Marguerite Jamois

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1959

Britannicus

Film


1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický


1948

Secret de Mayerling, Le

Film - Drama

Životopis

Významná francouzská divadelní herečka a režisérka Marguerite Jamois hrála pouze ve dvou filmech, znatelnou stopu ale po sobě zanechala v historii francouzského divadla dvacátého století. Pocházela z Paříže a s herectvím začínala počátkem dvacátých let, kdy soukromě studovala u Firmina Gemiera, její první kroky na jevišti vedl Charles Dullin. V této době hrála v Théâtre des Mathurins nebo Comédie des Champs Elysées, od roku 1930 pak své působení natrvalo spojila s divadlem Théâtre de Montparnasse, kde nejčastěji spolupracovala s režisérem Gastonem Batym.

Přísné rysy tváře spolu se smutným výrazem předurčovaly Marguerite Jamois k úlohám dramatickým a tragickým, v komediálním žánru se objevovala jen výjimečně. Výrazné kreace s mimořádně emotivním projevem předvedla ve hrách Fedra, Macbeth, Zločin a trest nebo Hedda Gablerová. Když v roce 1943 Gaston Baty odešel na odpočinek, Marguerite Jamos po něm převzala vedení divadla Théâtre de Montparnasse a začala se prosazovat i jako režisérka (Nebezpečné známosti, Deník Anny Frankové, Elektra, Andromache), sama ve svých představeních často také hrála.

Spolupráci s filmem se Marguerite Jamois záměrně vyhýbala, až po druhé světové válce přijala jen dvě nabídky. Velkou roli rakouské císařovny Alžběty hrála v historickém dramatu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret de Mayerling, 1948), v historickém velkofilmu Sachi Guitryho KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955) hrála menší úlohu Anny Savojské, ve velmi početném obsazení desítek hvězd francouzského filmu tady ale její vystoupení zaniká. O pár let později pak hrála hlavní roli Agrippiny v televizní adaptaci Racinovy hry BRITANNICUS (1959).

Svůj život mimo divadlo si Marguerite Jamois úzkostlivě chránila, takže se o ní psalo pouze v odborných časopisech a publikacích, pro bulvár byla nezajímavá a o jejím soukromí se toho ví jen málo. Jako herečka stála na jevišti naposledy v Goethově Faustovi, na postu režisérky realizovala naposledy Shakespearova Kupce benátského, kterého v roce 1961 uvedla v Odéon Théâtre de France. Marguerite Jamois zemřela 20. listopadu 1964 v Paříži a pohřbena je na slavném hřbitově Lachaise.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.