Patty Shepard

Patty Shepard

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1988

Slimáci

Film - Horor

Al filo del hacha

Film - Horor, Thriller


1987

Descanse en piezas

Film - Horor


1986

Banter

Film - Drama


1982

Los diablos del mar

Film - Dobrodružný


1980

Todos me llaman 'Gato'

Film - Drama


1976

Curro Jiménez

Seriál - Dobrodružný, Romantický, Historický

La ciutat cremada

Film - Drama, Historický


1974

Jestli se rozzlobíme, budeme zlí

Film - Komedie, Akční

Là dove non batte il sole

Film - Dobrodružný, Komedie, Western, Akční

Refugio del miedo, El

Film - Sci-Fi, Drama

Talón de Aquiles, El

Film - Krimi

Las violentas

Film - Krimi


1973

La tumba de la isla maldita

Film - Horor

Un hombre llamado Noon

Film - Western

Ella

Film - Drama

El asesino está entre los trece

Film - Mysteriózní, Thriller

Jaro, které přineslo smrt

Film - Drama

Ragazza di Via Condotti , La

Film - Krimi, Thriller

Casto varón español, Un

Film - Komedie, Drama


1972

Můj milovaný vrah

Film - Krimi, Thriller

Dům bez hranic

Film - Drama

El monte de las brujas

Film - Horor, Thriller

Timanfaya

Film - Drama


1971

Petrolejářky

Film - Komedie, Western

Walpuržina noc

Film - Horor

A mí las mujeres ni fu ni fa

Film - Komedie, Muzikál

Escalofrío diabólico

Film - Horor

Techo de cristal, El

Film - Horor, Mysteriózní, Drama


1970

Hrůzné zrůdy

Film - Horor, Sci-Fi

Veinte pasos para la muerte

Film - Western

Golpe de mano (Explosión)

Film - Válečný, Drama


1969

Panteras se comen a los ricos, Las

Film - Komedie

¿Por qué te engaña tu marido?

Film - Komedie

Un, dos, tres, al escondite inglés

Film - Muzikál

Carola de día, Carola de noche

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1968

Sharon vestida de rojo

Film - Krimi, Drama

Tinto con amor

Film - Komedie


1967

Lucky, el intrépido

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční

Cita en Navarra

Film

The Fickle Finger of Fate

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní


1966

La ciudad no es para mí

Film - Komedie


Neznámy rok

Cruzada en la mar

Film

Životopis

Patty Shepard spatřila poprvé světlo světa v USA, dne 1. října 1945, ve městě Greenville v Jižní Karolíně. Celým jménem Patricia Moran Shepard, dostává své křestní jméno po matce. Mládí prožila Patty v Americe a když jí bylo 18 let, přestěhovala se její rodina do Španělska, neboť její otec byl důstojníkem letectva Spojených států a byl převelen na americkou vojenskou základnu Torrejón de Ardoz, jako náčelník oddělení řízení. Ve Španělsku už Patty zůstává nastálo a do USA se již nikdy nevrátila (na rozdíl od své mladší sestry). Mladší sestra Patty je americká herečka Judith Chapman (*15.11.1951). Ta je známá především díky nezáživným televizním seriálům  MLADÍ A NEKLIDNÍ a TAK JDE ČAS. Ztvárnila také několik různých postav v seriálu TO JE VRAŽDA, NAPSALA.

Ve světě filmu, se Patty prosadila v sedmdesátých letech minulého století, zejména ve Španělsku a Itálii. Patty ve Španělsku vystudovala filozofii a její krásu nemohli přehlédnout filmaři, kteří jí obsadili do mnoha televizních reklam. Tou nejznámější je asi reklama na brandy, kde Patty ukazuje svůj mladistvý šarm s láhví v ruce.

