Delia Scala

Delia Scala

Osobnostcsfd.cz

Herečka

25. září, 1929, Bracciano, Itálie

15. ledna, 2004, Livorno, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1997

Io e la mamma

Seriál - Komedie


1983

Casa Cecilia 2 (un anno dopo)

Film


1982

Casa Cecilia

Film


1970

Signore e signora

Seriál - Komedie


1968

Delia Scala Story

Film - Muzikál


1963

Rinaldo in campo

Film


1961

Adorabile Giulio, L'

Film - Komedie


1960

Madri pericolose

Film - Komedie

Le olimpiadi dei mariti

Film - Komedie

Muži se rodí

Film - Komedie

Teddy boys della canzone, I

Film - Muzikál


1959

Terrore dell'Oklahoma, Il

Film - Western


1956

Goubbiah, mon amour

Film - Drama, Romantický


1955

Kouzelné městečko

Film - Komedie


1954

Nesahejte na prachy

Film - Krimi, Drama

Opinione pubblica

Film

Před potopou

Film - Drama

Gran varietà

Film - Komedie, Muzikál

Di qua, di là del Piave

Film

Cañas y barro

Film - Drama

Giove in doppiopetto

Film

J'avais sept filles

Film - Komedie


1953

Agenzia matrimoniale

Film - Komedie

Canzoni, canzoni, canzoni

Film - Muzikál

Gioventù alla sbarra

Film - Drama


1952

Řím v 11 hodin

Film - Drama

Il sogno di Zorro

Film - Dobrodružný

Viva il cinema!

Film - Komedie

Fiammata, La

Film

Giovinezza

Film

Ragazze da marito

Film

Scogliera del peccato, La

Film - Drama


1951

Amo un assassino

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Auguri e figli maschi!

Film - Komedie

Bellezze in bicicletta

Film - Komedie

Canzone di primavera

Film - Drama

Fuoco nero

Film

Cameriera bella presenza offresi...

Film - Komedie

Messalina

Film - Drama, Romantický, Historický

Il padrone del vapore

Film - Muzikál

L'eroe sono io!

Film - Komedie


1950

Psí život

Film - Komedie, Drama

Neapol město miliónů

Film - Komedie


1949

Come scopersi l'America

Film - Komedie

Ti ritrovero

Film - Drama


1948

Těžká léta

Film - Válečný, Drama

L'eroe della strada

Film - Komedie


1943

Principessina

Film - Dobrodružný


Archivní záběry

2016

Un Français nommé Gabin

Film - Dokumentární

Životopis

Italská herečka Delia Scala byla především tanečnicí, velkou popularitu jí přineslo hlavně účinkování v televizi, na přední stránky tisku jí dostaly i peripetie v soukromém životě, zatímco její význam v oblasti filmu zůstává jen podružný. Narodila se ve starobylém městečku Bracciano nedaleko Říma, její pravé jméno bylo Odette Bedogni. Krátce po jejím narození se rodina přestěhovala do Milána, kde mladá Odette začala v osmi letech chodit do taneční školy slavné opery La Scala. Studiu baletu se věnovala sedm let a vystupovala v operních představeních, dlouholetá příslušnost k legendární operní scéně ostatně dává i odpověď na otázku, kde se vzal její umělecký pseudonym Scala.

Před filmovou kamerou debutovala jako čtrnáctiletá postavou jedné ze studentek ve snímku PRINCEZNA (Principessina, 1943), významnějším způsobem se uvedla až rolí Eleny v Zampově dodnes hodnotném filmu TĚŽKÁ LÉTA (Anni difficili, 1948). V následujících letech odehrála řadu středně velkých rolí ve filmech různých žánrů, mimo Itálii ovšem jen málo známých. Z titulů, které vešly i do mezinárodního povědomí, připomeňme slavný neorealistický film ŘÍM V 11 HODIN (Roma ore 11), kde ovšem hrála jen jednu z mnoha dívek, po boku začínající Giny Lollobrigidy se objevila také v komedii PSÍ ŽIVOT (Vita da cani, 1951). Naopak hlavní roli, respektive trojroli vytvořila v témže roce v dobrodružném snímku ZORRŮV SEN (Il sogno di Zorro, 1952). V polovině padesátých let natočila několik filmů také ve Francii, s Jeanem Gabinem hrála například v dramatu NESAHEJTE NA PRACHY (Touchez pas au grisbi, 1954), ke spolupráci ji přizval také slavný režisér André Cayatte (PŘED POTOPOU – Avant le déluge, 1955).

