Michel Le Royer

Michel Le Royer

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1999

La traversée du phare

Film - Drama


1997

Un coup de baguette magique

Film


1996

Nouvelle tribu, La

Seriál


1991

Cas de divorce

Seriál - Drama


1990

Marianne 1ère

Seriál - Animovaný


1989

Regulus 93

Film

Molierissimo

Seriál - Animovaný


1981

Le mari, la femme et le cosmos

Film - Komedie


1977

Famille Cigale, La

Seriál


1974

Un curé de choc

Seriál - Komedie


1973

Les Confidences érotiques d'un lit trop accueillant

Film

Témoignages

Seriál - Krimi, Thriller


1971

La Possédée

Film - Drama

Voyageur des siècles, Le

Seriál

Face aux Lancaster

Seriál - Drama


1970

Mort de Danton, La

Film - Drama, Historický


1968

Bal des voyous, Le

Film - Komedie


1967

Harém

Film - Komedie, Krimi, Drama


1966

Korzáři

Seriál - Dobrodružný, Historický


1965

Don Juan

Film - Komedie, Drama

Train bleu s'arrête 13 fois, Le

Seriál - Dobrodružný


1964

Dernier tiercé, Le

Film

Elle est à tuer

Film - Krátkometrážní


1963

Zámek ve Švédsku

Film - Komedie

Un soir... par hasard

Film - Dobrodružný, Krimi, Thriller, Akční

Chevalier de Maison Rouge, Le

Seriál


1962

Petits matins, Les

Film - Komedie

Othello

Film - Drama, Romantický

La Fayette

Film - Válečný, Drama


1961

Riviera-Story

Film - Romantický


1960

Cyrano de Bergerac

Film


1959

Gala de l'union

Seriál


1955

Kouzelné městečko

Film - Komedie


1953

Svatoušek

Film - Drama


Host

1994

Vincent à l'heure

Seriál - Talk-show


1961

Age tendre et tête de bois

Seriál - Hudební


1956

En direct de...

Seriál - Dokumentární

Životopis

Ačkoliv patřil Michel Le Royer k atraktivním tvářím francouzského herectví, jeho filmografie je početně minimální, zviditelnily jej ale velké role v televizních seriálech. Pochází ze severofrancouzského venkova, narodil se ve vesnici Courrages v Normandii, jeho otec byl elektrotechnickým inženýrem. Michel chtěl být původně veterinářem, po válce nakonec ale zamířil do Paříže s touhou hrát divadlo. A jak už to bývá, s minimálním pochopením rodičů.

Herectví studoval na konzervatoři s později slavnými spolužáky jako byli J. P. Belmondo, B. Cremer nebo J. P. Marielle. V této společnosti talentovaných mladých mužů podlehl Le Royer skepsi a o svých vlastních kvalitách nebyl příliš přesvědčen. Jisté nadání ale nakonec prokázal a i díky své pohledné tváři konzervatoř úspěšně dokončil. Kromě počátečních zkušeností v divadlech získal i první příležitosti před kamerou a mihnul se ve filmech PÁNBŮH BEZ VÍRY (Le bon Dieu sans confession, 1953) nebo KOUZELNÁ VESNICE (Village magique, 1955). V roce 1954 se oženil, manželství s Marií-José Valsain-Laurent však skončilo po dvou letech rozvodem.

Důležitou etapou v Le Royerově herecké kariéře bylo angažmá v Comédie Française, i když se zde zdržel jen několik málo let a odehrál několik stěžejních rolí francouzského klasického repertoáru. Jedinou hlavní roli ve filmu dostal v životopisném snímku LAFAYETTE (1961), později se objevil již jen v menších úlohách ve feministické road-movie ČASNĚ ZRÁNA (Les petit matins, 1962) nebo ve válečné komedii ŽIVOT NA ZÁMKU (La vie dans le château, 1965). Mezitím začal spolupracovat i s televizí a důležité úkoly na něj čekaly v televizních adaptacích slavných divadelních her (CYRANO DE BERGERAC, 1960; OTHELLO, 1962). Druhé manželství uzavřel v roce 1965 s herečkou Christianou Nussbaum, tentokrát měl svazek delší trvání a rozvod se konal po jedenácti letech.

Práce v televizi znamenala pro Le Royera především setkání s významným režisérem Claudem Barmou, který jej pak obsadil do hlavních rolí svých dvou historických seriálů RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Le chevalier de Maison Rouge, 1963) a KORZÁŘI (Corsaires et flibustiers, 1967). Tyto dobrodružné seriály s nádechem romantiky sklidily úspěch i mimo Francii a Michel Le Royer se stal známou tváří v celé západní Evropě. Práce před kamerou však pro něj nebyla stěžejní, nadále se věnoval divadlu, v 60. letech to bylo především Théâtre Hébertot, vystupoval také na divadelních festivalech. Velké příležitosti mu přinášely zásadní role v historických kostýmech (Danton aneb Smrt republiky, Orlík, Cyrano de Bergerac, Kapitán Fracasse, Hrbáč, Ruy Blas), nevyhýbal se ale ani odlehčenému komediálnímu žánru (Mirandolína, Báječný paroháč).

Příležitostná další práce pro televizi zůstává v Le Royerových aktivitách zcela podružná, připomeňme alespoň další skutečnou historickou postavu, tentokrát proslulého svůdníka Casanovy, kterou ztvárnil ve Vadimově seriálu NOVÉ POKOLENÍ (La nouvelle tribu, 1996). Le Royerovy aktivity na jevišti posledních let jsou spojeny s pařížským divadlem Théâtre du Nord-Ouest, kde exceloval ve shakespearovském repertoáru (Hamlet, Romeo a Julie). Kromě toho vede vlastní hereckou školu v Lyonu, jeho současnou životní partnerkou je podnikatelka v oblasti kosmetiky, Frédérique de Mortin.

Důležitou součástí práce Michela Le Royera je i práce s hlasem. Zahraniční herce z Itálie, Německa a samozřejmě i USA daboval ve filmech již od padesátých let, jeho hlasem k divákům promlouvali Warren Beatty, Terence Hill, Giuliano Gemma, Omar Sharif nebo Klaus Kinski. Značně vytížen byl později v devadesátých letech dabingem televizních seriálů, slyšet jej diváci mohli i z animovaných filmů a seriálů.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.