Geneviève Casile

Geneviève Casile

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2020

Hors du monde

Film - Thriller


2014

Dommages collatéraux

Film - Drama


2013

Stíny smrti

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


2012

Oui, šéfe!

Film - Komedie

La Mante religieuse

Film - Drama


2009

Rozchod

Film - Drama, Romantický

Rozvody!

Film - Komedie


2008

A l´Est de moi

Film - Drama


2007

Skutečný viník

Film - Krimi


2006

Pátrací oddělení

Seriál - Krimi

Avril

Film - Drama

Déluge

Film - Krátkometrážní, Drama


2005

Prokletí králové

Seriál - Drama, Historický

Le Promeneur du champ de Mars

Film - Životopisný, Drama


2004

Smrtící řasa

Film - Krimi


1999

Chambre n° 13

Seriál - Thriller


1995

Francouzka

Film - Drama


1990

Lacenaire

Film - Životopisný, Drama

Une fille d'Ève

Film


1986

Catherine

Seriál - Drama


1981

Plaisirs de l'ile enchantée, Les

Film - Hudební


1979

Par devant notaire

Film


1978

Jan Kryštof

Seriál - Drama


1977

Lorenzaccio

Film - Drama


1975

Marie-Antoinette

Seriál - Životopisný, Drama

Ondine

Film - Drama, Romantický, Fantasy


1974

Eugène Sue

Film - Historický


1972

Électre

Film

Les Femmes savantes

Film

Prince travesti, Le

Film


1971

Schulmeister, espion de l'empereur

Seriál - Dobrodružný


1970

Monsieur de Pourceaugnac

Film


1967

Rytíř Bouřka

Seriál - Dobrodružný, Historický


1966

Pirát sedmi moří

Film - Dobrodružný

Tygr sedmi moří

Film - Dobrodružný


1965

Galantní slavnosti

Film - Komedie, Válečný, Historický

Cinna

Film - Drama


1964

Top à...

Seriál - Hudební


1962

Navire étoile, Le

Film


1961

Les Sept péchés capitaux

Film - Komedie, Povídkový


Hostka

2008

Tous au théâtre!

Seriál


2005

Les grands du rire

Seriál - Talk-show


1996

Thé ou café

Seriál - Talk-show


1987

La Nuit des Molières

Seriál - Dokumentární

Životopis

Francouzskou herečku Geneviève Casile proslavily před kamerou role povýšených aristokratek, především ale patří k významným osobnostem francouzského divadla. Narodila se v Boulogne-Billancourt jako Geneviève Vanneufville, její otec Gaston Vanneufville byl stavebním inženýrem, matka Hélene byla dcerou malíře Alfreda Casile (1848-1909), po něm také Geneviève později přijala umělecký pseudonym. Jako mladá dívka se Genevieve věnovala tanci, zdědila také nadání k malování, hlavně ale hrála na klavír. Hru na klavír vystudovala na konzervatoři v Remeši, poté odešla do Paříže a pokračovala ve studiu herectví na Národní konzervatoři dramatického umění.

Jako úspěšná absolventka konzervatoře byla Geneviève Casile přijata do angažmá v Comédie Française, kam ji přizval významný herec a režisér Maurice Escande. Na nejvýznamnější francouzské scéně strávila Geneviève Casile více než třicet let (1961-1993) a odehrála zde desítky slavných rolí. Na počátku své herecké dráhy zaujala především úlohou Roxany v Cyranovi z Bergeracu, velké příležitosti jí nabídl umělecký odkaz francouzských klasiků jako byl Molière (Lakomec, Don Juan, Škola žen, Měšťák šlechticem) nebo Beaumarchais (Figarova svatba), hrála také v Shakespearovi nebo Dostojevském. Kromě Comédie Française hrála i mimo Paříž na divadelních festivalech.

Stejně jako jiní herci spjatí s Comédie Française, tak i Geneviève Casile se před kamerou objevovala jen zřídka. Již počátkem šedesátých let navázala spolupráci s televizí, před filmovou kamerou se mihla poprvé v rámci povídkového projektu SEDM SMRTELNÝCH HŘÍCHŮ (Les sept péchés capitaux, 1962). O něco později se spolu s Antonellou Lualdi stala po boku Gérarda Barraye hlavní ženskou protagonistkou historických dobrodružných filmů POD VLAJKOU TYGRA (Il grande colpo di Surcouf, 1966) a PIRÁT SEDMI MOŘÍ (Surcouf, eroe dei sette mari, 1966), které byly ve své době velmi úspěšné.

Častěji ale hrála v televizi, v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let ostatně nenatočila ani jeden film. V televizi účinkovala v adaptacích klasických literárních předloh (NA VĚTRNÉ HŮRCE – Les hauts de Hurlevent, 1968), zajímavé příležitosti jí přinesla také televizní zpracování divadelních her. Zmínku si zaslouží především její účast v historických seriálech; královnu Isabellu Anglickou hrála v PROKLETÝCH KRÁLÍCH (Les rois maudits, 1972), její kreace chladných vysoce postavených žen vyvrcholily titulní rolí popravené francouzské královny v seriálu MARIE ANTOINETTA (1975).

V roce 1993 opustila Geneviève Casile stálé angažmá v Comédie Française (získala zde čestné členství), její aktivity ale pokračovaly velkými rolemi stárnoucích žen na různých pařížských jevištích (Vějíř Lady Windermerrové od Oscara Wilda), vystupovala také na slavném divadelním festivalu v Avignonu. Za vedlejší roli v Maupassantově Miláčkovi (v divadle Théâtre Antoine) získala v roce 1998 prestižní Molierovu cenu. Spolupráci s filmem obnovila po dlouhých letech rolí matky titulního hrdiny ve filmu o slavném pařížském zločinci LACENAIRE (1990). Podobnými úkoly v podobě maminek hlavních hrdinů se zatím naposledy připomněla ve filmech ROZCHOD (Partir, 2009) a ROZVODY (Divorces!, 2009).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.