Marie Sabouret

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1958

Zdraví vás Gorila

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Le Bourgeois gentilhomme

Film - Komedie, Drama


1955

Rvačka mezi muži

Film - Krimi, Thriller, Drama

Frou-Frou

Film - Komedie


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama

La belle Otéro

Film - Muzikál, Drama


1953

Tři mušketýři

Film - Dobrodružný

Mina de Vanghel

Film


1952

Violetas imperiales

Film - Komedie, Muzikál


Hostka

1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný

Životopis

Po druhé světové válce patřila Marie Sabouret k největším hvězdám francouzského divadla, zemřela však dříve, než i film mohl zhodnotit její herecké umění. Pocházela ze starobylého města La Rochelle na západním pobřeží Francie a po studiích herectví vstoupila na jeviště nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française. Tady působila od roku 1946, ale teprve v roce 1953 se stala stálou členkou souboru. Na jevišti dostala desítky velkých příležitostí především ve francouzské klasice, hrála v Molièrových, Racinových nebo Corneillových hrách, nevyhýbala se ani populárním fraškám (Krocan od G. Feydeaua), velkou příležitost dostala ve Figarově svatbě.

S filmem se Marie Sabouret setkala až po několika letech úspěchů na divadelním jevišti a velkou roli paní de Pirrefeu dostala v historickém snímku CÍSAŘSKÉ FIALKY (Violetas imperiales, 1952), o rok později pak hrála královnu Annu Rakouskou v Hunebellově zpracování TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1953). Postavy v historických kostýmech ji provázely i v dalších filmech, hrála ale také v dramatu RVAČKA MEZI MUŽI (Du rififi chez les hommes, 1955), po boku Lino Ventury se pak objevila v kriminálce ZDRAVÍ VÁS GORILLA (Le gorille vous salue bien, 1964). Poslední filmovou roli odehrála v adaptaci Molierovy divadelní hry MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM (Le bourgeois gentilhomme, 1958).

Kvůli postupující zákeřné leukémii musela Marie Sabouret poslední rok života značně omezovat své aktivity, na jevišti nicméně stála ještě dva týdny před smrtí, kdy hrála v Renardově hře Domácí chléb. Marie Sabouret zemřela 23. července 1960 ve věku 36 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.