Jaroslav Ježek

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,  Skladateľ,

Narodený: 25.9.1906

Zemřel: † 1.1.1942

Miesto Narodenia: Praha, Rakousko-Uhersko,

Miesto úmrtí: New York, New York, USA

Herecká Filmografie:

  1. Tři strážníci (2005)  

Skladateľská Filmografie:

  1. Tmavomodrý svět (2001)
  2. Piloti (1988)
  3. Tragédie vodníkova (1958)
  4. Crisis (1939)
  5. Svět patří nám (1937)  
  6. U nás v Kocourkově (1934)
  7. Hej-rup! (1934)  
  8. Peníze nebo život (1932)  
  9. Ze soboty na neděli (1931)
  10. Pudr a benzin (1931)
 

...více

Životopis

Jaroslav Ježek se narodil 25. 9. 1906 v Praze. Byl českým klavíristou, skladatelem, dirigentem a sbormistrem. Od dětství trpěl šedým zákalem a nedoslýchavostí. Když jeho otec roku 1914 musel narukovat, byl dán do Hradčanského ústavu pro slepé a slabozraké děti, kde si osvojil nejen Braillovo písmo, ale hlavně základy hudební teorie a hry na nástroj. Roku 1924 byl přijat na konzervatoř, kterou absolvoval o tři roky později Koncertem pro klavír a orchestr. Poté studoval na konzervatoři u J. Suka a A. Háby.

Roku 1927 cestuje do Paříže a seznamuje se s hudbou S. Prokofjeva, I. Stravinského či A. Honeggera. Obdivuje také hraný jazz a spirituály černošských zpěváků The Fisk Jubilee Singers. V roce 1928 začíná nejdůležitější etapa jeho kariéry - spolupráce s Osvobozeným divadlem J. Voskovce a J. Wericha. Komponuje písně a taneční skladby k jejich autorským hrám a řídí orchestr Osvobozeného divadla. S Voskovcem a Werichem byl spjat rovněž názorově - odpor k fašismu donutil trojici emigrovat do USA. V New Yorku řídí Československý pěvecký sbor. Jejich koncert 6. dubna 1941 byl prvním celovečerním sborovým koncertem v historii New Yorku. Na Ježkovi se začíná silně podepisovat ledvinové onemocnění. Na smrtelné posteli si ještě bere svou americkou přítelkyni Francis a 1. ledna 1942 umírá.

Jaroslav Ježek přinesl do české/československé populární hudby zcela nový a originální tvar. Jeho hudba ke hrám Osvobozeného divadla postupem času zlidověla. Ježek se vyznačoval svěžími melodickými nápady, harmonickou a rytmickou vynalézavostí. K jeho nejznámějším skladbám patří: Bugatti-step, Tři strážníci, Život je jen náhoda, Tmavomodrý svět, Klobouk ve křoví či Nebe na zemi.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.