Pierre Blaise

Pierre Blaise

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

29. února, 1952, Moissac, Francie

31. srpna, 1975, Montauban, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1975

Per le antiche scale

Film - Drama

Le grand délire

Film - Drama

Les Noces de porcelaine

Film - Komedie, Drama


1974

Lacombe Lucien

Film - Drama


Archivní záběry

2014

Jean Sebergová

Film - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Od práce lesního dělníka k celosvětové filmové slávě, kterou ovšem ukončila tragická smrt, takový byl krátký život nadějného francouzského herce Pierra Blaise. Narodil se v Moissacu v jižní Francii, kde také vyrůstal a později pracoval v lese jako dřevorubec. Když významný režisér Louis Malle připravoval svůj film LACOMBE LUCIEN (1974), jeho záměrem bylo angažovat do hlavní role neherce. Typově mu odpovídal právě Pierre Blaise, kterého potkal při hledání vhodných exteriérů na jihozápadě Francie.

Pierre Blaise bez jakýchkoliv hereckých zkušeností ztvárnil ve filmu titulní postavu Luciena Lacombe, osmnáctiletého mladíka, který se z nerozvážnosti nechá angažovat pro spolupráci s nacistickými orgány v době německé okupace Francie. Základní myšlenkou filmu LACOMBE LUCIEN bylo demýtizovat permanentně živenou legendu o všeobecné odbojové nátuře všech Francouzů. Citlivé téma učinilo z filmu kontroverzní záležitost, s odstupem času se ale z něj stal významný umělecký počin francouzské kinematografie sedmdesátých let. Již ve své době ale vzbudil celosvětovou pozornost, byl nominován na Oscara a Zlatý glóbus, v Británii získal cenu BAFTA pro nejlepší zahraniční film a Louis Malle obdržel i cenu od Francouzského syndikátu filmových kritiků.

Přirozený herecký výkon Pierra Blaise v roli Luciena Lacombe spolu s mimořádným ohlasem filmu přinesl další nabídky. S Jean Seberg hrál ve filmu VELKÉ POBLOUZNĚNÍ (Le grand délire, 1974), menší roli mu pak nabídl Roger Coggio ve svém příběhu o neobvyklém průběhu oslavy svatebního výročí MANŽELSTVÍ Z PORCELÁNU (Les noces de porcelain, 1974). Dalším velkým hereckým úkolem jej pověřil slavný italský režisér Mauro Bolognini ve svém filmu PO STARÉM SCHODIŠTI (Per le antiche scale, 1975), kde hrál po boku Marcella Mastroianniho a Françoise Fabian (film byl oceněn Zvláštní cenou poroty na festivalu v Locarnu).

Za své první filmové honoráře si Pierre Blaise koupil automobil a léto 1975 trávil u rodičů v jižní Francii. Po jedné venkovské slavnosti chtěl pokračovat v započatém veselí a posilněn alkoholem se vydal za další zábavou. Zatímco před vstupem do světa filmu a festivalů bylo kácení stromů jeho živobytím, nyní jako nadějná herecká hvězda dospěl k tragickému zjištění, že autem se strom porazit nedá… Zahynul 31. srpna 1975 ve věku 23 let nedaleko od svého rodiště.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.