Raf Mattioli

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1961

Le Baccanti

Film - Fantasy, Akční


1959

Zákon

Film - Drama

Bouřlivé léto

Film - Drama, Romantický

Ragazzi dei parioli, I

Film - Komedie

První láska

Film - Drama

Tunisi top secret

Film - Dobrodružný, Romantický, Akční


1958

Giovani mariti

Film - Komedie


1957

Il corsaro della mezzaluna

Film - Dobrodružný, Drama

Vacanze a Ischia

Film - Komedie


1956

Guendalina

Film - Komedie

Životopis

Italský herec Raf Mattioli měl před sebou slibnou hereckou kariéru, jeho život však skončil nečekanou zdravotní komplikací naprosto neadekvátní k jeho věku. Pocházel z Neapole, kde jeho otec působil jako uznávaný lékař. Raf, vlastním jménem Raffaele, začal studovat vysokou školu a přihlásil se do konkurzu na hlavní mužskou roli ve filmu Alberta Lattuady GUENDALINA (1957). Roli skutečně dostal a před kamerou vytvořil ústřední pár s Jacqueline Sassard. Nejen komerční úspěch, ale i ocenění odborníků a uvedení na festivalu v Cannes způsobily zvrat v Raffaelově životě a z obyčejného studenta se stala filmová hvězda se zástupy obdivovatelek.

Příjemná chlapecká tvář s atletickou postavou a schopností herecky náročných kreací učinily z Rafa Mattioliho žádaný artikl a kromě fanynek jej začali vyhledávat i renomovaní režiséři. Mario Camerini jej ještě v roce 1957 obsadil do vedlejší role turistického průvodce v komedii DOVOLENÁ NA ISCHII (Vacanze a Ischia, 1957), kritici pak ocenili jeho výkon ve filmu ZÁKON (La legge, 1959) slavného amerického režiséra Julese Dassina, kde hrál spolu s Ginou Lollobrigidou a Marcellem Mastroiannim.

Jednu z hlavních rolí hrál pak opět v režii Maria Cameriniho (PRVNÍ LÁSKA – Primo amore, 1959), Sergio Corbucci mu pak svěřil hlavní roli v komedii CHLAPCI Z PARIOLI (I ragazzi dei Parioli, 1959). Točil také v zahraničních produkcích a mezinárodní hvězdné obsazení doplnil ve francouzsko-italském mytologickém titulu BAKCHANTKY (Le Baccanti, 1961). Vedlejší rolí pak přispěl do dalšího mezinárodně oceněného filmu BOUŘLIVÉ LÉTO (Estate violenta, 1959) režiséra Valeria Zurliniho.

Raf Mattioli byl mladý, plný síly a před sebou slibnou budoucnost herce velkých dramatických rolí. Byl vytížený několikerým natáčením ročně, k tomu ale stíhal i bohémský život se vším, co k tomu patří, na žádné zdravotní problémy si ale nestěžoval. O to překvapivější byla zpráva, která přišla v říjnu 1960 – Raf Mattioli zemřel na srdeční selhání ve svém hotelovém pokoji v Římě. Bylo mu 24 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.