Mary Arden

Mary Arden

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2012

Bloody Christmas

Film - Horor


1971

Marcados, Los

Film - Krimi, Thriller, Drama

Doctors' Wives

Film - Drama


1967

Colpo maestro al servizio di Sua Maestà britannica

Film - Krimi, Drama


1966

Kriminal

Film - Dobrodružný, Krimi

A... come assassino

Film - Thriller, Akční

I due sanculotti

Film


1965

Giulietta a duchové

Film - Komedie, Drama, Romantický, Fantasy

Vendetta di Spartacus, La

Film - Dobrodružný


1964

Šest žen pro vraha

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

I due evasi di Sing Sing

Film - Komedie

002 agenti segretissimi

Film - Komedie, Akční


1962

Attico, L'

Film - Komedie


1944

Youth Aflame

Film - Drama

Životopis

Mary Dawne Arden je americká herečka známá zejména svou prací v italském filmu. Narodila se 30. července 1933 v Saint Louis v Missouri. Ve věku 12 let se stěhovala do New Yorku, kde navštěvovala uměleckou školu. V roce 1965 se vdala za herce Arthura Hansela (1931 – 2013), který ztvárnil několik rolí, také jako Mary, v amerických i italských filmech. Společně natáčeli v Itálii v šedesátých letech, odkud se v roce 1969 vrátili zpět do Ameriky. Koncem sedmdesátých let, se pak rozvedli.

Poprvé v italském filmu hrála Mary roku 1962, a to jako Gunilla v komedii L´ATTICO. Roku 1964 natočil Mario Bava jeden z prvních filmů žánru giallo, SEI DONNE PER L´ASSASSINO (ŠEST ŽEN PRO VRAHA) a Mary si zde zahrála roli Peggy. V tomto roce hrála také s Franco Franchim a Ciccio Ingrassiou ve Fulciho komedii I DUE EVASI DI SING, SING (1964) a s nimi hrála ještě roku 1966 ve filmu I DUE SANCULOTTI. V historickém snímku LA VENDETTA DI SPARTACUS (1965), hrála Mary římskou šlechtičnu a ve známém Felliniho filmu GIULIETTA DEGLI SPIRITI (GIULIETTA A DUCHOVÉ) v témže roce, ztvárnila herečku v televizi. V Lenziho eurospy KRIMINAL (1966) měla roli Glorie Farr, ve stejném roce se jako Angela objevila v thrilleru A… COME ASSASINO. Dorothy je pak role, ve které se představila roku 1967 v kriminálce Michele Lupa COLPO MAESTRO AL SERVIZIO DI SUA MAESTRA BRITANNICA.

V době pobytu v Evropě, měla kromě herecké kariéry, úspěšnou také kariéru modelky. Mary byla často na obálkách špičkových módních časopisů, včetně italského Vogue, Harper's Bazaar, Glamour, Mademoiselle, Bellezza, L'Art et la Mode či Novita. Objevovala se také v populárních fotorománech KILLING (SADISTIK). V roce 1971 pak již natáčela Mary na americkém kontinentu, a to mexický thriller LOS MARCADOS. Následně hrála v hollywoodském dramatu DOCTORS´ WIVES (1971).

Mary po ukončení herecké kariéry pracovala na new yorské univerzitě, na katedře kultury a komunikace. Vyučovala zde kulturní a obchodní komunikaci. Strávila také několik let v Karibiku a Latinské Americe jako marketingová ředitelka kosmetického gigantu Helena Rubinstein International. Pracovala rovněž v Mexico City, kde pracovala v oblasti vlastního modelingu či pro televizní dokumenty mexické veřejnoprávní televize. Posledním zaměstnáním Mary byla vlastní poradenská služba Arden Associates se sídlem v New Yorku, zaměřující se na marketing a řeč těla. Často se objevovala ve zpravodajských pořadech a diskuzích o skandálech celebrit. V roce 2012 si zahrála nečekaně jako sestra Rose v hororu BLOODY CHRISTMAS. Mary Dawne Arden zemřela ve věku 81 let, 13. prosince 2014 v Brooklynu.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.