Daniel Licht

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

10.0/10 (1 hlas)

Herec,  Skladateľ,

Herecká Filmografie:

  1. Dexter (2006)    

Skladateľská Filmografie:

  1. Telo ako dôkaz (2011)
  2. Dumbstruck (2010)
  3. Wake (2009)
  4. Maneater (2009)
  5. Rozdelené dvojičky (2008)
  6. Mafia (2008)
  7. Dexter (2006)    
  8. Kuchynské dôvernosti (2005)
  9. Jake in Progress (2005)
  10. Ikona: Brána smrti (2005)
  11. Poklad kráľa Šalamúna (2004)  
  12. Oliver Beene (2003)  
  13. Video Voyeur (2002)
  14. Soul Survivors (2001)
  15. Ohnivý kruh (2001)
  16. Mimo sezónu (2001)
  17. Anatomy of a Hate Crime (2001)
  18. Hendrix (2000)
  19. Cabin by the Lake (2000)
  20. Štyria do trojky (1999)
 

...více

Životopis

Americký filmový skladatel a hudebník Daniel James Licht se narodil v roce 1957 v Massachusetts. Vyrůstal na předměstí Detroitu a navštěvoval školu Roeper, stejně jako letní školu v bostonské Berkeley School of Music. Hudební kariéru zahájil v době studií na střední škole hrou na kytaru s místním jazzovým orchestrem po okolních klubech. Po maturitě studoval na soukromé Hampshire College kompozici, jazz a world music. Když se přestěhoval do New Yorku, etabloval se mezi kreativní skupinu hudebních umělců ve čtvrti Lower East Side. Nové zkušenosti nabral pobytem v Evropě, tvořil hudbu pro taneční a divadelní společnosti v Německu a Holandsku. Spolupracoval mj. s významnými koncerny Mercedes Benz, Sony a AT & T. Následně vycestoval do východní Asie do Japonska a studoval tradiční hudbu orchestru gamelan na ostrovech Jáva a Bali, přičemž exotické prvky a nástroje ovlivnily celou příští produkci talentovaného inovátora.

Na popud spolužáka Christophera Younga se vrátil do Los Angeles a nastartoval dráhu skladatele filmové hudby. Debutoval celovečerním hororovým filmem CHILDREN OF THE NIGHT (1991). Kompozice byla vydaná na jeho prvním soundtrack CD a zviditelnila jej ve významném hudebním tisku. Ve světě fantasy a hororů pokračoval v řadě filmů britského režiséra a producenta Clivea Barkera, např. HELLRAISER IV: PEKELNÝ JEZDEC (1996). Další exkurzí do oblasti zvukového neklidu byly adaptace Stephena Kinga ZHUBNI! (1996) a v těsném závěsu Morgan Creekův TEMNÝ ÚSVIT. Velmi osobně pojal hudební doprovod k oblíbené adaptaci zesnulého autora scifi Aldouse Huxleye s názvem BÁJEČNÝ NOVÝ SVĚT (1998) s Peterem Gallagherem v hlavní roli. Faktickým průlomem v profesionálním vzestupu se stal kultovní seriál DEXTER (2006), kde je podepsán pod každou epizodou. On sám se zdráhá souhlasit s termínem velký zlom v souvislosti s divácky velmi úspěšným a stále pokračujícím projektem. V seriálu si také zahrál miniroličku člena hudební formace. Danovou neméně úspěšnou aktivitou je hudba k videohrám Silent Hill, jak jinak než v hororovém žánru.

Eklektický komponista, do značné míry samouk, se při skládání hudby k filmům nebojí experimentovat. Když tvoří hudbu k morbidnímu seriálu Dexter, používá při tom různé skutečné „vraždící“ náčiní, aby navodil strašidelnou atmosféru pro každý klíčový filmový záběr. Dokonce se snaží pomyslně dostat do Morganovy hlavy, včetně jeho instinktů, aby co nejchutněji namíchal svůj doprovodný zvukový koktejl. Inspirován world music používá směsici nástrojů jako klávesy, bouzouki, klasický řecký nástroj podobný loutně, mandolínu, violoncello, klavír, housle, svislé irské harfy, ruční bubny, ale i paličky, vnitřky lopaty, skleničky na víno nebo skalpely. S autorem znělky k seriálu Rolfe Kentem jsou kompatibilní podobnými styly a poutem vzájemného přátelství.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.