Herecký debut zažila Patty roku 1966 v komedii LA CIUDAD NO ES PARA MÍ. V roce 1967, se Patty seznámila při natáčení filmu CITA E NAVARRA, se španělským hercem Manuelem de Blasem (*12.4.1941). Po natáčení se rozcházejí jako přátelé, ale znovu se setkávají u natáčení filmu z období španělské občanské války CRUZADA EN LA MAR (1968). Jak vzpomíná Manuel: „Tentokrát, když skončilo natáčení, šli jsme každý opět svou cestou, ale ne na dlouho. Sotva jsme vyšli na ulici políbili jsme se a oba se zamilovali. Přestěhovali jsme se k sobě a krátce poté jsme se vzali".  Manželství jim vydrželo od roku 1967 až do smrti Patty v roce 2013. Na manžele ze showbyznysu téměř neuvěřitelný výkon, 45 let. Společně mají syna Davida, který se narodil v roce 1969. Patty a Manuel se společně objevili v mnoha filmech jako například CRUZADA EN LA MAR (1968), LOS MONSTRUOS DEL TERROR (1970), LA CURIOSA (1973) či horor SLUGS, MUERTE VISCOSA (1988).

Hned na počátku kariéry Patty, přišel nucený rozchod s rodinou. V červnu roku 1967 dostává otec Patty a Judith nařízeno, aby se okamžitě vrátil do své země a zaujal post na hlavní základně Randolph Air Force v Texasu. Rodina se vrací do USA, ale Patty s představou budoucnosti u filmu, zůstává v Madridu. Mladší Judith je teprve 16 let, ale už se také objevila ve filmu. Rolí ve westernu SETTE DONNE PER I  MACGREGOR okusila film a chtěla po vzoru sestry zůstat. Jako mladistvá však poslechne rodiče a vrací se do USA.

Patty hrála téměř ve všech žánrech, od komedie k hororu, včetně thrillerů, romantiky či spaghetti westernů. Kritika ale neměla slitování s těmito produkty, a to i přes osvěžující přítomnost mladé Patty. V této době se Patty rozchází z důvodu názorových neshod se svým manažerem Enriquem Herrerosem (1903-1977). Nyní se začínají pro Patty objevovat ambicióznější filmy. Roku 1971 hrála ve westernové komedii, která je hlavně přehlídkou ženské krásy (Brigitte Bardot, Claudia Cardinale, Teresa Gimpera). Film se jmenuje LES PÉTROLEUSES (PETROLEJÁŘKY) a Patty zde hrála Petite Pluie jednu ze čtyř sester Brigitte Bardot (ostatní jsou Emma Cohen, Teresa Gimpera a France Dougnac).  Ve stejném roce se objevila v roli učitelky v giallo snímku MIO CARO ASSASSINO. Komediálnější roli se kterou byla Patty spokojena je Lupe ve westernu EL MÁS FABULOSO GOLPE DEL FAR-WEST (1972).

Paul Naschy byl po celá léta nesporný mistr španělské hororové kinematografie a v jeho filmech si Patty také zahrála. Prvním hororem Naschyho s účastí Patty, byl roku 1970 již zmiňovaný snímek LOS MONSTRUOS DEL TERROR. Poté jsou to další jako například LA NOCHE DE WALPURGIS (1971).

V roce 1974 hrála Patty ve filmu, který jí asi nejvíce proslavil u českého diváka. Jednalo se o klasickou komedii dvojice Terence Hill a Bud Spencer, ALTRIMENTI CI ARRABBIAMO (JESTLI SE ROZZLOBÍME, BUDEME ZLÍ). Terence a Bud získali za tento film roku 1975 „Bambi Awards" a krásná Patty za roli Lizy skončila v paměti mnoha mužů po celé Evropě.

Zajímavý osud má film PRIMAVERA MORTAL (1973). Zde hrála Patty v roli Carminy Rigol a z důvodů ekonomických, politických i administrativních se tento španělsko-jugoslávský film dočkal premiéry až roku 1980.

Patty se objevila také na televizní obrazovce. Čtvrtý díl populárního španělského seriálu o legendárním španělském zbojníkovi, CURRO JIMENÉZ, byl pro Patty příležitostí ke ztvárnění role Milady. Díl se jmenoval AQUÍ DURMIO CARLOS III a měl premiéru 20. března 1977.

Poslední rolí Patty byla Laura Simmons vhororu A FILO DEL HACHA (1988). Poté se Patty se světem filmu rozloučila. Za svou více než dvacetiletou kariéru ztvárnila Patty téměř padesát rolí a většinou se jednalo o smyslné a krásné ženy. Nahota nebyla hlavním artiklem Patty, její hlavní „zbraní" byly hluboké modré oči.

Patty zemřela 3. ledna 2013 v Madridu ve věku 67 let na následky srdečního infarktu, ve svém domě v Madridu.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.