Clemente Fracassi

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista

Filmografie

Režisér

1955

Andrea Chénier

Film - Drama


1953

Aida

Film - Hudební, Drama, Historický


1952

Sensualità

Film - Drama


1950

Romanticismo

Film - Komedie


Scenárista

1955

Andrea Chénier

Film - Drama


1953

Aida

Film - Hudební, Drama, Historický

Životopis

Italský režisér Clemente Fracassi vytvořil po druhé světové válce několik zajímavých filmových počinů, uplatnil se také jako scénárista a producent. Narodil se ve starobylé Cremoně v severní Itálii a původně vystudoval práva, tomuto oboru se ale nikdy nevěnoval a již ve třicátých letech začal pracovat u filmu. Jako asistent režie je poprvé podepsán pod filmem DOKUMENT (Il documento, 1939) režiséra Maria Cameriniho; s ním a s dalšími režiséry se v dalších letech podílel i na vzniku dalších vesměs nenáročných titulů té doby, za druhé světové války se začal uplatňovat i jako producent.

Jako režisér realizoval Clemente Fracassi jen čtyři filmy, takže jej lze těžko identifikovat s některým proudem poválečné italské kinematografie, svým způsobem ale navazoval na práci Carmina Gallone, tvůrce romantických a hudebních filmů často s literární předlohou. Fracassiho filmovým debutem byla adaptace divadelní hry ROMANTIKA (Romanticismo, 1950) s předválečnými hvězdami Clarou Calamai a Fosco Giachettim v hlavních rolích, Marcella Mastroianniho pak angažoval do svého druhého filmu SMYSLNOST (Sensualità, 1952). Se začínající Sophií Loren na filmové plátno převedl Verdiho operu AIDA (1953). Tento film patřil ve své době k velmi úspěšným a v italských kinech jej vidělo přes pět miliónů diváků. Ve francouzsko-italské koprodukci pak Fracassi realizoval životopisný film o francouzském revolucionáři ANDREA CHENIER (1955).

ANDREA CHENIER byl poslední film, jímž se Fracassi divákům představil jako režisér, od té doby se uplatňoval již jen jako filmový producent. Pomohl tak na svět například několika významným filmům Federica Felliniho (SLADKÝ ŽIVOT – La dolce vita, 1960; 8 ½, 1963; GIULIETTA A DUCHOVÉ – Giulietta degli spiriti, 1965). Koncem šedesátých let se Clemente Fracassi ze světa filmu vytratil; zemřel v Římě 2. února 1993 ve věku 75 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.