Eva Renzi

Eva Renzi

Osobnostcsfd.cz

Herečka

3. listopadu, 1944, Berlín, Berlin, Německá říše

16. srpna, 2005, Berlín, Berlin, Německo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1997

Bruit d'amour et de guerre

Film


1995

Inspektor Balko

Seriál - Krimi


1994

Ve jménu zákona

Seriál - Krimi, Drama

Gerichtsreporterin, Die

Seriál


1993

Sylter Geschichten

Seriál - Drama


1989

Peter Strohm

Seriál - Thriller


1987

Das Erbe der Guldenburgs

Seriál - Drama

Waldhaus

Seriál


1986

Manuel

Film


1985

Il mondo dell'orrore di Dario Argento

Film - Dokumentární, Horor


1981

La Fille prodigue

Film - Drama


1980

Papa Poule

Seriál - Komedie


1975

Ohnmächtige Pferd, Das

Film - Komedie


1974

Blaue Palais, Das

Seriál - Sci-Fi


1971

Das Messer

Seriál - Krimi, Thriller, Akční

Primus

Seriál - Dobrodružný


1970

Místo činu

Seriál - Krimi, Drama

Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní, Thriller

La morte risale a ieri sera

Film - Krimi

Appuntamento col disonore

Film - Drama

Beiß mich, Liebling

Film - Horor, Komedie

Taste of Excitement

Film - Krimi


1968

Negresco - Eine tödliche Affäre

Film - Krimi, Thriller, Drama, Romantický

The Pink Jungle

Film - Dobrodružný, Komedie

Eine Frau sucht Liebe

Film - Krimi, Drama


1967

Grand dadais, Le

Film - Drama


1966

Pohřeb v Berlíně

Film - Thriller, Drama

Playgirl

Film - Drama


1965

Doktor Murkes gesammelte Nachrufe

Film - Drama


Hostka

1999

Beckmann

Seriál - Dokumentární, Talk-show


Archivní záběry

2016

FantastiCozzi

Film - Dokumentární

Životopis

Německá herečka Eva Renzi neměla v mládí úplně jasno o své budoucnosti, spíše dílem náhod se ve druhé polovině šedesátých let stala filmovou hvězdou celoevropského významu, ale protože hrála jen krátce a v titulech bez vyšších uměleckých hodnot, dodnes se na ni spíše zapomnělo. Narodila se v Berlíně, její otec ale pocházel z Dánska a podnikal v oboru výroby majonézy, matka byla Francouzka. Evelyne Renziehausen, později zkráceně jako Eva Renzi, začala v sedmnácti letech studovat herectví na filmové škole ateliérů UFA, počátkem šedesátých let se začala uplatňovat v divadle. I když jí první recenze přiznaly i jistou dávku talentu, proslula především svými půvaby a živila se také jako modelka.

Pro svět filmu ji objevil režisér Will Tremper, který ji přidělil hlavní roli v příběhu dívky, která v ulicích Berlína hledá lásku (PLAYGIRL, 1966). Při tomto natáčení se setkala se švýcarským a celoevropsky úspěšným hercem Paulem Hubschmidem (1917-2001), který se pak v roce 1967 stal jejím manželem. Hubschmid také adoptoval Evinu nemanželskou dceru Anouschku (*1964), o jejímž skutečném otci Eva nikdy nemluvila. Vzápětí přišly i nabídky k filmování ze zahraničí, velkou příležitost dostala ve společnosti Michaela Caina v britském špionážním příběhu POHŘEB V BERLÍNĚ (Funeral in Berlin, 1966), ve francouzském filmu VELKÝ ŤULPAS (Le grand dadais, 1967) hrála hlavní ženskou roli po boku Jacquese Perrina.

Ženské pohlaví pak Eva Renzi reprezentovala v americkém dobrodružném filmu RŮŽOVÁ DŽUNGLE (The Pink Jungle, 1968) a v britské kriminálce CHUŤ VZRUŠENÍ (A Taste of Excitment, 1969). Následně dostala několik nabídek k filmování v Itálii, v režii Duccia Tessariho ztvárnila manželku vyšetřujícího komisaře v thrilleru SMRT NASTALA VČERA VEČER (La morte risale a ieri sera, 1970), objevila se i ve slavném hororu Daria Argenta PTÁK S KŘIŠŤÁLOVÝM PEŘÍM (L′uccello dalle piume di cristallo, 1970).

Počátkem 70. let se Eva Renzi uplatnila hlavně v televizních seriálech, zatímco další nabídky do filmu pro ni přestaly být zajímavé, navíc se dostavila únava z bohatého společenského života, který vyžadovalo její postavení celoevropsky populární herečky. Spíše v negativním světle ji zviditelnila soukromá cesta do Indie, kde se oddala sektářství a po návratu byla obviněna z distribuce drog. V roce 1980 se rozvedla s Paulem Hubschmidem, v témže roce ale dostala poslední filmovou roli a s Michelem Piccolim a Jane Birkin hrála ve francouzském dramatu MARNOTRATNÁ DCERA (La fille prodigue, 1980).

Další problémy přinesla Evě Renzi účast na divadelním festivalu v Bad Hersfeld v roce 1983. Tady veřejně označila německého prezidenta Karla Carstena za „starého nacistu“ a tento výrok ji přivedl až před soud. Vedle dalšího příležitostného účinkování v televizních seriálech se znovu vrátila i k divadlu.

Eva Renzi zemřela v Berlíně 16. srpna 2005 ve věku 60 let následkem rakoviny plic. Její již zmíněná dcera Anouschka (*1964) začínala jako modelka a později se prosadila jako televizní herečka.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.