky ukončit kariéru ve filmu. Po válce se nicméně před kameru ještě dvakrát postavila; menší roli hrála v komedii BLÁZNIVÉ ŘEMESLO (Métier des fous, 1948), zcela naposledy se mihla v životopisném filmu o misionáři Charlesu Foucaltovi NEZNÁMÁ CESTA (La route inconnue, 1949). Pak definitivně odešla do soukromí a s počtem třiceti natočených filmů ukončila svou hereckou kariéru. Zemřela v Suresnes 27. července 2004 ve věku 90 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.