Michèle Grellier

Michèle Grellier

Osobnostcsfd.cz

Herečka

25. listopadu, 1938

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1992

Julie Lescautová

Seriál - Krimi, Drama


1985

Rancune tenace

Seriál - Drama


1984

Králova bláznovství

Film - Komedie


1981

On n'est pas des anges... elles non plus

Film - Komedie

Brus, Les

Film

Je třeba zabít Birgitt Haasovou

Film - Drama


1980

Remarie-moi

Film


1979

Le roi qui vient du sud

Seriál


1978

Médecins de nuit

Seriál - Drama

Gaston Phébus

Seriál

L'Hôtel de la plage

Film - Komedie, Romantický


1977

Héritiers, Les

Seriál - Drama


1976

Siècle des lumières, Le

Film


1975

Agrese

Film - Krimi, Drama

Crise

Seriál - Drama

Marie-Antoinette

Seriál - Životopisný, Drama


1974

Les brigades du Tigre

Seriál - Krimi, Thriller, Akční

Paul et Virginie

Seriál - Romantický


1973

La Dialectique peut-elle casser des briques ?

Film - Komedie

Moliére

Seriál - Životopisný, Drama, Historický

Le Jeune Fabre

Seriál - Romantický


1970

Prune

Seriál - Komedie


1968

Thibaud

Seriál - Dobrodružný


1967

Lagardère

Seriál

Amateur ou S.O.S. Fernand, L'

Seriál - Komedie


1964

Comment épouser un premier ministre

Film - Komedie

La difficulté d'être infidèle

Film


1963

Théâtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le

Film


1962

Rytíř Pardaillan

Film - Dobrodružný, Drama

Dénonciation, La

Film - Krimi, Drama


1960

Il suffit d'aimer

Film - Drama

Lionceaux, Les

Film


1959

Le Mariage de Figaro

Film - Komedie

Malade imaginaire, Le

Film - Komedie


1958

Le Bourgeois gentilhomme

Film - Komedie, Drama


1957

Pod pokličkou

Film - Drama


Hostka

1961

La grande farandole

Seriál - Hudební

Životopis

Francouzská herečka Michèle Grellier má za sebou zajímavou divadelní kariéru, v 60. a 70. letech ji do značné míry proslavila i televize, skutečnou hvězdou se ale nikdy nestala. Dětská touha po herectví se jí splnila již v šestnácti letech, kdy vstoupila na jeviště Comédie Française a účinkovala v představení Le pavillon des enfants (1955). Krátce nato dostala i první filmovou roli a po boku Gérarda Philipa se objevila v dramatu POD POKLIČKOU (Pot-bouille, 1957).

Po získání nezbytné herecké průpravy (studovala na Národní konzervatoři dramatického umění) obdržela ve dvaceti letech nabídku na členství v Comédie Française a setrvala zde tři roky (1958-1961). Dostala příležitosti v díle francouzských klasiků a některé postavy si pak zopakovala i před filmovou kamerou (MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM – Le bourgeois gentilhomme, 1958; FIGAROVA SVATBA – Le mariage de Figaro, 1959). V roce 1961 z Comédie Française odešla; přestože příslušnost k této slavné scéně byla otázkou prestiže, Michèle Grellier se zdráhala podepsat dlouhodobou smlouvu. Další větší dívčí roli odehrála v dobrodružném historickém snímku RYTÍŘ PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962) v režii Bernarda Borderie. Fanoušci herečky dodnes spekulují nad tím, proč jí Borderie později nenabídl roli Angeliky ve své slavné sérii, když hereckým projevem i fyzickými předpoklady na ni Michèle Grellier snadno mohla dosáhnout.

Během šedesátých let navázala Michele Grellier úspěšnou spolupráci s televizí, kde účinkovala hlavně v adaptacích divadelních her, největší popularitu jí ale přinesla hlavní ženská role Aurory de Nevers v šestidílném seriálu LAGARDÈRE (1967) podle známé literární předlohy. Zajímavé příležitosti jí přinášelo i divadlo, hrála na jevišti Théâtre de l΄Ambigu nebo Théâtre des Celestins, v režii Petera Ustinova měla velkou roli v jeho vlastní hře Neznámý voják a jeho žena, zúčastňovala se také letních divadelních festivalů.

Oproti tomu ubývalo nabídek od filmu a za celá sedmdesátá léta se Michèle Grellier objevila ve filmu jen dvakrát (AGRESE - L′agression, 1975; HOTEL NA PLÁŽI - L′hotel de la plage, 1978). Často ale hrála v televizi, kde v seriálech a inscenacích ztvárňovala skutečné historické postavy (MARIE ANTOINETTA, 1975; VOLTAIRE – Ce diable d΄homme, 1978). V divadle v té době spolupracovala především s režisérem Jeanem Meyerem, velkým úspěchem byla Goldoniho hra Lhář, v níž v polovině sedmdesátých let účinkovala v divadle Théâtre Hébertot a také na festivalech.

Poslední menší roli odehrála ve filmu KRÁLOVA BLÁZNOVSTVÍ (Le fou du roi, 1983), později se ale objevila ještě v několika televizních seriálech. V divadle hrála naposledy ve hře Coup de soleil v Théâtre des Bouffes Parisiens v roce 1999. Jejím manželem byl proslulý filmový kaskadér Yvan Chiffre (*1936) známý z mnoha historických filmů, mají spolu jednu dceru.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.