Naopak ve druhé polovině padesátých let se Delia Scala pro svět filmu zcela odmlčela, protože našla nové těžiště svých uměleckých aktivit v nově se rozvíjejícím médiu – televizi. Před televizní kamery přenesla své zkušenosti z jevišť, kabaretů a revuálních programů a stala se jednou z ikon tehdy jediné existující televizní stanice RAI. Poválečná Itálie se chtěla především bavit a to jí v hojné míře poskytla právě televize. Delia Scala rozšířila své aktivity o zpěv, herectví a moderování a i když dodnes odborníci pohlížejí skepticky na uměleckou úroveň tehdejšího televizního vysílání, přiznávají, že právě ona byla jednou z průkopnických osobností italské televizní zábavy.

Delia Scala se kromě nově nabyté televizní slávy dostávala na stránky časopisů i díky svému soukromému životu. Jestliže její první nevydařené manželství s řeckým důstojníkem Nikiphorousem Melitsanusem ještě na konci války zajímalo jen málokoho (manželství bylo oficiálně rozvedeno až v roce 1956), její vztah se slavným automobilovým závodníkem Eugeniem Castellottim (1930-1957) plnil přední stránky novin. Castellotti zahynul při pokusu o překonání rychlostního rekordu v Modeně a Delia Scala po jeho tragické smrti dočasně omezila své umělecké aktivity. Brzy se ale před kamery vrátila, dlužno dodat, že se uplatnila i v klasickém divadelním repertoáru (Shakespearův Kupec benátský), proslavila se také muzikálem My Fair Lady, po několikaleté přestávce se v letech 1959-1960 znovu objevila i v několika filmech.

Spolupráci s filmem uzavřela Delia Scala v roce 1960 několika dnes již zapomenutými komediemi, k nimž ji přizvali režiséři Domenico Paolella a Mario Mattoli, později ale znovu hrála v televizi, objevila se například v několika televizních seriálech. V roce 1967 se Delia Scala podruhé provdala, vzala si svého dávného ctitele a fanouška Piera Giannottiho z přímořského letoviska Viareggio. Počátkem sedmdesátých let byla herečce diagnostikována rakovina prsu a po radikálním chirurgickém zákroku se zcela vzdala dalších uměleckých aktivit. Později se sice ještě vrátila na jeviště i před kameru, největší sláva byla ale již jen vzpomínkou a minulostí. Další ránu utrpěla v roce 1982, kdy na infarkt zemřel její manžel Piero Giannotti. Třetím manželem Delii Scaly se v roce 1985 stal podnikatel Arturo Fermura. Ten byl sice významnou osobností v oboru námořní dopravy, ale když v roce 2001 zemřel (opět šlo o zhoubný nádor), nekrology jej uváděly jako manžela kdysi slavné umělkyně. Delia Scala v roce 2002 zaznamenala recidivu svého dávného onemocnění a po opětovném nálezu nádoru se zcela stáhla do soukromí.

Delia Scala zemřela v Livornu 15. ledna 2004 ve věku 74 let. Nikdy sice nedosáhla významnějšího ohodnocení svých aktivit, ale po jejím úmrtí veřejně vystoupil tehdejší italský prezident C. A. Ciampi, který ji v nekrologu označil za jednu z největších osobností v dějinách italské televizní a filmové zábavy.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.