Madeleine Lebeau

Madeleine Lebeau

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1967

La Bouquetière des innocents

Film


1966

Allô Police

Seriál - Krimi


1965

Desafío en Río Bravo

Film - Western

Vuelta, La

Film


1964

Angelika, markýza andělů

Film - Dobrodružný


1963

Osm a půl

Film - Komedie, Drama, Fantasy


1959

Le Chemin des écoliers

Film - Válečný, Drama

Vous n'avez rien à déclarer ?

Film - Komedie


1958

La Vie à deux

Film - Komedie


1957

Pařížanka

Film - Komedie


1956

Země, odkud přicházím

Film - Hudební, Komedie, Fantasy


1955

Napoléon

Film - Drama

La pícara molinera

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama

Cadet Rousselle

Film - Dobrodružný, Komedie

Quai des blondes

Film - Krimi


1953

Légère et court vêtue

Film - Komedie

Aventurière du Tchad, L'

Film

Rires de Paris

Film - Krimi, Drama

Mandat d'amener

Film


1952

Fortuné de Marseille

Film


1951

Paris chante toujours!

Film

Dupont Barbès

Film


1950

Klec ze zlata

Film - Krimi, Drama

Et moi j'te dis qu'elle t'a fait d'l'oeil!

Film - Komedie, Drama


1948

Secret de Monte-Cristo, Le

Film


1947

Chouans, Les

Film


1944

Music for Millions

Film - Komedie, Muzikál


1943

Paris After Dark

Film - Válečný


1942

Casablanca

Film - Válečný, Drama, Romantický

Gentleman Jim

Film - Komedie, Životopisný, Drama


1941

Brána ke štěstí

Film - Drama, Romantický


1939

Jeunes filles en détresse

Film - Drama


Archivní záběry

2015

I, Dalio

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Jméno Madeleine Lebeau českým divákům mnoho neřekne, její tvář ale známe ze slavné americké Casablancy i z romantické série o Angelice, točila také s Fellinim. Narodila se na pařížském předměstí Antony, prameny se ale liší v datu jejího narození, vzhledem k dataci prvního sňatku je ale pravděpodobně, že se tak stalo v roce 1921. Právě díky prvnímu manželovi pronikla do světa šoubyznysu, když se v roce 1938 provdala za herce Marcela Dalia (1900-1983).

Krátce po sňatku se Madeleine dostala ke své první filmové roli a debutovala bezejmennou úlohou v dramatu DĚVČATA V NESNÁZÍCH (Jeunes filles en détresse, 1939). Vzápětí ale došlo k přerušení její kariéry ve Francii, protože manžel Marcel Dalio byl židovského původu a na počátku války uprchl do zahraničí. Madeleine spolu s ním odjela napřed do Portugalska, kde získali vízum do Chile. Cestou se ale v Mexiku dozvěděli, že zakoupená víza jsou falešná a museli požádat o azyl v Kanadě. Odtud se pak dostali do Spojených států, kde díky Daliovým kontaktům mohli pokračovat v herecké práci spolu s dalšími francouzskými umělci, kteří hledali v Hollywoodu útočiště před německou expanzí v Evropě.

V Americe hrála Madeleine Lebeau poprvé ve filmu BRÁNA KU ŠTĚSTÍ (Hold Back the Dawn, 1940), zásadním způsobem se v její filmografii vyjímá již zmíněná CASABLANCA (1942), kde hrála milenku hlavního hrdiny Ricka (Humphrey Bogart). V Americe pak natočila další tři filmy, posledním z nich byl muzikál HUDBA PRO MILIÓNY (Music for Millions, 1944). Po válce se vrátila do Francie, tentokrát již ale sama, protože s Daliem se rozvedla v roce 1942. V Americe užívala Madeleine upravené příjmení ve formě Le Beau; takto rozdělené jméno totiž budilo zdání šlechtického původu a jakákoliv případná souvislost s modrou krví byla ve Státech vždy automatickou vstupenkou do lepší společnosti.

K práci před kamerou se vracela především v historických kostýmech (ŠUANI – Les chouans, 1946; KADET ROUSSELLE – Cadet Rousselle, 1954; NAPOLEON – Napoléon, 1955), objevila se také v britském filmu ZLATÁ KLEC (Cage of Gold, 1950), vidět ji bylo možno i jako lékárnici v dodnes oblíbeném vánočním filmu ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM (Le pays d′ou je viens, 1956), po boku začínající Brigitte Bardot hrála v PAŘÍŽANCE (Une parisienne, 1957). Příležitostně nacházela uplatnění i v divadle a například v polovině 50. let hrála na scéně Théâtre des Ambassadors.

Počátkem šedesátých let začal věhlas Madeleine Lebeau postupně slábnout, zmínku si ale zaslouží Felliniho film 8 ½ (1963), i když tady se jen mihla. Ve filmu ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964) se objevila v menší roli vévodkyně de Montpensier, u níž titulní hrdinka hledala podporu v žádosti o milost pro svého vězněného manžela Peyraca. Své poslední dva filmy bez většího významu natočila Madeleine Lebeau ve Španělsku, pak se ještě objevila ve francouzské televizi.

V roce 1988 se podruhé provdala za italského scénáristu Tullia Pinelliho (1908-2009), jehož proslavila spolupráce s Fellinim.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.