Anita Caprioli

Anita Caprioli

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Vypravečka

11. prosince, 1973, Vercelli, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Deer Girl

Film


2021

Non mi uccidere

Film - Horor

Sorelle per sempre

Film - Životopisný, Drama

Ridatemi mia moglie

Seriál - Komedie

Vita da Carlo

Seriál - Komedie


2020

Predátoři

Film - Komedie

Vera de verdad

Film - Mysteriózní, Drama


2019

Šampion

Film - Komedie, Drama

Liberi tutti

Seriál - Komedie


2017

Diva!

Film - Dokumentární


2014

Una Ferrari per due

Film - Komedie

La strada dritta

Film - Drama


2013

La prima neve

Film - Drama


2012

Immaturi - Il viaggio

Film - Komedie


2011

Corpo celeste

Film - Drama

Nedospělí

Film - Komedie

Interno giorno

Film - Drama

Meu Pais

Film - Drama


2010

Cocapop

Film - Drama


2009

Good Morning, Aman

Film - Drama

Je suis venu pour elle

Film - Drama

Non pensarci, la serie

Seriál - Komedie, Drama


2008

Bláznivé lásky

Seriál - Komedie, Romantický

Démoni Petrohradu

Film - Drama

Si può fare

Film - Komedie

All Human Rights for All

Film - Drama


2007

Nemysli na to

Film - Komedie, Drama


2006

Nezapomeň

Film - Drama

Jeden ze dvou

Film - Komedie


2005

Manuale d'amore

Film - Komedie, Drama, Romantický

Cielo e terra

Film - Válečný

La guerra di Mario

Film - Drama

Vlny

Film

Sacco & Vanzetti

Film - Drama, Historický


2004

Cime tempestose

Film - Drama


2003

Můžeme snad za to?

Film - Komedie


2002

L'altra donna

Film

Sorriso di Diana, Il

Film - Krátkometrážní

Sei come sei

Film - Komedie


2001

Vajont - šílenství mužů

Film - Katastrofický, Drama

Santa Maradona

Film - Komedie


2000

Denti

Film - Komedie, Drama, Romantický

L'uomo della fortuna

Film


1999

Senza movente

Film - Drama

Tre addii

Seriál - Thriller

Venti

Film


1998

Žena z vlaku

Seriál

Donne in bianco

Film


1997

Fuochi d'artificio

Film - Komedie

Tutti giù per terra

Film


Hostka

1993

Quelli che... il calcio

Seriál - Hudební, Komedie, Sportovní, Talk-show


Vypravečka

2007

Vogliamo anche le rose

Film - Dokumentární

Životopis

Anita Caprioli se narodila 11. prosince 1973 ve Vercelli (oblast mezi Milánem a Turínem). V dětství se věnovala osm let baletu, ale již při každém učení se textů do školy, cítila, že by se ráda herectví věnovala. Jelikož její rodina hodně navštěvovala divadla a matka byla divadelní herečkou, měla později ve své rodině oporu při výběru povolání. Poprvé stála na jevišti ve svých sedmi letech.

Po studiu herectví v Miláně se roku 1991 Anita odstěhovala do Říma, kde se účastnila seminářů a studovala dramatickou školu Beatrice Bracco. Po dokončení odešla v roce 1995 do Londýna, kde se účastnila několika workshopů pod vedením Andrea Brookse. Tento divadelní režisér jí také obsadil v Goldoniho hře LOCANDIERA. V devadesátých letech se úspěšně objevovala na divadelních prknech ve hrách jako, CERCHIO DI GESSO DEL CAUCASO, LA LOCANDIERA, či IL BERRETTO A SONAGLI.

Ve filmu Anita debutovala ve snímku, Davide Ferraria, TUTTI GIU PER TERRA (1997), v roli Beatrice, jedné z dívek, které svádí hlavního hrdinu, ač je stále pannou. Od té chvíle, již šla herecká hvězda Anity na křivce popularity stále jen směrem vzhůru. Popularitu jí přináší jak filmová, tak televizní tvorba. Televizní miniseriál LA DOONA DEL TRENO (ŽENA Z VLAKU) – 1998 a její role Gemmy jsou toho důkazem. Další úspěšnou televizní tvorbou, je například L'ALTRA DONNA (2002), CIME TEMPESTOSE (2004), či SACCO & VANZETTI (2005).

Filmové plátno nám pak Anitu nabízí v mnoha úspěšných rolích. Gabrile Salvatores využil Anitu pro roli Mary ve filmu DENTI (2000) a film uspěl na filmovém festivalu v Benátkách. Roku 2001, jako Ancilla, hrála Anita v dramatu VAJONT – LA DIGA DEL DISONORE o katastrofě u hory Mont Toc. Povedenou komedií je SANTA MARADONA (2001), kde hrála se Stefanem Accorsim. Velmi úspěšná komedie MA CHE COLPA ABBIAMO NOI (MŮŽEME SNAD ZA TO?) od Carla Verdoneho, měla i díky Anitě v roce 2003 hvězdné obsazení. Anita zde hrála dívku, která má problémy s bulimií. Jako Adriana Cutolo, pak hrála ve snímku s mnoha oceněními a nominaceni LA GUERRA DI MARIO (2006). Malebná hudba Ennia Morriconeho doprovází historický film I DEMONI DI SAN PIETROBURGO (DÉMONI PETROHRADU), kde se Anita představila jako Aleksandra. V roce 2011 natočil Paolo Genovese úspěšnou komedii IMMATURI a o rok později přišel s pokračováním IMMATURI - IL VIAGGIO. Oba díly získali nominace jako nejlepší komedie a nejlepší hudba. Anita je zde v roli Eleonory jednou z hlavních hrdinek.

V rovněž v italském dabingu má Anita své místo a uvést lze například hlas královny Gorgo (Lena Headey) v historickém velkofilmu 300: BITVA U THERMOPYL. V roce 2003 obdržela Anita na Sannio Film Festu, jako nový ženský herecký objev, cenu „Golden capital“. Roku 2008 patřila mezi ty, kteří díky komedii SI PUO FARE (2008), získali na Rome Film Festu ocenění „L.A.R.A. Award - Special Mention“. Stříbrná stuha, je ocenění, které uděluje italský národní svaz filmových novinářů a Anita byla na tuto cenu zatím nominována dvakrát. Roku 2008 to bylo za roli Michely Nardini v komediálním dramatu NON PENSARCI (NEMYSLI NA TO) – 2007 (snímek vyšel i u nás na DVD v roce 2011) a v roce 2011 pak za roli Rity v dramatu CORPO CELESTE (2011). Role Rity, jí také přinesla o rok později nominaci na „David di Donatello Awards“. V roce 2012 také zvítězila na Giffoni Film Festivalu a odnesla si „Giffoni awards“.

Anita je jednou z novodobých italských hereček, která dokáže exportovat i za hranice své země svůj talent, svůdnost a italskou krásu. Dnes je skutečnou hvězdou italské kinematografie. V jednom rozhovoru na dotaz co pro ni znamená ženskost, odpověděla: „když si vzpomenu na slovo ženskost, vybaví se mi čistá bílá barva“. K tomu lze jen dodat, že Anita je v tom případě klasickým úkazem bílé barvy.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.