Patricia Viterbo

Patricia Viterbo

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1967

Dva na cestě

Film - Komedie, Road movie, Drama, Romantický

Hell Is Empty

Film - Krimi, Drama


1966

Judoka, agent secret, Le

Film

Sale temps pour les mouches

Film


1965

You Must Be Joking!

Film - Komedie


1964

Gros bras, Les

Film - Komedie

Les Gorilles

Film - Komedie

Laissez tirer les tireurs

Film

Les Sentiers de la haine

Film - Western

Lucky Jo

Film - Komedie, Krimi

Donde tú estés

Film - Drama

Requiem pour un caïd

Film

Ces dames s'en mêlent

Film


1963

Des frissons partout

Film - Komedie, Krimi, Akční

Životopis

„Neumím plavat“, taková byla poslední slova tragicky zemřelé herečky Patricie Viterbo, která před sebou měla slibně se rozvíjející filmovou kariéru, přímo při natáčení se však utopila uvězněná v autě v řece Seině pod Eiffelovou věží. Narodila se na pařížském předměstí Vésinet a koncem padesátých let se začala prosazovat v modelingu, stala se jednou z tváří firmy Dior, snažila se prorazit také jako zpěvačka.

Z předváděcích mol a světa módních přehlídek nebyla dlouhá cesta k filmu a v roce 1964 se začala uplatňovat před kamerou. Za svou krátkou kariéru stihla natočit čtrnáct filmů, jednou linií byly špionážní příběhy s Eddie Constantinem (NECHTE STŘELCE STŘÍLET – Laissez tirer les tireurs, 1964; DÁMY SE PŘIPOJÍ – Ces dames s′en mêlent, 1965), druhou částí její tvorby byl komediální žánr, hrála například ve dvou filmech s populárním komikem Darry Cowlem (GORILY – Les gorilles, 1964). Možnosti Patricie Viterbo stát se mezinárodně slavnou herečkou byly však limitovány nepříliš vysokými kvalitami filmů, v nichž hrála, a dočasnou popularitu získala jen ve Francii.

Kromě práce ve Francii dostala příležitost i od zahraničních producentů, jeden film natočila v Británii, hlavní ženskou roli ztvárnila v italském westernu CESTA K NENÁVISTI (Il piombo e la carne, 1966), v menší roli přítelkyně hlavní hrdinky (Audrey Hepburn) se objevila i ve filmu DVA NA CESTĚ (Two for the Road, 1967). Znovu v britské produkci a s mezinárodním obsazením pak hrála ve filmu HELL IS EMPTY (1967), francouzský film KOMISAŘ SAN ANTONIO (Sale temps pour les mouches, 1966) se kvůli problémům s producenty dostal do kin až po dvou letech.

Poslední prací Patricie Viterbo byl opět špionážní film TAJNÝ AGENT S JUDO PRŮPRAVOU (Le judoka agent secret, 1966). Jedna scéna předepisovala rychlou jízdu autem na nábřeží Seiny a nikoho z přítomných nenapadlo, že by se mohlo něco stát, ostatně sama Patricia Viterbo si ani nepřipustila nutnost záskoku a těsně před zapnutím kamery pronesla s úsměvem svá poslední slova „Neumím plavat.“ Listopadovým deštěm smáčené nábřeží se však stalo pastí, auto ve velké rychlosti dostalo smyk a sjelo do Seiny. Spolu s ní v autě jel herec Henri Garcin (*1929), kterému se podařilo z topícího se vozu uniknout a byl pak hospitalizován v nemocnici. Filmový štáb pak s hrůzou přihlížel, jak se Patricia Viterbo zoufale snaží otevřít dveře auta. Přítomní potápěči pak sice vůz vylovili, oživovací pokusy však byly zcela marné. Patricia Viterbo zemřela ve věku 24 let a pohřbena je na malém hřbitově ve Vésinet.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.