Sarah Churchill

Sarah Churchill

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1959

Serious Charge

Film - Drama


1956

Playhouse 90

Seriál - Komedie, Krimi, Drama, Romantický

Armchair Theatre

Seriál - Drama


1955

Matinee Theater

Seriál - Horor, Mysteriózní, Drama, Romantický

The Devil's Disciple

Film


1954

John Paul Jones

Film - Drama

King Richard II

Film - Drama

Wife Unto Caesar

Film


1953

Hamlet

Film - Drama


1952

Joan of Arc

Film

Nefretiti, Queen of Egypt

Film

Prelude

Film

Magnificent Failure, The

Film


1951

Královská svatba

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

Hallmark Hall of Fame

Seriál - Komedie, Drama

Celanese Theatre

Seriál - Drama

Faith Baldwin Romance Theatre

Seriál - Drama


1950

Lux Video Theatre

Seriál - Komedie, Drama

The Jack Benny Program

Seriál - Komedie

Danger

Seriál - Drama


1949

All Over the Town

Film - Komedie, Drama


1947

Daniele Cortis

Film - Drama


1946

Sinfonia fatale

Film


1941

Našel svou hvězdu

Film - Hudební

Spring Meeting

Film - Komedie


1937

Who's Your Lady Friend?

Film - Komedie


Hostka

1962

The Tonight Show Starring Johnny Carson

Seriál - Hudební, Komedie, Talk-show


1950

What's My Line?

Seriál - Rodinný, Soutěžní

Holiday Hotel

Seriál

The Colgate Comedy Hour

Seriál - Komedie, Muzikál, Romantický

Your Show of Shows

Seriál - Komedie


1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný

Životopis

Herečka Sarah Churchill se celý život snažila vyprostit z vlivu, které jí přinášelo rodné jméno a příslušnost ke slavné rodině. V tomto ohledu se jí ovšem příliš nedařilo – fyzickou podobou, zrzavými vlasy a koneckonců i sklonem ke zvýšené konzumaci alkoholu nezapřela svého otce, jímž byl nejvýznamnější britský státník 20. století, Sir Winston Churchill (1874-965). Sarah, celým jménem Sarah Millicent Hermione Churchill, se narodila krátce po začátku první světové války v Londýně jako třetí z pěti dětí svých rodičů. Jako dívka z dobré rodiny byla vyslána do Paříže, kde studovala a zdokonalovala se ve francouzštině, zlákal ji ale tanec. Tím nebyli její rodiče nadšeni, nakonec jí ale povolili věnovat se tanci profesionálně, i když na studium tohoto oboru nebyla již nejmladší.

Jako tanečnice začala působit v souboru Young Ladies v Adelphi Theatre a nedlouho nato připravila svým rodičům další nepříjemné překvapení, když se zamilovala do herce Vica Olivera (1898-1964) a hodlala se za něj provdat. Churchillové pocházeli z nejvyšší britské šlechty, a i když sám Winston Churchill svou příslušnost k elitě britské společnosti nijak neprožíval, nehodlal se smířit s tím, aby se jeho dcera provdala za Rakušana židovského původu a komika, který působil ve Spojených státech. Sarah bez vědomí rodičů odcestovala do New Yorku, kde se o Vánocích 1936 za Vica Olivera provdala. Po návratu do Británie pak po jeho boku absolvovala svůj debut před kamerou vedlejší rolí v komedii WHO′S YOUR LADY FRIEND? (1937).

Mezitím Sarah Churchill kromě tance začala hrát také divadlo a se svým manželem Vicem Oliverem vytvořila ústřední pár v muzikálové komedii HE FOUND A STAR (1941). Nešlo o nijak umělecký počin, ale diváky zajímal film, v němž hlavní roli hrála dcera britského ministerského předsedy. Doba druhé světové války však novým kulturním počinům příliš nepřála a Sarah právě z pozice dcery premiéra cítila svou společenskou povinnost jít příkladem ostatním ženám a vstoupila do pomocného ženského sboru britského letectva (WAAF), v němž působila až do konce druhé světové války. Pobývala mimo jiné v severní Africe a díky jazykovým znalostem prorazila jako tlumočnice.

V roce 1945 se Sarah Churchill rozvedla s Vicem Oliverem a po skončení války se vrátila do domu svého otce, který tehdy s gloriolou národního hrdiny opouštěl post britského premiéra. Sarah pokračovala v práci v divadle, absolvovala turné s představením Gaslight a v roce 1946 natočila dva filmy v Itálii. Hlavní ženskou roli po boku Vittoria Gassmana hrála v historickém filmu DANIELE CORTIS (1946). V roce 1949 se podruhé – a opět překvapivě – provdala za fotografa Anthonyho Beauchampa.

Kromě dalších divadelních rolí se znovu prosadila ve filmu v mezinárodním měřítku a se slavným Fredem Astairem hrála jednu z hlavních rolí v americkém muzikálu KRÁLOVSKÁ SVATBA (Royal Wedding, 1951), který se částečně natáčel v Londýně. V této době se také začala uplatňovat v televizi, kde měla vlastní pořad SARAH CHURCHILL SHOW, hrála také v televizních seriálech a adaptacích významných divadelních her (HAMLET, 1953). Jako televizní herečka byla v roce 1953 nominována na cenu Emmy. Padesátá léta byla ale také ve znamení jejích začínajících problémů s alkoholem, které později vyústily v několikeré zatčení za veřejné pohoršování. V roce 1957 navíc spáchal sebevraždu její druhý manžel Anthony Beauchamp.

Poslední filmovou roli odehrála Sarah Churchill v dramatu Terence Younga VÁŽNÉ OBVINĚNÍ (Serious Charge, 1959). Nedlouho nato stanula naposledy i na divadelním jevišti (hrála v Shakespearově hře Jak se vám líbí) a v roce 1962 uzavřela třetí sňatek, teprve nyní adekvátní jejímu společenskému postavení. Její třetí manžel Thomas Touchet-Jesson, 23. baron Audley (1913-1963), pocházel ze staré anglické šlechty, zemřel však již o rok později a Sarah, jako vdova nyní užívající jméno baronka Audley, odešla do soukromí. Až později se veřejnosti připomněla svými literárními vzpomínkami (Keep on Dancing, 1981).

Sarah Churchill zemřela v Londýně 24. září 1982 ve věku 67 let, pohřbena je po boku svého otce Sira Winstona Churchilla v Bladonu v hrabství Oxford.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.