Michèle Cordoue

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1973

Graine d'ortie

Seriál - Drama


1963

Germinal

Film - Drama


1958

C'est la faute d'Adam

Film


1957

Méfiez-vous fillettes

Film - Drama


1956

Nejlepší část

Film - Drama


1955

Napoléon

Film - Drama

Couteau sous la gorge, Le

Film


1954

Mam´zelle Nitouche

Film - Komedie

Huis clos

Film - Drama


1953

Pyšní

Film - Drama


1952

La jeune folle

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Michèle Cordoue se před kamerami objevila až díky svému druhému manželovi, jímž byl významný režisér Yves Allégret. Narodila se v Paříži jako Andrée Louise Marie Bonnet a pocházela z dobře situované rodiny, její otec obchodoval s nemovitostmi. Se světem filmu přišla do kontaktu poprvé v roce 1943, když se provdala za tehdy populárního herce Henriho Vidala (1919-1959). Jejich manželství trvalo tři roky a v roce 1946 skončilo rozvodem.

Počátkem padesátých let se druhým manželem Michèle Cordoue stal již zmíněný režisér Yves Allégret (1907-1987) a ten ji okamžitě začal obsazovat do svých filmů. Debutovala vedlejší rolí v příběhu z irské občanské války MLADÁ ŠÍLENÁ (La jeune folle, 1952), kde se setkala se svým prvním manželem Henri Vidalem. Naopak s Vidalovou druhou manželkou, slavnou herečkou Michèle Morgan, hrála o rok později v adaptaci Sartrovy povídky PYŠNÍ (Les orgueilleux, 1953). Převážná část herecké kariéry Michèle Cordoue se odehrávala v režii Yvese Allégreta, příležitosti – byť v menším rozsahu – ale dostávala i od jiných režisérů, objevila se například ve slavném Guitryho životopisném filmu NAPOLEON (Napoléon, 1955).

Ani od svého manžela ale nedostávala pokaždé velké role, z těch větších stojí za připomenutí kriminálka DÍVČÍ VÁLKA (Méfiez-vous, fillettes!, 1957). Partnerkou slavného Gérarda Philipa byla ve filmu NEJLEPŠÍ ČÁST (La meilleure part, 1956), který byl oceněn na festivalu v Karlových Varech. Ve stejné době objevila pro manželův film KDYŽ SE DO TOHO ZAPLETE ŽENA (Quand la femme s′en mele, 1957) vhodného představitele pro roli mladého nájemného vraha. Tím byl Alain Delon, který tak zahájil svou úspěšnou kariéru. Menší party pak Michèle Cordoue odehrála v adaptacích klasických literárních nebo divadelních předloh, svou hereckou kariéru zakončila menší rolí ve filmové verzi Zolova románu GERMINAL (1963). Tímto filmem na delší dobu uzavřel své aktivity Yves Allégret a s tím také souvisí fakt rezignace Michèle Cordoue na další kariéru. Od té doby žila v soukromí a zemřela v Jouars-Ponchartrain nedaleko od Paříže 23. května 1987 ve věku 66 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.